clear sky
15°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Културну станицу у Степановићеву вечерас отвара наступ Стефана Миленковића и Камерате Нови Сад

12.09.2023. 10:00 10:20
Пише:
Фото: Ј. Ивановић

Након четири дана свечаног отварања шестог Калеидоскопа културе, прва од пет недеља посвећена је извођачкој уметности. Мрежа културних станица наставља да се шири и ван граница Новог Сада и постаје богатија за још једну, културну станицу.

Тако ће вечерас бити отворена нова културна станица у Степановићеву.

Недеља посвећена извођачкој уметности

Виртуоз на виолини светске славе Стефан Миленковић, наступиће заједно са ансамблом Камерата Нови Сад у првој, извођачкој недељи Калеидоскопа културе, вечерас од 20 часова у новој Културној станици у Степановићеву, у Улици Војводе Степе Степановића 111, која ће свечано бити отворена управо овим концертом.

Стефан Миленковић каријеру је започео у раном детињству, а од тада је наступао са оркестрима светског реномеа и освојио награде на многобројним и престижним виолинским такмичењима. Миленковић је предавао на чувеној Музичкој академији Yulijard у Њујорку и Перлман Музичком програму, а радио је 15 година као редован професор виолине на Универзитету Илиноис у Урбана-Шампејну.Тренутно је уметнички директор нове музичке сале у Новом Саду и редовни професор виолине на Академији уметности у Новом Саду.

Најистакнутији виолиниста своје генерације Стефан Миленковић наступао је у светски познатим салама, а вечерас ће се, заједно са Камератом Нови Сад, представити публици у Културној станици Степановићево.


Мрежа културних станица

Културне станице су нови простори за културу у Новом Саду. Покренуте са идејом да укључе грађане у стварање културних садржаја и оживе све градске квартове, културне станице су нови мостови културе.


- Калеидоскоп културе је нешто што је на најлепши могући начин неизбежно за било кога ко живи у Новом Саду - рекао је Стефан Миленковић. - Просто улазите у ту једну купку културе и без обзира на то да ли некад немате интерес према сваком садржају, или чак некад немате времена, неизбежно је да дођете у контакт са том атмосфером коју у ствари Калеидоскоп културе ствара. Може се рећи да је то један светски фестивал. Задовољство ми је велико, поготово овог пута, јер отварамо још једну нову културну станицу у Степановићеву и то са пројектом „Кармина Бурана” у виђењу наше младе композиторке Ане Крстајић са Камератом Нови Сад. То је један домаћи производ који смо, у протекле две године, имали прилику да свирамо на скоро двадесетак места у целом региону и неколико пута у Италији, а сада ћемо то представити и овде.

Камерата Нови Сад синоним за професионалност и успех у музицирању

Камерата Нови Сад израсла је из ансамбла који је први пут наступио 1988. године под називом Камерата Академика. Реч је о саставу који је деловао у оквиру Академије уметности Универзитета у Новом Саду и од самог почетка био синоним за професионалност и успех у музицирању. У првој етапи свог деловања, под уметничким руководством виолончелисте Иштвана Варге, важио је за један од најбољих ансамбала на простору бивше Југославије. Оркестар је редовно наступао у свим већима градовима региона и на фестивалима попут НОМУСА, БЕМУСА, Охридског лета, Међународне трибине композитора, у Будва Град-театру. Остварио је и успешна гостовања у Немачкој и Холандији, те велики број трајних радијских и телевизијских снимака. Овај оркестар је са успехом деловао до краја 1999. године, када – због политичких околности у земљи – престаје да постоји.

Крајем 2007. године, виолончелиста Марко Милетић одлучује да обнови рад овог ансамбла, са идејом да настави традицију коју је започео Иштван Варга. Оркестар чине најбољи млади музичари Академије уметности – професори, асистенти, доценти и најталентованији студенти. На репертоару овог ансамбла увек су веома захтевна дела класичног репертоара, али и дела савремених аутора, посебно домаћих. Концерти се реализују кроз ангажоване пројекте у којима се промовише екологија, родна равноправност, националне и супранационалне вредности, мултикултуралност, помоћ маргинализованим групама, те посебна наклоност као културном уздизању деце и младих. Камерата на овај начин бележи бројне успехе и то наступајући с угледним солистима и диригентима као што су: Стефан Миленковић, Роман Симовић, Жерар Косе, Венди Ворнер, Иштван Варга, Филип Гринберг, Андреас Отензамер, Небојша Живковић, Симон Ламсма, Ксенија Јанковић и други.


Калеидоскоп културе до 15. октобра

Након недеље извођачке уметности, очекују нас још четири недеље атрактивног програма. Следе недеље примењене и визуелне уметности, архитектуре и књижевности, а у Новом Саду представиће се најзначајнија домаћа, регионална, европска и светска имена, од којих ће многи први пут бити у Србији.


Камерата академика одиграла је веома битну улогу у кампањи Новог Сада за добијање титуле Европске Престонице културе и била је изузетно активна у промоцији града кроз различите програме које је Фондација Нови Сад 2022 организовала. Управо зато је постала званично градски камерни оркестар и понела и нов назив – Камерата Нови Сад. Међу програмима које су изведени у оквиру ЕПК 2022 било је бројних кросовер музичких садржаја у којима је Камерата Нови Сад успела да усклади класични звук са рок атмосфером Бајаге и инструктора, комбинацијом различитих жанрова Рамба Амадеуса, са севдахом Божа Вреће или са јединственим стилом Енигме.


Недеља извођачке уметности

Недељу извођачке уметности, од 11. до 17. септембра, обележиће и концерт добитника Греми награде Џејсона Мајлса који ће наступити у Дистрикту 16. септембра, као и Сенда Пан флуте ћоир, дечији хор из Хирошиме, под диригентском палицом Хиромицуа Шимамота, и новосадски Бајићеви славуји, које је основала и предводи Ана Ковачић који ће наступити 15. септембра.


Улаз на програме Калеидоскопа културе је бесплатан.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

Б. Павковић

Аутор:
Пошаљите коментар