Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture obeležio veliki jubilej

16.12.2021. 13:00 13:01
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Svečanošću u zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima, jednom od mnogobrojnih zdanja o čijoj zaštiti brine na širokom srpskom kulturno-istorijskom području, koje se proteže od Grčke preko Budimske i Temišvarske eparhije, do eparhija Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i odnedavno u Republici Srpskoj, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture obeležio je  sedam decenija uspešnog rada, predstavljajući istodobno i monografiju „Prvih 70 godina“ iz pera Katarine Dobrić i urednika kulturne rubrike našeg lista Miroslava Stajića.

Samo dve godine posle osnivanja UNESKA nekolicina mladih  u organizovanoj jedinici za zaštitu spomenika kulture u Vojvođanskom muzeju počela je da radi i uspela da pokrene delatnost od velikog značaja za ovdašnji kulturno-istorijski prostor. Pod nazivom Zavod za zaštitu i naučno poručavanje spomenika kulture u Novom Sadu ova kuća zvanično je osnovana  9. januara 1951. i od tada neprekidno brine o zaštiti i obnovi kulturno-istorijskog blaga na vojvođanskim prostorima, ali i drugde za šta je dobila mnogobrojne nagrade i priznanja.

Čestitajući zaposlenima jubilej, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević je istakla da u mnoštvu  ustanova koje je Pokrajinska vlada osnovala i čiji rad finansira, Zavod zauzima posebno mesto pre svega kao istrajni i posvećeni  čuvar spomenika koji svedoče o našem vekovnom postojanju i trajanju na prostoru današnje Vojvodine, a time i o našem kulturnom, duhovnom i nacionalnom identitetu i ne samo našem, nego i svih onih koji su tokom prethodnih vekova sa nama ovde živeli i zajedno i skladno žive i danas.

– O tome najbolje govori činjenica da je višedecenijskom predanošću i visokoprofesionalnom radu Pokrajinskog zavoda pod različite nivoe zaštite stavljeno više stotina nepokretnih kulturnih dobara, koja čine zaista izuzetno vredno bogatstvo ne samo Vojvodine nego i  Srbije u celini – rekla je Dragana Milošević. -  Među tih 759  izdvajaju se fruškogorski  manastiri, franjevački manastir i tvrđava  u Baču, Gradska kuća i sinagoga u Subotici, Patrijaršijski dvor i Saborna crkva upravo ovde u Sremskim Karlovcima kao i drugi spomenici o kojima Zavod brine od osnivanja, ali i Pokrajinska vlada. Pokrajinska vlada je 2018. osnovala budžetski fond za Sremske Karlovce za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanje razvoja ove opštine i od tada  za to izdvojila više od  233 miliona dinara,a potom je i inicirala i donošenje Zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanje razvoja Sremskih  Karlovaca, koji je usvojen ove godine. Impresivna  u sedamdesetogodišnjem trajanju Zavoda jeste činjenica da je zahvaljujući stručnosti i posvećenosti zaposlenih odavno iskoračio na srpski kulturni prostor izvan granica države - to se pre svega ondosi na prostor nekadašnje Karlovačke mitropolije i središte našeg kolektivnog duhovnog bića - manastir Hilandar u čijoj obnovi učestuje više od decenije i po. Na to smo kao osnovač posebno ponosni, kao i na način na koji Zavod pokreće i vodi projekte integrativne zaštite kao što je projekat „Vekovi Bača“.

Dugogodišnji i doskorašnji  direktor Pokrajinskog zavoda, koji je inicirao izdavanje monografije „Prvih 70 godina“ Zoran Vapa istakao je da se o razlozima i rezultatima zbog kojih je Zavod svrstan među najistaknutije institucije u zaštiti spomenika kulture može dugo govoriti,  ali po njegovom mišljenju pet je naročito važnih. Kako je rekao, kada je osnovan 1951, glavni zadatak Zavoda je bio da evidentira  dobra i valorizuje ih, a odmah nakon toga da krene s obnovom  fruškogorskih manastira stradalih tokom Drugog svetskog rata.

– Paralelno s tom aktivnošću započeta  su istraživanja na arheloškim lokalitetima i to traje i danas, a treba da rezultira arheološkom kartom Vojvodine – kazao je Vapa. - Ponosan sam na rad na zaštiti spomenika kulture nacionalnih manjina u Vojvodini. Velika  je čast što su nacionalni saveti nacionalnih manjina  poverili brigu o svom nasleđu nama. Sredinom devedesetih  godina Zavod je napravio iskorak van granica matične države i počeo da brine o našem kulturnomm nasleđu van Srbije. Zavod je veliku pažnju posvetio i promociji kuturnog nasleđa što je danas vrlo značajno, i to kroz mnogobrojne publikacije čija kruna je ova monografija o 70 godina postojanja.

Na svečanosti episkop Jerotej, vikar patrijarha srpskog Porfirija, preneo je čestitke njegove svetosti zaposlenima u Zavodu i pročitao  pismo u kom se poglavar SPC osvrće na saradnju crkve sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, nazivajući ga, ne partnerom  nego sabratom, koji čitavih  sedam decenija učestvuje u očuvanju srpske kulturne i crkvene baštine. U pismu se naglašava  da se SPC ponosi onim što je Zavod učinio na zaštiti spomenika kulture čiji najveći deo pripada crkvi, zbog čega je Sveti Sinod i  odlikovao ovu instituciju ordenom Svetog Save.

„Za ponos nam služi i činjenica da u Pokrajinskom zavodu kao i u repubičkom i regionalnim zavodima rade stručnjaci  koji su se školovali u Akademiji SPC. Činjenica da crkva školuje kardrove koji će čuvati njeno blago otvara  nova polja saradnje sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture“, stoji u pismu patrijarha Porfirija.

Sedam decenija postojanja i rada Katarina Dobrić i naš kolega Miroslav Stajić stavili su na 410 starnica monografije sa više od 580 fotografija i drugih priloga koji predstavljaju svedočanstvo stvaranja svih generacija zaposlenih u Zavodu, mada kako je rečeno, nije sve ni obuhvaćeno iz bogatog opusa delovanja Zavoda. Na kraju svečanosti zaslužnima, među kojima je i list „Dnevnik“, uručene su zahvalnice.

Z. Milosavljević

Autor:
Pošaljite komentar