Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ljudi su NAJVREDNIJE NASLEĐE Evropske prestonice kulture

23.06.2023. 11:40 12:13
Piše:
Izvor: M. Pudić

Projekat „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” dugi niz godina neguje praksu uključivanja lokalne umetničke scene u svoje projekte i na taj način rešava problem vidljivosti neafirmisanih umetnika, umetnica i umetničkih kolektiva.

Nastao kao pokret umetničkog delovanja i činjenja, koje se odvija na dramatičnim, surovim i grubim granicama umetnosti, ideologije i politike 1993. godine, Led Art deluje u urbanoj sredini gde reaguje, provocira, uspostavlja komunikaciju, istupa akcijama, izložbama, performansima, anketama, polemičkim tekstovima, publikacijama...

Led art je prolazio kroz različite faze u svom projektu, a pokrenut je idejom za nove koncepte i umrežavanje umetnika. Kada govorimo o Led Artu kao umetničkoj grupi, važno je istaći da je neprekidno funkcionisala u periodu od 1993. do 2000. godine. Već 2002. pokreće se Art klinika kao umetnički projekat, ali i neka vrsta nove umetničke grupe. Te godine Led Art prestaje da deluje kao isključivo umetnička grupa. Art klinika i Šok zadruga, prirodni nastavljači rada Led Arta, deluju od 2002. do danas u drugačijim kontekstima od konteksta 90-tih godina i svakako u sebi sadrže umetničku matricu koju je postavio Led Art.

U okviru projekta Evropska prestonica kulture, obeleženo je tri decenije rada Led Arta. Izložba „reKAPITULACIJA” bila je postavljena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i galerijskom prostoru Šok zadruge, kao centralna aktivnost projekta kroz koju je sagledano tri decenije rada ove organizacije.


Novi konkurs u okviru Kaleidoskopa kulture

Završen je konkrs Evropske prestonice kulture, koji je prirodni nastavak konkursa „Umetnici. Sad”. Nakon gotovo 50 realizovanih javnih poziva i konkursa u okviru projekta Evropske prestonice kulture za podršku umetničkoj sceni, Novi Sad i posle godine titule nastavlja procese povećanja vidljivosti umetnika i njihovog povezivanja kroz novi Javni konkurs za podršku umetničkim programima u 2023. godini, koji će biti realizovani na ovogodišnjem, šestom Kaleidoskopu kulture u Novom Sadu.


- Na neki način izložbom, odnosno nizom izložbi, performansa i događaja koji su se prošle godine odvijali pod naslovom „ReKapitulacija - pobunjeni subjekti i objekti - Led art- Art klinika - Šok zadruga”, primarno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, pokušali smo da sumiramo rad u poslednjih 30 godina i da nama samima, ali i publici postavimo neka važna pitanja - kaže koordinator projekta Željko Grulović. - Za nas, najvažnija pitanja bila su šta smo uradili za to vreme kao kolektiv, šta je zdravo tkivo i šta je to što nas kao kolektiv drži zajedno? S druge strane, pitanje za  publiku, možda i najvažnije, jeste stav naspram gomile problema koji nas okružuju i koji, čini se, postaju sve složeniji. Da zaključim, dostojno smo proslavili rođendan, jubilej, jer on to zaista i jeste, bilo je lepo i sada se opet nalazimo ispred zida na kojem piše problem. Čini nam se da je i opšta atmosfera u društvu takva pa se otvara spremnost da se opet bude na nekom zajedničkom zadatku. Šta je najveći problem... čini mi se da nemamo rezervni padobran.

Grulović smatra da na prvom mestu, početne pozicije pred projekat „Novi Sad - Evropska prestonica kulture” nisu ni približno bile jednake za radnike u kulturi koji su zaposleni u institucijama ili višem obrazovanju i za one koji rade samostalno odnosno vaninstitucionalno.

- Finansiranje koje je bilo omogućeno kroz konkurse tokom trajanja projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” učinilo je da napokon ima šanse da rad u polju umetnosti i kulture bude plaćen i da se taj rad tretira kao nešto ozbiljno, a ne kao neka vrsta hobija za koji ste se opredelili jer nemate ništa pametnije da radite. Borba koja sledi je da se takva pozicija za umetnike ne promeni i da se izgradi svest kod svih aktera u društvu da umetnost i kultura zahtevaju ozbiljno i kontinuirano finansiranje ukoliko želimo napred - smatra Željko Grulović.

Jačanje neafirmisane umetničke scene

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” 2020. godine pokrenula je konkurs „Umetnici.Sad”, kao vid podrške lokalnoj umetničkoj sceni usled posledica koje je za umetničku scenu imala pandemija koronavirusa. Sa idejom da se podignu kapaciteti umetničke scene, te da se ona podstakne na umrežavanje i povezivanje s umetnicima i umetničkim kolektivima iz zemlje, Evrope i sveta, ovaj javni konkurs za cilj ima jačanje umetničke scene kroz doprinos vidljivosti mladih i neafirmisanih umetnika i umetnica i tema. Organizacija Led Art učestvovala je na konkursu „Umetnici. Sad” od njegovog početka, kada je on pružao podršku lokalnoj sceni, a konkurs je proširen i na nacionalnu scenu.

- Taj konkurs je posebno važan jer je propozicijama otvorio prostor za finansiranje nove produkcije, što je jedna od neuralgičnih tačaka scene. S druge strane, podržan je veliki broj umetnika koji su na početku svojih karijera što je svakako još jedan odličan rezultat konkursa. Bravo za inicijativu. Kolektivno, odnosno kao grupa, ove godine se nismo prijavili na konkurs jer smatramo da i druge organizacije i kolektivi treba da dobiju šansu ali ohrabrujemo, pre svega mlađe članove Šok Zadruge, da individualno konkurišu. Ohrabrujemo naravno i sve umetnike koji žive van Novog Sada - poručuje Grulović.

Posledice godine titule Evropske EPK

Grulović i dalje nije siguran kako da vidi, tačnije oceni godinu titule Evropske prestonice kulture i smatra da svako treba i mora da iznese svoj stav.

- Prostoprošireno za Novi Sad magnituda jednog takvog višegodišnjeg projekta je prevelika da bi se mogao lako i jednostavno oceniti posle svega par meseci od zvaničnog završetka. Svakako da je jedna od čestih zamerki, odnosno mana koje se čuju, neka vrsta festivalizacije koja se desila zbog velikog broja različitih kulturnih sadržaja ali, opet, to može da se oceni i kao prednost jer veliki broj ljudi, projekata, grupa, dobili su šansu da predstave svoj rad. Nekome je bilo previše, nekome premalo tradicije, neko je otvoreno, a neko prikriveno učestvovao, neko je opet imao pametnija posla, ništa novo i van okvira uobičajnog, rekao bih. Svakako bismo trebali da prerastemo boljke malog grada jer odavno, bar brojčano, to nismo. Provlačim već više puta kroz razgovore, to je, izgleda, za mene najočigledniji i najvažniji pozitivan utisak, znanje koje se akumuliralo među ljudima kroz izloženost svemu što je doneo projekat „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”. Ljudski kapital je najvrednije nasleđe projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” u godinama koje dolaze. Način na koji će se iskoristiti to znanje, odnosno ljudski potencijal, kako će biti inkorporirano u procese odlučivanja, u institucije, u promišljanje budućnosti, biće finalni test uspeha ili neuspeha celog projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”. To ćemo moći da ocenimo za nekih par godina, odnosno s neke objektivne vremenske distance. Ako se ocena bude kretala ka negativanoj, to će biti velika propuštena šansa - naglašava Željko Grulović.


Različitost tema

- Art klinika i Šok zadruga, kao forma umetničke grupe ali, pre svega, forma organizacije, konstituišu se u drugačijem okruženju i samim tim u fokus rada stavljaju se drugačije teme. Teme digniteta umetničkog rada, umetničko tržište i fenomeni i problemi koji iz toga proističu, iznalaženje načina da se podrže mladi umetnici koji tek treba da započnu svoj umetnički i kulturni rad (dugogodišnji projekat „Perspektive”), formiranje medija za promociju kulture, omogućavanje prostora za rad organizacija, inicijativa i pojedinaca - ističe Željko Grulović.


On dodaje, da ako lokalna umetnička scena, tačnije onaj deo scene koji se sigurno pokazao kao najproduktivniji a to je nezavisna umetnička scena i samostalni umetnici, nije uključena u projekte (ne samo i isključivo umetničke projekte već i turističke, arhitektonske, istraživačke...) koji će se realizovati u Novom Sadu, u njihovo planiranje i realizaciju, da je poenta skroz promašena.

- Postoji niz dobrih primera, neki su i u našoj organizaciji, kako može i mora da se unapređuje i podstiče učešće lokalne scene na svim nivoima i među svim subjektima u kulturi i šire. Oprezni sam optimista po tom pitanju. Jednostavno ne sme da bude drugačije - zaključuje Željko Grulović.

 

B. Pavković

foto: M. Pudić

Autor:
Pošaljite komentar