Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kulturnu stanicu u Stepanovićevu večeras otvara nastup Stefana Milenkovića i Kamerate Novi Sad

12.09.2023. 10:00 10:20
Piše:
Foto: J. Ivanović

Nakon četiri dana svečanog otvaranja šestog Kaleidoskopa kulture, prva od pet nedelja posvećena je izvođačkoj umetnosti. Mreža kulturnih stanica nastavlja da se širi i van granica Novog Sada i postaje bogatija za još jednu, kulturnu stanicu.

Tako će večeras biti otvorena nova kulturna stanica u Stepanovićevu.

Nedelja posvećena izvođačkoj umetnosti

Virtuoz na violini svetske slave Stefan Milenković, nastupiće zajedno sa ansamblom Kamerata Novi Sad u prvoj, izvođačkoj nedelji Kaleidoskopa kulture, večeras od 20 časova u novoj Kulturnoj stanici u Stepanovićevu, u Ulici Vojvode Stepe Stepanovića 111, koja će svečano biti otvorena upravo ovim koncertom.

Stefan Milenković karijeru je započeo u ranom detinjstvu, a od tada je nastupao sa orkestrima svetskog renomea i osvojio nagrade na mnogobrojnim i prestižnim violinskim takmičenjima. Milenković je predavao na čuvenoj Muzičkoj akademiji Yulijard u Njujorku i Perlman Muzičkom programu, a radio je 15 godina kao redovan profesor violine na Univerzitetu Ilinois u Urbana-Šampejnu.Trenutno je umetnički direktor nove muzičke sale u Novom Sadu i redovni profesor violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Najistaknutiji violinista svoje generacije Stefan Milenković nastupao je u svetski poznatim salama, a večeras će se, zajedno sa Kameratom Novi Sad, predstaviti publici u Kulturnoj stanici Stepanovićevo.


Mreža kulturnih stanica

Kulturne stanice su novi prostori za kulturu u Novom Sadu. Pokrenute sa idejom da uključe građane u stvaranje kulturnih sadržaja i ožive sve gradske kvartove, kulturne stanice su novi mostovi kulture.


- Kaleidoskop kulture je nešto što je na najlepši mogući način neizbežno za bilo koga ko živi u Novom Sadu - rekao je Stefan Milenković. - Prosto ulazite u tu jednu kupku kulture i bez obzira na to da li nekad nemate interes prema svakom sadržaju, ili čak nekad nemate vremena, neizbežno je da dođete u kontakt sa tom atmosferom koju u stvari Kaleidoskop kulture stvara. Može se reći da je to jedan svetski festival. Zadovoljstvo mi je veliko, pogotovo ovog puta, jer otvaramo još jednu novu kulturnu stanicu u Stepanovićevu i to sa projektom „Karmina Burana” u viđenju naše mlade kompozitorke Ane Krstajić sa Kameratom Novi Sad. To je jedan domaći proizvod koji smo, u protekle dve godine, imali priliku da sviramo na skoro dvadesetak mesta u celom regionu i nekoliko puta u Italiji, a sada ćemo to predstaviti i ovde.

Kamerata Novi Sad sinonim za profesionalnost i uspeh u muziciranju

Kamerata Novi Sad izrasla je iz ansambla koji je prvi put nastupio 1988. godine pod nazivom Kamerata Akademika. Reč je o sastavu koji je delovao u okviru Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i od samog početka bio sinonim za profesionalnost i uspeh u muziciranju. U prvoj etapi svog delovanja, pod umetničkim rukovodstvom violončeliste Ištvana Varge, važio je za jedan od najboljih ansambala na prostoru bivše Jugoslavije. Orkestar je redovno nastupao u svim većima gradovima regiona i na festivalima poput NOMUSA, BEMUSA, Ohridskog leta, Međunarodne tribine kompozitora, u Budva Grad-teatru. Ostvario je i uspešna gostovanja u Nemačkoj i Holandiji, te veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka. Ovaj orkestar je sa uspehom delovao do kraja 1999. godine, kada – zbog političkih okolnosti u zemlji – prestaje da postoji.

Krajem 2007. godine, violončelista Marko Miletić odlučuje da obnovi rad ovog ansambla, sa idejom da nastavi tradiciju koju je započeo Ištvan Varga. Orkestar čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti – profesori, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti. Na repertoaru ovog ansambla uvek su veoma zahtevna dela klasičnog repertoara, ali i dela savremenih autora, posebno domaćih. Koncerti se realizuju kroz angažovane projekte u kojima se promoviše ekologija, rodna ravnopravnost, nacionalne i supranacionalne vrednosti, multikulturalnost, pomoć marginalizovanim grupama, te posebna naklonost kao kulturnom uzdizanju dece i mladih. Kamerata na ovaj način beleži brojne uspehe i to nastupajući s uglednim solistima i dirigentima kao što su: Stefan Milenković, Roman Simović, Žerar Kose, Vendi Vorner, Ištvan Varga, Filip Grinberg, Andreas Otenzamer, Nebojša Živković, Simon Lamsma, Ksenija Janković i drugi.


Kaleidoskop kulture do 15. oktobra

Nakon nedelje izvođačke umetnosti, očekuju nas još četiri nedelje atraktivnog programa. Slede nedelje primenjene i vizuelne umetnosti, arhitekture i književnosti, a u Novom Sadu predstaviće se najznačajnija domaća, regionalna, evropska i svetska imena, od kojih će mnogi prvi put biti u Srbiji.


Kamerata akademika odigrala je veoma bitnu ulogu u kampanji Novog Sada za dobijanje titule Evropske Prestonice kulture i bila je izuzetno aktivna u promociji grada kroz različite programe koje je Fondacija Novi Sad 2022 organizovala. Upravo zato je postala zvanično gradski kamerni orkestar i ponela i nov naziv – Kamerata Novi Sad. Među programima koje su izvedeni u okviru EPK 2022 bilo je brojnih krosover muzičkih sadržaja u kojima je Kamerata Novi Sad uspela da uskladi klasični zvuk sa rok atmosferom Bajage i instruktora, kombinacijom različitih žanrova Ramba Amadeusa, sa sevdahom Boža Vreće ili sa jedinstvenim stilom Enigme.


Nedelja izvođačke umetnosti

Nedelju izvođačke umetnosti, od 11. do 17. septembra, obeležiće i koncert dobitnika Gremi nagrade Džejsona Majlsa koji će nastupiti u Distriktu 16. septembra, kao i Senda Pan flute ćoir, dečiji hor iz Hirošime, pod dirigentskom palicom Hiromicua Šimamota, i novosadski Bajićevi slavuji, koje je osnovala i predvodi Ana Kovačić koji će nastupiti 15. septembra.


Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je besplatan.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka.

B. Pavković

Autor:
Pošaljite komentar