light rain
12°C
07.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НОВОСАДСКИ ДАДАИСТИ У ОДАБРАНОМ ДРУШТВУ Студија Јасне Јованов део књиге „Cannibalizing the Canon”

10.02.2024. 10:07 10:23
Пише:
Фото: Б. Лучић

Под окриљем чувене издавачке куће „Брил” објављена је монографија „Cannibalizing the Canon”, која представља богато, дубинско истраживање дадаистичких корена у источној и централној Европи, те је тако витални додатак постојећим истраживањима о дадаизму и авангарди.

Кроз темељно истражене студије случаја и коришћење нових теоријских приступа, књига поново исписује историју даде као причу о културној и политичкој хибридности, преласку граница, транзицијама и трансгресијама, преко политичких, класних и родних линија.

Разбијајући преовлађујуће представе о дадаизму као о „западном“ покрету, сарадници овог издања представљају источну и централну Европу као поприште активности  и техника даде.

У том светлу чланци истражују како су уметници из региона унапред фигурирали даду, као и активно „канибализовани“, односно реабсорбовани и даље хибридизовани, низ авангардних техника, изазивајући тако „западну“ културну хегемонију.

Реализацију овако сложеног издања иницирали су уредници Оливер Ботар (Универзитет Манитоба), Ирина Денишенко (Универзитет Џорџтаун), као и Габор Добо и Мерсе Пал Середи из Кашаковог музеја у Будимпешти.

С друге стране, пројекат је окупио двадесетак истраживача различитих форми манифестовања авангарди двадесетих у централној и источној Европи, међу којима су Јинџих Томан и Меган Форбс, који је баве чешком авангардом, или истраживачи авангардних збивања на линији Будимпешта-Беч као што су Ева Фогарач, Ђерђи Фелдеш, Кристина Софија Чаба.

Књига такође разматра и повезаност румунских авангардних покрета као и пољски допринос авангарди – кроз различите теме контекстуализовање у европској авангарди. У том кључу настао је и текст историчарке уметности из Новог Сада др Јасне Јованов „Дадаистички међучин Драгана Алексића“ (The Дада Ентр’ацте оф Драган Алексић).

– У овом тексту бавим се топографским елементима укљученим у трајање покрета - Праг, Беч, Загреб, Београд - начином манифестовања и његовом укљученошћу у контекст европских дадаистичких збивања – објашњава др Јасна Јованов за „Дневник”.

– Након елементарних објашњења топографије, околности и видова манифестовања покрета, важно је напоменути истакнуто место Новог Сада у авангардним почецима и токовима на овим просторима, где је одржан први дадаистички матине, у Американском бару, 3. јуна 1922, као и издавање листа Ут (Пут) чији су сарадници, поред мађарских авангардиста, били, уз Драгана Алексића, и Станислав Винавер, Михаило С. Петров или Сава Шумановић.

Циљна публика ове обимне књиге на више од 600 страница су академици, истраживачи, професори и студенти авангарде у централно-источној Европи, али и сви заинтересовани за историју даде и авангарде. Иначе, није згорег напоменути да је сама припрема студије  „Cannibalizing the Canon” трајала неких осам година – док коначно нису уобличене теме и није постигнут квалитет текстова који је задовољио захтеве престижног издавача какав је „Брил”.

М. Стајић

Аутор:
Пошаљите коментар
(ФОТО, ВИДЕО) ВЕРНИМ ЧИТАОЦИМА ЛИСТА „ДНЕВНИК“ СВЕЧАНО УРУЧЕНО 100 МОНОГРАФИЈА „НОВИ САД ГРАД ПОБЕДНИК“

(ФОТО, ВИДЕО) ВЕРНИМ ЧИТАОЦИМА ЛИСТА „ДНЕВНИК“ СВЕЧАНО УРУЧЕНО 100 МОНОГРАФИЈА „НОВИ САД ГРАД ПОБЕДНИК“

01.02.2024. 11:43 16:47
КАПИТАЛНО ДЕЛО О НЕСХВАЋЕНОМ ВЛАДАРУ Представљена прва монографија о кнезу Михајлу Обреновићу

КАПИТАЛНО ДЕЛО О НЕСХВАЋЕНОМ ВЛАДАРУ Представљена прва монографија о кнезу Михајлу Обреновићу

12.12.2023. 22:35 23:14
КУЛСКО КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА ОБЕЛЕЖИЛО 25 ГОДИНА РАДА Монографија о доброчинству

КУЛСКО КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА ОБЕЛЕЖИЛО 25 ГОДИНА РАДА Монографија о доброчинству

08.02.2024. 08:17 08:32