Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

IZDAVAČ GODINE KREATIVNI CENTAR Dodeljene nagrade na Sajmu knjiga u Beogradu: Prometejeva "Popularna lingvistika" najveći IZDAVAČKI PODUHVAT   

24.10.2024. 16:41 16:46
Piše:
сајам
Foto: Ilustracija/Tanjug (Sava Radovanović)

BEOGRAD: Na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji se održava pod sloganom "Reč je slobodna", dodeljene su danas nagrade za izdavačku delatnost, a Kreativni centar je proglašen izdavačem godine.

Po odluci žirija, ova izdavačka kuća u "najboljem i najlepšem smislu obeležava izdavaštvo u zemlji".
 

Od svog osnivanja, kvalitetom, visokim standardima i nesumnjivim postignućima obeležava izdavaštvo u zemlji. Svojim izdanjima za decu, bebe, tinejdžere, roditelje i mlade, ovaj izdavač na inspirativan, inovativan, relevantan, a prijemčiv način obrađuje širok spektar tema, od istorije i mitova do najznačajnijih fenomena današnjice, saopštila je predsednica žirija Irena Špadijer.
Žiri je, pored predsednice, radio u sastavu Tatjane Nježić, Mileta Bjelajaca, Zorana Paunovića i Marka Krstića.
 

Nagrada za izdavački poduhvat godine pripala je knjigama iz edicije "Popularna lingvistika" u izdanju Prometeja iz Novog Sada i "Zborniku kraljeva i episkopa srpskih" koji je prioredio Tomislav Ž. Jovanović u izdanju Čigoja štampe.
 

Nagrada za najbolje izdavače iz dijaspore i regiona pripala je izdavaču Mitopolija Crnogorsko - primorska za monografiju "Rukopisne knjige manastira Rođenja Presvete Bogorodice na Cetinju" autorke Milene Martinović.
 

Knjiga je nagrađena za "prikaz kulturnih prilika, duhovnog i crkvenog života na teritoriji današnje Crne Gore tokom 16. i 17. veka".
 

U užem izboru bila su i izabrana dela akademika Rajka Kuzmanovića u sastavu 12 knjiga, "Pravoslavna reč" u izdanju Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske.
 

Nagrada za doprinos u oblasti nauke pripala je pripala je izdavaču Karpos za rukopis  "Svet koji se menja: Globalni srednji vek 500-1500" Lejdulfa Melvea.
 

Ovim monumentalnim izdanjem, norveškog naučnika Melvea, kako je saopšteno, ova izdavačka kuća "uključuje se u naučne tokove savremenog sveta.
 

U užem izboruz bile su i "Uvod u Jugoslaviju" Dejana Jovića u izdanju Akademske Knjige iz Novog Sada i "Drugačiji svet" Ognjena Pribićevića u izdanju Klia.
 

Nagrada za dečju knjigu godine dodeljena je knjizi "Naš svet u 100 odgovora" u izdanju Lagune koja predstavlja "primer kako na najzanimljiviji i najrazumljiviji način možete preneti najmlađima najširu lepezu različitih pojmova i znanja iz svetske kulture i istorije, nauke i prirodnih pojava". 
 

U užem izboru bile su i "Ršumovanje od A do Š" Ljubovoja Ršumovića u izdanju Pčelice, "Hodošašće rastrojenog uma" Uroša Savića u izdanju Besne kobile i edicija "Veliki moreplovci" Milomira Kragovića u izdanju Prometeja.
 

Članovi žirija odlučili su da Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip u 2024. godini ponesu "Gornja knjiga - donja knjiga" Alekse Gajića izdavačke kuće "Makondo i "Književni svijet Branislava Nušića" Gorana Maksimovića, izdavačke kuće Pravoslavna reč iz Novog Sada.
Takođe, "Veliki atlas srbije" u izdanju Službenog glasnika iz Beograda i "Stratište umorene srpske dece u NDH autora Bože Grbića iz Udruženja "Srpska krajina 1990" izdavačke kuće Miroslav iz Beograda.
 

Nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu na Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga 2024. godine dodeljena je knjizi "Pesma" Oskara Daviča izdavačke kuće "Kontrast".
Odluku o ovoj nagradi doneo je žiri u sastavu predsednika Jovana Čekića, Jugoslava Vlahovića i Boruta Vilda. 
 

U pitanju je atraktivan, a opet nenametljiv pristup koji svojom preciznošću i istančanošću već na prvi pogled privlači pažnju dajući čitavoj ediciji prepoznatljiv identitet, naveo je žiri.
Nagrada za najlepšu dečiju knjigu dodeljuje se knjizi Jasminke Petrović "Giga pravi more" u  izdanju Kreativnog centra.
 

Retko smo u prilici da vidimo tako harmonično i smisleno uvezivanje slike i teksta u nedeljivu celinu, smatra žiri.
 

Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljuje se Urošu Saviću za "kompletan autorski angažman" za knjigu "Hodočašće rastrojenog uma" čiji je izdavač "Besna kobila".
 

Uroš Savić je bez tehnoloških ekstravagancija, ali dizajnerski primereno i dosledno oblikovao sopstveni tekst i odlične ilustracije u knjigu koja deluje zrelo, atraktivno i celovito, smatra žiri.
 

Izvor:
Tanjug
Autor:
Pošaljite komentar
VEDRANA RUDAN IZJAVILA LJUBAV SRPSKOJ PRESTONICI Spisateljica slomljena što ne može da dođe na Sajam knjiga: Bilo bi mi drago da mogu da kažem, ako mogu da verujem, ljudi, vidimo se sledeće godine

VEDRANA RUDAN IZJAVILA LJUBAV SRPSKOJ PRESTONICI Spisateljica slomljena što ne može da dođe na Sajam knjiga: Bilo bi mi drago da mogu da kažem, ako mogu da verujem, ljudi, vidimo se sledeće godine

22.10.2024. 09:57 11:13