broken clouds
13°C
24.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0601
usd
108.4794
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИЗДАВАЧ ГОДИНЕ КРЕАТИВНИ ЦЕНТАР Додељене награде на Сајму књига у Београду: Прометејева "Популарна лингвистика" највећи ИЗДАВАЧКИ ПОДУХВАТ   

24.10.2024. 16:41 16:46
Пише:
сајам
Фото: Ilustracija/Tanjug (Sava Radovanović)

БЕОГРАД: На 67. Међународном београдском сајму књига који се одржава под слоганом "Реч је слободна", додељене су данас награде за издавачку делатност, а Креативни центар је проглашен издавачем године.

По одлуци жирија, ова издавачка кућа у "најбољем и најлепшем смислу обележава издаваштво у земљи".
 

Од свог оснивања, квалитетом, високим стандардима и несумњивим постигнућима обележава издаваштво у земљи. Својим издањима за децу, бебе, тинејџере, родитеље и младе, овај издавач на инспиративан, иновативан, релевантан, а пријемчив начин обрађује широк спектар тема, од историје и митова до најзначајнијих феномена данашњице, саопштила је председница жирија Ирена Шпадијер.
Жири је, поред председнице, радио у саставу Татјане Њежић, Милета Бјелајаца, Зорана Пауновића и Марка Крстића.
 

Награда за издавачки подухват године припала је књигама из едиције "Популарна лингвистика" у издању Прометеја из Новог Сада и "Зборнику краљева и епископа српских" који је приоредио Томислав Ж. Јовановић у издању Чигоја штампе.
 

Награда за најбоље издаваче из дијаспоре и региона припала је издавачу Митополија Црногорско - приморска за монографију "Рукописне књиге манастира Рођења Пресвете Богородице на Цетињу" ауторке Милене Мартиновић.
 

Књига је награђена за "приказ културних прилика, духовног и црквеног живота на територији данашње Црне Горе током 16. и 17. века".
 

У ужем избору била су и изабрана дела академика Рајка Кузмановића у саставу 12 књига, "Православна реч" у издању Академије науке и умјетности Републике Српске.
 

Награда за допринос у области науке припала је припала је издавачу Карпос за рукопис  "Свет који се мења: Глобални средњи век 500-1500" Лејдулфа Мелвеа.
 

Овим монументалним издањем, норвешког научника Мелвеа, како је саопштено, ова издавачка кућа "укључује се у научне токове савременог света.
 

У ужем изборуз биле су и "Увод у Југославију" Дејана Јовића у издању Академске Књиге из Новог Сада и "Другачији свет" Огњена Прибићевића у издању Клиа.
 

Награда за дечју књигу године додељена је књизи "Наш свет у 100 одговора" у издању Лагуне која представља "пример како на најзанимљивији и најразумљивији начин можете пренети најмлађима најширу лепезу различитих појмова и знања из светске културе и историје, науке и природних појава". 
 

У ужем избору биле су и "Ршумовање од А до Ш" Љубовоја Ршумовића у издању Пчелице, "Ходошашће растројеног ума" Уроша Савића у издању Бесне кобиле и едиција "Велики морепловци" Миломира Краговића у издању Прометеја.
 

Чланови жирија одлучили су да Специјално признање за издавача, књигу или стрип у 2024. години понесу "Горња књига - доња књига" Алексе Гајића издавачке куће "Макондо и "Књижевни свијет Бранислава Нушића" Горана Максимовића, издавачке куће Православна реч из Новог Сада.
Такође, "Велики атлас србије" у издању Службеног гласника из Београда и "Стратиште уморене српске деце у НДХ аутора Боже Грбића из Удружења "Српска крајина 1990" издавачке куће Мирослав из Београда.
 

Награда "Богдан Кршић" за најлепшу књигу на Београдском међународном сајму књига 2024. године додељена је књизи "Песма" Оскара Давича издавачке куће "Контраст".
Одлуку о овој награди донео је жири у саставу председника Јована Чекића, Југослава Влаховића и Борута Вилда. 
 

У питању је атрактиван, а опет ненаметљив приступ који својом прецизношћу и истанчаношћу већ на први поглед привлачи пажњу дајући читавој едицији препознатљив идентитет, навео је жири.
Награда за најлепшу дечију књигу додељује се књизи Јасминке Петровић "Гига прави море" у  издању Креативног центра.
 

Ретко смо у прилици да видимо тако хармонично и смислено увезивање слике и текста у недељиву целину, сматра жири.
 

Специјално признање за младог дизајнера додељује се Урошу Савићу за "комплетан ауторски ангажман" за књигу "Ходочашће растројеног ума" чији је издавач "Бесна кобила".
 

Урош Савић је без технолошких екстраваганција, али дизајнерски примерено и доследно обликовао сопствени текст и одличне илустрације у књигу која делује зрело, атрактивно и целовито, сматра жири.
 

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар
ВЕДРАНА РУДАН ИЗЈАВИЛА ЉУБАВ СРПСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ Списатељица сломљена што не може да дође на Сајам књига: Било би ми драго да могу да кажем, ако могу да верујем, људи, видимо се следеће године

ВЕДРАНА РУДАН ИЗЈАВИЛА ЉУБАВ СРПСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ Списатељица сломљена што не може да дође на Сајам књига: Било би ми драго да могу да кажем, ако могу да верујем, људи, видимо се следеће године

22.10.2024. 09:57 11:13