Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PRVA PREMIJERA U JUBILARNOJ SEZONI NARODNOG POZORIŠTA „STERIJA“ Zmajeva „Presrećna Kafina“ za vršačku decu

26.09.2024. 15:44 16:07
Piše:
премијера
Izvor: promo

U Narodnom pozorištu „Sterija“ najavljena je premijera predstave za decu i odrasle „Presrećna Kafina“ prema tekstu Jovana Jovanovića Zmaja, u adaptaciji i režiji Bojane Ivanov Đorđević, a  zakazana je za petak 27. septembar sa početkom u 18 sati.

Na konferenciji za novinare govorili su Ivan Đorđević glumac i v.d. direktora NP „Sterija“ koji  u „Presrećnoj Kafini“ tumači ulogu kralja Ritibima, glumci vršačkog pozorišta  Jovana Andrejević Grujić, u naslovnoj ulozi najavljene predstave, Darie Doklean koji tumači ulogu razbojnika Kozodera, Korina Troća, Monika Boldovina Bugle i Tamara Tamči Toskić u ulogama dvorskih kuvarica i kraljevih pomoćnica, Sofija Lučić, scenografkinja i kostimografkinja predstave i Bojana Ivanov Đorđević koja je odabrala, adaptirala i na scenu postavila ovaj tekst.

Ivan Đorđević, je najavljujući premijeru, prvu u jubilarnoj 80. sezoni, podsetio da Narodno pozorište „Sterija“ u sledećih 35 dana gostuje na čak osam festivala i da se raduje što  je još jedan  proces rada priveden kraju i što će sa premijerom „Presrećne Kafine“ biti krunisan na najlepši način: „ Zahvaljujući posvećenosti svih zaposlenih u vršačkom teatru, kao i podršci koju Grad Vršac pruža za dalji razvoj Narodnog pozorišta „Sterija“, sa ponosom najavljujemo predstavu koju smo stvarali sa ambicijom da nas predstavi i van našeg teatra i u tome uspeli. Zahvaljujući podršci Grada koju dobijamo, pored već poznatih investicija realizovanih u prethodnom periodu, pozorište konačno dobija pojačanje i u domenu umetničkog sektora, pa i ansambl dobija pojačanje i to se u ovoj predstavi veoma lepo vidi. Uspeh potvrđuju pozivi pozorišnih festivala koje dobijamo i želja nam je da nastavimo tim putem“...

Tokom ove sezone u ansambl su pristigli mladi glumci Korina Troća i Darie Doklean koji su nedavno završili Akademiju u Rumuniji i dobili šansu da rade u vršačkom pozorištu. Oni su naglasili da im ta podrška mnogo znači jer nije tako čest slučaj da mladi glumci odmah nakon studija dobijaju tu vrstu podrške za dalji rad i to u svom rodnom gradu.

„Presrećna Kafina, verna i Sterijinoj prosvetiteljskoj ideji o pozorištu, onome u koje odrasli mogu povesti i decu, bliska je poetici Jovana Jovanovića Zmaja  koju odlikuje neskrivena didaktičnost. Ona ima za cilj da pouči ali i zabavi i roditelje i decu. „Presrećna Kafina“ zavodi i tradicionalnim izražajnim sredstvima klasičnog teatra – dominantna i bogata scenografija, kostim, muzika Dragana Đokića sa primesama opere za decu, kao i virtuozna igra vršačkog ansambla, čine je velikom – velikom predstavom za „male“ “, istakla je autorka ovog projekta.

Jovana Andrejević Grujić koja u predstavi „Presrećna Kafina“ tumači glavnu ulogu govorila je o inspirativnom procesu rada u kome su svi učesnici uživali i uspeli da stvore pravu bajku u kojoj će sasvim sigurno uživati i deca i odrasli, te pozvala publiku da otkrije kako je „Nesrećne Kafina“ u svojoj najnovijoj verziji postala „Presrećna Kafina“.

Ova predstava je realizovana pod sloganom „Sterija za Zmaja“ jer je tekst omiljenog Teslinog pisca izabran sa ciljem da se obeleži još jedan značajan jubilej – 120 godina od smrti Jovana Jovanovića Zmaja, veoma značajnog graditelja srpske kulturne baštine, jednog od osnivača najstarijeg pozorišta u našoj zemlji (SNP-a), ali i utemeljivača domaće književnosti za decu.

Predstava „Presrećna Kafina“ najavljena je kao interaktivna predstava za decu i odrasle, što podrazumeva i učešće publike u toku njenog izvođenja, a teme koje će glumci u toj interakciji pokretati jesu praštanje i savest. Učesnci su ovom prilikom takođe naglasili značaj muzičkih saradnika u ovoj predstavi – muziku za predstavu komponovao je Dragan Đokić, profesor vršačke muzičke škole, dok je Hana Đorđević, sopran i studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu koja je u ovom projektu kao nekadašnja članica Dečje i omladinske scene vršačkog pozorišta, volonterski učestvovala u relaizaciji predstave, pevala vokale za songove i učestvovala u kreaciji pozorišne maske i šminke.

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
POČINJE NOVA SEZONA U SNP-U Otvara je premijera opere "Demon"

POČINJE NOVA SEZONA U SNP-U Otvara je premijera opere "Demon"

18.09.2024. 20:02 20:06