Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Izlog knjiga: Univerzum pun čudesa

16.03.2020. 10:24 10:28
Piše:
Izvor: Printscreen

Beogradska izdavačka kuća “Arete“ objavila je do sada sedam knjiga Alehandra Hodorovskog (1929) priznatog pesnika, književnika, filozofa, filmskog i pozorišnog režisera, scenariste modernog stripa.

Nova knjiga “Sin crnog četvrtka”, u prevodu Nataše Vujonović, je autobiografski portret umetnika kao mladića u Čileu tokom burnih tridesetih godina prošlog veka. U njegovoj knjizi ”Gde ptica peva najlepše”, kako navodi izdavač, usred fantastične gungule cirkusa, tarota, katoličkog i jevrejskog misticizma, seksualne ekstravagancije, političkog nasilja i duha mudrog rabina koji služi kao savetnik pratili smo pretke Hodorovskog koji su prebegli u Čile. Sada, u knjizi “Sin crnog četvrtka”, sam Hodorovski preuzima glavnu ulogu dok nas uvodi u nezaboravni ansambl njegovih ranih godina u Čileu tridesetih godina. Baš kao što čini u svim medijima od filma do stripa, od mističke filozofije do fikcije, Hodorovski i ovde prikazuje svoju neograničenu sposobnost stvaranja univerzuma punog čudesa, užasa, humora, magije i kosmičke istine koji premašuju naše najluđe snove. ”Sin crnog četvrtka” je uzbudljiv roman jednog od naših najdragocenijih majstora. Opus Hodorovskog, koji je još u mladosti napustio Čile i sada živi u Francuskoj, obuhvata više od 20 knjiga, 6 kultnih filmova među kojima su “Fando i Lis”, “Sveta planina”, “El Topo”.

Mogućnosti iskrene komunikacije

Na vrhu liste najčitanijih knjiga u izdavačkoj kući “Geopoetika” je drugi roman irske spisateljice Sali Runi “Normalni ljudi” (prevodilac Vuk Šećerović), proglašen Knjigom godine za 2018. u Velikoj Britaniji u vrlo oštroj konkurenciji.

Ovo priznanje dodeljuje se u osam žanrovskih kategorija, da bi na kraju bio proglašen sveobuhvatan pobednik. Sali Runi je uspela da osvoji nagradu u kategoriji fikcije, ali i da trijumfuje ispred svih osam kategorija.U pitanju je autorka koja je zapažena u književnom svetu već debitantskim romanom “Razgovori s prijateljima” , a kritičar “Nujorkera” nazvao je prvim velikim romanopiscem generacije milenijalaca. Ljubavnu priču o momku koji sreće devojku izdavač najavljuje kao ispičanu na drugačiji način, baveći se pitanjem mogućnosti iskrene komunikacije u komplikovanom, postironijskom svetu. Svetska kritika dodelila joj je epitet budućeg klasika, ukazujući da je u emotivnom i seksualnom pogledu roman zapanjujuće iskren, istovremeno nežan i mudar, duhovit i topao. To je jezgrovita i saosećajna studija o nebrojenim načinima na koje muškarci i žene pokušavaju da se međusobno razumeju i u tome prečesto ne uspevaju.

Sali Runi (Kaslbar, Irska, 1991) za prvi roman dobila je nagradu lista Sandej tajms/PFD za Mladog pisca godine. Dobitnica još nekoliko književnih nagrada: Kosta, Voterstouns za knjigu godine i Post Irish, takođe za roman godine,a bila je i u najužem izboru za niz drugih priznanja.

Istorijsko zaveštanje

Prvi prevod novog romana “Život se samnom mnogo poigrao” Davida Grosmana, velikog izraelskog autora i jednog od najznačajnijih savremenih svetskih pisaca objavila je Izdavačka kuća “Arhipelag” u prevodu sa hebrejskog Dušice Stojanovic Čvorić.

Roman je posvećen sudbini Eve Panić Nahir i prati njen život od Čakoveca, preko Beograda i Varvarina, do Golog otoka i odlaska u Izrael, gde je decenijama živela u kibucu. Naša javnost je o životu Eve Panić Nahir, po kojoj je stvoren lik Vere u romanu, saznala na osnovu TV serije koju je o njenom životu i stradanjima na Golom otoku napravio Danilo Kiš osamdesetih godina. Govoreći o nastanku romana Grosman navodi da mu je pre više od dvadeset godina Eva Panić ispričala svoj život želeći da on napiše priču o njoj i njenoj ćerki Tijanin Vejdžis. Obe su bile velikodušne i dale mu potpunu slobodu da ispriča njihovu priču, kao i da u nju unese maštu i ono što se nije desilo u stvarnom životu. Grosmanova junakinja, kako ukazuje izdavač, ostavlja veliko zaveštanje samom svojom nesvakidašnjom i uzbudljivom pričom u kojoj oživljavaju složena istorijska vremena i čudesne ljudske sudbine.

David Grosman (Jerusalim, 1954) poznat kao romansijer, pripovedač, esejista i dramski pisac, autor je lucidnih i provokativnih angažovanih tekstova i političke publicistike, najčešće posvećenih bliskoistočnim temama. Dela su mu prevedena na 25 svetskih jezika, a dobitnik je niza najprestižnijih međunarodnih nagrada za književnost.    

N. Popov

Autor:
Pošaljite komentar
Izlog knjiga: Umetničko stasavanje

Izlog knjiga: Umetničko stasavanje

20.01.2020. 10:29 10:32