Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UVEK BIH NAJAVLJIVALA SUNČANO VREME Voditeljka Marija Egelja o prognozi i izazovima televizijskog posla

17.08.2024. 16:00 16:15
Piše:
Izvor: Jelena Simonović

Šarmantna voditeljka vremenske prognoze na Pinku, Marija Egelja, već 16 godina na ovoj televizijskoj adresi donosi najvažnije informacije o vremenu.

Čak i kada vesti o vremenu nisu optimistične, Marija osmehom pokušava da rastera i one najcrnje oblake i donese nam sunce, uz dobro raspoloženje. Ova popularna „vremenka” na televiziju je stigla sa samo 18 godina, a kako je nedavno rekla, iako je u tom uzrastu teško doneti ispravnu odluku o tome koje će nam životno opredeljenje biti, sreća je što se, u njenom slučaju, televizija ispostavila kao dobar izbor. Ispričala je, tako, da je znala da je odabrala pravo zanimanje kada je uvidela da to što radi zaista voli i da joj prija odlazak na posao.

Iako je tada bila srednjoškolka, pred kamere Nacionalnog dnevnika stigla je nakon što je odabrana na Pinkovoj audiciji za nova televizijska lica. Doduše, ne bez iskustva, budući da je završila UMS školu za talente, u kojoj je pohađala časove glume, javnog nastupa i manekenstva. Tada je pre podne išla u školu, po podne na televiziju, a uveče na probe folklora. Do danas je ostala jedno od omiljenih televizijskih lica, koje svojom harizmom, ali i inovativnim pristupom u prezentovanju vremenske prognoze, pozdravlja gledaoce kraj malih ekrana. Stoga i ne čudi što je mnogima tokom porodiljskog odsustva nedostajala, ali se nakon te opravdane pauze pre nekoliko meseci vratila na male ekrane i nastavila tamo gde je stala. U intervjuu za „Dnevnikov” TV magazin prisetila se nekih od svojih inovativnih televizijskih nastupa i otkrila nešto više o izazovima svog posla.

Kako lično preživljavate lucifere, kerbere i ostale „vremenske nemani” koje nas još od prošlog leta „napadaju” s vrelim danima?

– Svedoci smo globalnog zagrevanja koje ne staje, svake godine se pomalo diže prosečna temperatura na Zemlji. Lično mi ne odgovaraju vreli talasi, jer to onemogućava svakodnevno funkcionisanje. Da se ja pitam uvek bih najavljivala sunčano vreme uz 25 stepeni, to je optimalno.

Kako komentarišete to što su s godinama tekstovi o vremenskim prilikama i neprilikama postali najčitaniji na portalima? Jesu li za to krivi senzacionalistički i apokaliptični naslovi ili zaista želja da se sazna?

– Ljude generalno vreme jako zanima. Od vremenske prognoze nam zavisi da li ćemo organizovati proslavu napolju, šta ćemo obući, da li ćemo sutra sejati baštu ili prošetati bebu u parku, od dece, zemljoradnika, pilota i tako dalje  svima je bitno kakvo će biti vreme i to je jedan od razloga tolike čitanosti vesti o vremenu. Svakako da je senzacija uvek ono što privuče pažnju, ali kada postaje učestala nije baš pouzdana. Tako da mislim da u te pretenciozne naslove ne treba verovati što uvek i savetujem gledaocima govoreći im samo pouzdane informacije.

Koliko vam je važno informisanje o vremenu kada putujete u drugu državu i kome tada verujete? Gde pronalazite validne informacije o vremenskoj prognozi?

– Vremenska prognoza je jako bitan faktor i uvek neiscrpna tema za razgovor. Kad god ljudi ne znaju kako da počnu razgovor ili slično, prokomentarišu kakvo je vreme (smeh). Svakodnevno sam u kontaktu sa meteorolozima koji našoj redakciji redovno šalju izveštaje, tako da nam ništa ne promakne. Prognozu pratim uvek i kad radim i kad sam na odmoru, putu, to je deo mene u svakom smislu.

Da li vas je i privatno, možda, zainteresovala meteorologija budući da ste za potrebe vremenske prognoze morali da uđete u njene tematiku i stručne izraze?

– Na početku sam i te kako učila šta je ciklon, kako nastaje vetar, kiša i slično. Anticikloni, kumulonibusi i slični termini su nešto što sam na početku karijere naučila, a vremenom usavršavala. Da bi prognoza bila verodostojnija bitno je da onaj ko vam saopštava razume šta vam govori i da ima pojma o tom ciklonu koji stiže što znači da će doneti kišu, a ne samo da prenese napisano. To se vrlo oseti i drago mi je da mi gledaoci veruju.

Za razliku od vaših početaka, reklo bi se da danas na svakoj televiziji vremenska prognoza postaje jedan posebno važan, ali i uzbudljiv segment, pa neretko njeni prezenteri traže najzanimljivije načine da je saopšte. Koliko je to što sada imate mnogo veću konkurenciju inspirativno za vas i pratite li strance na ovom polju?

– Biću krajnje iskrena, kada sam počinjala da radim prognozu to je manje-više na drugim televizijama izgledalo slično, baš ta rutina prognoze me je „naterala” da izađem iz šablona, unesem neku novinu i od prognoze napravim zanimljiv segment. Baš tako su nastali snimci najave prognoze dok pravim Sneška Belića, klizam, čistim sneg, sadim cveće najavljujući proleće, vozim dasku za surf, pedalinu, bicikl i slično. Drago mi je ako je moj rad nekog inspirisao, jer ako vas neko kopira znači da radite dobar posao. Iskreno, jedina, koju, pored naše, pogledam je prognoza Javnog servisa.

Ne treba zaboraviti da ste o vremenskoj prognozi izveštavali čak i skačući padobranom. Zbog kojih televizijskih minuta vam je dosad adrenalin najviše proradio?

– Definitivno mi je srce na sekundu stalo kada je trebalo da skočim padobranom iz aviona sa 2.000 metara. Tada sam pomislila: „Šta mi je ovo snimanje trebalo?”, ali znala sam da će biti jedinstveno i drago mi je što sam osetila taj adrenalin i snimila najavu kako sam zamislila. Gledaoci prepoznaju trud i originalnost, hvala im.

Do danas je ostao viralan i snimak na kojem ste se, najavljujući vremensku prognozu na klizalištu, okliznuli i pali. Mogu li šaljivi snimci da preokrenu nečiju karijeru u eri brzine Tiktoka i drugih internet platformi?

– Očigledno da mogu (smeh), čim se ta moja prognoza prepričava i komentariše na društvenim mrežama toliko godina. Svako ima svoju publiku i u moru svega bitno je istaći se ličnom harizmom, dati svoj pečat, a, opet, ostati pristojan i zabavan.

Šta vas posle 16 godina na Pink televiziji privlači da radite? Priželjkujete li sebi novi format, izazov i zadatak?

– Jako je važno da volite posao koji radite i to nije kliše, to je nešto što vas održava u radu i ne dozvoljava da pregorite, taj osećaj me i dalje održava. Emisija „Šarenica” mi je pružila širok dijapazon - intervjue sa ljudima iz naroda, sa sela, ali i razgovore sa raznim umetnicima, glumcima, muzičarima i slično. Tako da sam se snašla i tu, a, opet, putovanja su moja ljubav, kao i turističke reportaže koje sam takođe radila. Za sada se ne žalim, kako Bog kaže tako će biti, uvek sam za to da budeš predan radu i da je bolje kvalitetnih pet minuta od „već viđenih” emisija od po sat-dva.


Hidratacija tokom vrelih dana

Kako održavate liniju tokom leta i odolevate li sladoledima i gaziranim pićima u potrazi za osveženjem?

– I leti i zimi isto održavam liniju - balansom. Gazirana pića uglavnom ne pijem, veći sam ljubitelj ceđenih sokova ili čaše vina uz večeru, a voda mi je omiljeno piće i zaista je dosta pijem. Hidratacija je jako važna, posebno tokom ovih vrelih dana.


Koliko vas epitet poznate ličnosti opterećuje posle toliko godina i da li morate uvek da budete doterani kada izlazite iz kuće budući da ste prepoznatljivi svima?

– Generalno, smatram da svaka žena treba da bude negovana, čista i uredna, bez obzira kojim se poslom bavi. Time se vodim, naravno da nisam uvek doterana, jer ne zahteva svaki izlazak iz kuće to, ali uredna i čista se trudim da budem uvek. Ne gledam na sebe kao na poznatu ličnost, valjda je to tako normalno, ali lepo je kada vas neko pozdravi i popriča sa vama jer vas „zna” preko ekrana. Posebno znače komplimenti koje dobijem od dama.

Vladimir Bijelić

Autor:
Pošaljite komentar
VODITELJKA MARIJANA TABAKOVIĆ priznala da su joj deca merilo svega što radi u životu: „Nikada više nismo pričali o tome KAKO SAČUVATI PORODICU I BRAK, a malo je onih koji se mogu pohvaliti istim”

VODITELJKA MARIJANA TABAKOVIĆ priznala da su joj deca merilo svega što radi u životu: „Nikada više nismo pričali o tome KAKO SAČUVATI PORODICU I BRAK, a malo je onih koji se mogu pohvaliti istim”

03.08.2024. 13:20 12:48
I VODITELJI RTS-a SVIM SRCEM UZ SRPSKE OLIMPIJCE! DRAGANA KOSJERINA PERDUV I NENAD ĐUROVIĆ analiziraju sve sportske događaje iz Pariza u emisiji „KAPIJE TRIJUMFA”, pa poručuju: „Ne trudimo se da sakrijemo uzbuđenje”

I VODITELJI RTS-a SVIM SRCEM UZ SRPSKE OLIMPIJCE! DRAGANA KOSJERINA PERDUV I NENAD ĐUROVIĆ analiziraju sve sportske događaje iz Pariza u emisiji „KAPIJE TRIJUMFA”, pa poručuju: „Ne trudimo se da sakrijemo uzbuđenje”

27.07.2024. 13:20 14:10
VODITELJKA Prve televizije KRISTINA IGLENDŽA otkrila zašto ŽENE U MEDIJIMA MORAJU DA SE BORE I SA MUŠKOM SUJETOM: „Kada ih odbijete možete da imate velikih problema”

VODITELJKA Prve televizije KRISTINA IGLENDŽA otkrila zašto ŽENE U MEDIJIMA MORAJU DA SE BORE I SA MUŠKOM SUJETOM: „Kada ih odbijete možete da imate velikih problema”

01.06.2024. 13:20 13:48