Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVOSADSKI DADAISTI U ODABRANOM DRUŠTVU Studija Jasne Jovanov deo knjige „Cannibalizing the Canon”

10.02.2024. 10:07 10:23
Piše:
Foto: B. Lučić

Pod okriljem čuvene izdavačke kuće „Bril” objavljena je monografija „Cannibalizing the Canon”, koja predstavlja bogato, dubinsko istraživanje dadaističkih korena u istočnoj i centralnoj Evropi, te je tako vitalni dodatak postojećim istraživanjima o dadaizmu i avangardi.

Kroz temeljno istražene studije slučaja i korišćenje novih teorijskih pristupa, knjiga ponovo ispisuje istoriju dade kao priču o kulturnoj i političkoj hibridnosti, prelasku granica, tranzicijama i transgresijama, preko političkih, klasnih i rodnih linija.

Razbijajući preovlađujuće predstave o dadaizmu kao o „zapadnom“ pokretu, saradnici ovog izdanja predstavljaju istočnu i centralnu Evropu kao poprište aktivnosti  i tehnika dade.

U tom svetlu članci istražuju kako su umetnici iz regiona unapred figurirali dadu, kao i aktivno „kanibalizovani“, odnosno reabsorbovani i dalje hibridizovani, niz avangardnih tehnika, izazivajući tako „zapadnu“ kulturnu hegemoniju.

Realizaciju ovako složenog izdanja inicirali su urednici Oliver Botar (Univerzitet Manitoba), Irina Denišenko (Univerzitet Džordžtaun), kao i Gabor Dobo i Merse Pal Seredi iz Kašakovog muzeja u Budimpešti.

S druge strane, projekat je okupio dvadesetak istraživača različitih formi manifestovanja avangardi dvadesetih u centralnoj i istočnoj Evropi, među kojima su Jindžih Toman i Megan Forbs, koji je bave češkom avangardom, ili istraživači avangardnih zbivanja na liniji Budimpešta-Beč kao što su Eva Fogarač, Đerđi Feldeš, Kristina Sofija Čaba.

Knjiga takođe razmatra i povezanost rumunskih avangardnih pokreta kao i poljski doprinos avangardi – kroz različite teme kontekstualizovanje u evropskoj avangardi. U tom ključu nastao je i tekst istoričarke umetnosti iz Novog Sada dr Jasne Jovanov „Dadaistički međučin Dragana Aleksića“ (The Dada Entr’acte of Dragan Aleksić).

– U ovom tekstu bavim se topografskim elementima uključenim u trajanje pokreta - Prag, Beč, Zagreb, Beograd - načinom manifestovanja i njegovom uključenošću u kontekst evropskih dadaističkih zbivanja – objašnjava dr Jasna Jovanov za „Dnevnik”.

– Nakon elementarnih objašnjenja topografije, okolnosti i vidova manifestovanja pokreta, važno je napomenuti istaknuto mesto Novog Sada u avangardnim počecima i tokovima na ovim prostorima, gde je održan prvi dadaistički matine, u Amerikanskom baru, 3. juna 1922, kao i izdavanje lista Ut (Put) čiji su saradnici, pored mađarskih avangardista, bili, uz Dragana Aleksića, i Stanislav Vinaver, Mihailo S. Petrov ili Sava Šumanović.

Ciljna publika ove obimne knjige na više od 600 stranica su akademici, istraživači, profesori i studenti avangarde u centralno-istočnoj Evropi, ali i svi zainteresovani za istoriju dade i avangarde. Inače, nije zgoreg napomenuti da je sama priprema studije  „Cannibalizing the Canon” trajala nekih osam godina – dok konačno nisu uobličene teme i nije postignut kvalitet tekstova koji je zadovoljio zahteve prestižnog izdavača kakav je „Bril”.

M. Stajić

Autor:
Pošaljite komentar
(FOTO, VIDEO) VERNIM ČITAOCIMA LISTA „DNEVNIK“ SVEČANO URUČENO 100 MONOGRAFIJA „NOVI SAD GRAD POBEDNIK“

(FOTO, VIDEO) VERNIM ČITAOCIMA LISTA „DNEVNIK“ SVEČANO URUČENO 100 MONOGRAFIJA „NOVI SAD GRAD POBEDNIK“

01.02.2024. 11:43 16:47
KAPITALNO DELO O NESHVAĆENOM VLADARU Predstavljena prva monografija o knezu Mihajlu Obrenoviću

KAPITALNO DELO O NESHVAĆENOM VLADARU Predstavljena prva monografija o knezu Mihajlu Obrenoviću

12.12.2023. 22:35 23:14
KULSKO KOLO SRPSKIH SESTARA OBELEŽILO 25 GODINA RADA Monografija o dobročinstvu

KULSKO KOLO SRPSKIH SESTARA OBELEŽILO 25 GODINA RADA Monografija o dobročinstvu

08.02.2024. 08:17 08:32