clear sky
18°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0936
usd
105.0544
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРВА ПРЕМИЈЕРА У ЈУБИЛАРНОЈ СЕЗОНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА „СТЕРИЈА“ Змајева „Пресрећна Кафина“ за вршачку децу

26.09.2024. 15:44 16:07
Пише:
премијера
Извор: промо

У Народном позоришту „Стерија“ најављена је премијера представе за децу и одрасле „Пресрећна Кафина“ према тексту Јована Јовановића Змаја, у адаптацији и режији Бојане Иванов Ђорђевић, а  заказана је за петак 27. септембар са почетком у 18 сати.

На конференцији за новинаре говорили су Иван Ђорђевић глумац и в.д. директора НП „Стерија“ који  у „Пресрећној Кафини“ тумачи улогу краља Ритибима, глумци вршачког позоришта  Јована Андрејевић Грујић, у насловној улози најављене представе, Дарие Доклеан који тумачи улогу разбојника Козодера, Корина Троћа, Моника Болдовина Бугле и Тамара Тамчи Тоскић у улогама дворских куварица и краљевих помоћница, Софија Лучић, сценографкиња и костимографкиња представе и Бојана Иванов Ђорђевић која је одабрала, адаптирала и на сцену поставила овај текст.

Иван Ђорђевић, је најављујући премијеру, прву у јубиларној 80. сезони, подсетио да Народно позориште „Стерија“ у следећих 35 дана гостује на чак осам фестивала и да се радује што  је још један  процес рада приведен крају и што ће са премијером „Пресрећне Кафине“ бити крунисан на најлепши начин: „ Захваљујући посвећености свих запослених у вршачком театру, као и подршци коју Град Вршац пружа за даљи развој Народног позоришта „Стерија“, са поносом најављујемо представу коју смо стварали са амбицијом да нас представи и ван нашег театра и у томе успели. Захваљујући подршци Града коју добијамо, поред већ познатих инвестиција реализованих у претходном периоду, позориште коначно добија појачање и у домену уметничког сектора, па и ансамбл добија појачање и то се у овој представи веома лепо види. Успех потврђују позиви позоришних фестивала које добијамо и жеља нам је да наставимо тим путем“...

Током ове сезоне у ансамбл су пристигли млади глумци Корина Троћа и Дарие Доклеан који су недавно завршили Академију у Румунији и добили шансу да раде у вршачком позоришту. Они су нагласили да им та подршка много значи јер није тако чест случај да млади глумци одмах након студија добијају ту врсту подршке за даљи рад и то у свом родном граду.

„Пресрећна Кафина, верна и Стеријиној просветитељској идеји о позоришту, ономе у које одрасли могу повести и децу, блиска је поетици Јована Јовановића Змаја  коју одликује нескривена дидактичност. Она има за циљ да поучи али и забави и родитеље и децу. „Пресрећна Кафина“ заводи и традиционалним изражајним средствима класичног театра – доминантна и богата сценографија, костим, музика Драгана Ђокића са примесама опере за децу, као и виртуозна игра вршачког ансамбла, чине је великом – великом представом за „мале“ “, истакла је ауторка овог пројекта.

Јована Андрејевић Грујић која у представи „Пресрећна Кафина“ тумачи главну улогу говорила је о инспиративном процесу рада у коме су сви учесници уживали и успели да створе праву бајку у којој ће сасвим сигурно уживати и деца и одрасли, те позвала публику да открије како је „Несрећне Кафина“ у својој најновијој верзији постала „Пресрећна Кафина“.

Ова представа је реализована под слоганом „Стерија за Змаја“ јер је текст омиљеног Теслиног писца изабран са циљем да се обележи још један значајан јубилеј – 120 година од смрти Јована Јовановића Змаја, веома значајног градитеља српске културне баштине, једног од оснивача најстаријег позоришта у нашој земљи (СНП-а), али и утемељивача домаће књижевности за децу.

Представа „Пресрећна Кафина“ најављена је као интерактивна представа за децу и одрасле, што подразумева и учешће публике у току њеног извођења, а теме које ће глумци у тој интеракцији покретати јесу праштање и савест. Учеснци су овом приликом такође нагласили значај музичких сарадника у овој представи – музику за представу компоновао је Драган Ђокић, професор вршачке музичке школе, док је Хана Ђорђевић, сопран и студенткиња Факултета музичке уметности у Београду која је у овом пројекту као некадашња чланица Дечје и омладинске сцене вршачког позоришта, волонтерски учествовала у релаизацији представе, певала вокале за сонгове и учествовала у креацији позоришне маске и шминке.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ПОЧИЊЕ НОВА СЕЗОНА У СНП-У Отвара је премијера опере "Демон"

ПОЧИЊЕ НОВА СЕЗОНА У СНП-У Отвара је премијера опере "Демон"

18.09.2024. 20:02 20:06