Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Per.Art u Novom Sadu: 20 godina programa Umetnost i inkluzija

10.12.2019. 11:14 11:16
Piše:
Izvor: Per.Art

NOVI SAD: Program obeležavanja 20 godina rada inkluzivne umetničke grupe okupljene u asocijaciji “Per.Art” počeće danas u 17 sati u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, premijernim izvođenjem performansa "Mi nismo čudovišta", koji se razvijao kroz jedinstvenu saradnju u svetu plesa danas.

Performans je nastao po ideji Dalibora Šandora, umetnika sa intelektualnim invaliditetom koji svoju ideju realizuje zajedno sa jednim od vodećih koreografa na svetskoj sceni savremenog plesa Gzavijeom Le Roaom i uz umetničku podršku članova i članica iz “Per.Art”.

Jedinstvenost ovog rada se ogleda i u tome što se po prvi put, ne samo u Srbiji nego i na široj evropskoj sceni, pojavljuje ovakva vrsta plesnog rada u muzejsko-galerijskom kontekstu, u kojem umetnici sa i bez intelektualnog invaliditeta preispituju odnos između posetioca i umetničkog dela u muzeju, istražuju nove načine stvaranja umetnosti, te proširuju shvatanje samog pojma umetničke zbirke, koju obogaćuju uvodeći putem žive izvedbe pitanja, probleme i pozicije svojstvene osobama sa invaliditetom. U ovom slučaju, reč je o zbirci Galerije Matice srpske (GMS), koja je partner i velika podrška radu “Per.Art”-a dugi niz godina.

Jubilej je važan za “Per.Art”, ali i za nas u Galeriji Matice srpske, jer se trudimo da pokažemo koliko je kultura bitna, a naš prostor otvoren za sve, izjavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare upravnica GMS, Tijana Palkovljević.


Retka prilika

Dalibor Šandor je o autorskom performansu “Mi nismo čudovišta” rekao da je, inspirisan razmišljanjem o drušvtenom položaju ljudi s invaliditetom, nastao kao odgovor na pitanje Saše Asentića kako bi se zvala njegoa autorska predstava i o čemu bi se tu radilo, u filmu prikazanom  2015. u Ženevi. Tada mu je prišao svetski proslavljeni koreograf Gzavije Le Roa i rekao da je to sjajna ideja.

Kako pokazati da oni nisu čudovišta?!?, upitao se Gzavije Le Roa tada, a ponovio juče na konferenciji za novinare.

Drago mi je, poručio je, da sam deo procesa nastajanja predstave. Veoma sam dirnut kako “Per.Art” radi, vodeći računa o različitosti. Takođe je inspirativno raditi probe u prostoru gde će biti izvedena predstava, što je retkost. U galerijskom, ne pozorišnom prostoru koji omogućava da gledaoci bukvalno budu uključeni u izvedbu, kazao je Le Roa.


Mi smo, dodala je, do pre deset godina bili “srećna država”. Naizgled, bez osoba s invaliditetom. Zato radimo i podržavamo svakog ko radi na tome da se ta slika promeni, poručila je upravnica GMS.

U pozorišnoj sali NIS-a, 14. i 15. decembra, obeležavanje 20 godina programa “Umetnost i inkluzija” Asocijacije “Per.Art”, biće izvedena i tri performansa autora sa invaliditetom koji postavljaju pitanje šta je (sve) ples, gde je njegovo mesto danas, ko može da pleše i kakva očekivanja postavlja društvo, ali i umetnički svet plesa, pred nas kao umetnike sa i bez invaliditeta. Mihael Turinski, Julija Hojzerman i Natalija Vladisavljević kroz svoje plesne i koreografske radove i svojim telima u javnosti nude različite odgovore na ova pitanja.

Nama je izuzetno važno koliko trajemo, kako živimo i radimo svakog dana, 20 godina, rekao je jedan od inicijatora i osnivača “Per.Art”-a, Saša Asentić.

Te 1999, dodao je, okupljeni u maloj prostoriji u Gagarinovoj ulici, nisu znali ni ko su.

Pitanje budućnosti nam nije bilo bitno, a prošlost teška. Bili smo na margini i živeli ideju društvene promene. Borili se za osnovna ljudska prava, stvaranje i uživanje umetnosti i kulture. Ta borba je i danas puna solidarnosti i entuzijazma. Kako će izgledati društvo u kojem živimo zavisi od nas i naših odnosa, kazao je Asentić.

Gosti programa obeležavanja 20 godina rada grupe biće filozof Dragan Prole i dramska spisateljica i pozorišna rediteljka Milena Minja Bogavac, koji dugi niz godina prate i podržavaju rad “Per.Art”-a. Oni će govoriti o estetici rada grupe i političnosti koja iz nje proizilazi.


Važna podrška

Pored Galerije Matice srpske, SOŠO “Milan Petrović”, rad na obeležavanju 20 godina programa “Umetnost i inkluzija” prepoznala je i podržala Fondacija “Novi Sad 2021”, čiji je predstavnik Lazar Jovanov “Per.Art” nazvao najvažnijom i najrelevantnijom organizacijom na polju inkluzivnog savremenog plesa.

Fondacija “Novi Sad 2021” je podršku uputila u okviru svog programa “Druga Evropa”.


Program će 15. decembra, u pozorištu NIS-a, zatvoriti predstava "Mala žurka propuštenog plesa" u kojoj učestvuju sve članice i članovi grupe. "Mala žurka propuštenog plesa" je hibridni javni događaj između pozorišne predstave, hepeninga i underground žurke, u kojoj su publika i izvođači sa i bez invaliditeta na istom „podijumu“, u istom „podrumu“, na istoj sceni. Prvi put su tamo gde nikada ranije nisu bili zajedno, gde se privatno i javno stapaju u jedno novo stanje koje nudi kolektivno iskustvo u kojem se ne propuštaju prilike, ne samo one za ples, nego i sve one druge prilike u životu koje nas čine otvorenijim, ispunjenijim i sretnijim društvenim bićima.

I. Burić

Autor:
Pošaljite komentar
Predstava asocijacije “Per.Art” na scenama u Novom Sadu

Predstava asocijacije “Per.Art” na scenama u Novom Sadu

22.03.2019. 10:29 10:32
Novosadski Per.Art: Nova predstava za 20 godina rada i opstajanja

Novosadski Per.Art: Nova predstava za 20 godina rada i opstajanja

13.03.2019. 11:34 11:37