Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

AMERIČKI GLUMAC STIVEN MUR O LJUBAVI SA SRPSKOM GLUMICOM JELENOM MUR I „HEROJIMA HALIJARDA” Srpkinja i Srbija mu ukrali srce

22.10.2023. 09:12 09:29
Piše:
Izvor: Sara Milovanović/Jelena i Stiven

Ne treba vam karta za Holivud, može se uspeti i iz Srbije, a to najbolje dokazuje mladi američki glumac Stiven Vilijam Mur, koji je  odrastao u Misuriju a svoj „američki san” ostvario upravo u našoj zemlji.

Ovaj mladić je, inače, nesuđeni ragbista - odustao je od sportske karijere zbog povrede kolena, a onda nakratko ušao u svet medicine, koju je napustio tokom prve godine studija, žudeći za performansom na sceni.

U Americi je igrao u pozorištu, najviše u mjuziklima, pa ne krije da, uz glumu, obožava ples i pevanje.

Osim prema glumi i performansu, ljubav na prvi pogled rodila se i prema srpskoj glumici Jeleni Mur (tada Grujičić), koju je upoznao u Los Anđelesu, gde su zajedno studirali. Iako su studije nakratko zbog pandemije koronavirusa morali da pauziraju, ljubav među njima nije posustala, pa su vrlo brzo sklopili i brak, i to prilikom jedne od poseta Srbiji, koja je danas njegova druga domovina. 

Tokom snimanja američke serije „The Ark” u Beogradu, stigao mu je poziv produkcijske kuće „Contrast Studios” za kasting za film „Heroji Halijarda”. Dok se u svojoj glavi lomio u vezi s tim da li da se sa suprugom vrati kući u Ameriku ili da dom zameni Srbijom, dobio je potvrdu da će u ovom filmu zaigrati lik koga muče slične dileme.

– Igram Edvarda Volša, pilota vojske vazduhoplovstva Sjedinjenih Američkih Država iz Drugog svetskog rata, koji neplanski završava u Srbiji, kada se njegov avion tu sruši i on pronalazi put do kuće srpske porodice Jović. I zaljubljuje se u njihovu ćerku, koju igra Teodora Dragićević – priča za „Dnevnik” američki glumac Stiven Mur i dodaje da mu je ovaj film doneo neverovatnu priliku i da mu je promenio život. – Nisam čuo za operaciju Halijard pre ovog projekta. Bilo je potrebno dosta istraživanja da bih zaista otkrio sve slojeve ove priče. Ovaj film je i napravljen da ceo svet, pa i ljudi iz Amerike, odakle dolazim, saznaju šta se zapravo dogodilo.

Iako je zahvaljujući supruzi i njenoj porodici upoznao srpske običaje i kulturu i pre snimanja, „Heroji Halijarda” odveli su ga na zanimljivo putovanje, a posebno mu je bilo zabavno što je prvi put odenuo srpsku tradicionalnu odeću, ali i opanke.


Voleo bih da nastavim da radim u Srbiji

Mladi američki glumac planira da sa suprugom započne snimanje jednog projekta koji bi približio Srbiju celom svetu. „Ne želim da preterujem, ali smatram da je pravo vreme da se Srbija nađe na mapi velikih serija, možda na nekom svetskom striming servisu. Sa „Herojima Halijarda” temelji su već postavljeni. Ovaj film je dokaz da je kvalitet produkcije ovde dovoljno dobar za bilo gde u svetu”, ističe Stiven Mur i dodaje da bi voleo da svi uvide činjenicu da našu zemlju treba ozbiljno shvatiti na polju umentnosti i kulture. „Voleo bih da nastavim da radim sa ljudima koje sam upoznao ovde u Srbiji. Imam veoma dobre odnose sa mnogim ljudima u ovdašnjoj filmskoj industriji, tako da se ne bih iznenadio ako bih možda jednog dana bio deo još jedne filmske premijere”. 


Kao neko ko je studirao u Holivudu i dolazi iz SAD, koja važi za meku filmske produkcije, Stiven ocenjuje da je film Radoša Bajića  iznad svega što se može očekivati od jedne srpske produkcije. U ovom projektu cela ekipa je, prema njegovoj proceni, dala svoj maksimum, zbog čega su, „Heroji Halijarda”, kako kaže, ono što bismo nazvali – holivudskim kvalitetnim filmom. A posebno je, priznaje, oduševljen saradnjom sa srpskim glumcima.

– Imao sam veliku sreću da imam scene sa legendama srpskog glumišta: sa Petrom Božovićem, Žarkom Lauševićem i Nelom Mihailović, kao i sa Radovanom Vujovićem, Nikolom Rakočevićem i Teodorom Dragičević. Naučio sam ponešto od svakog od njih, jer im je stil glume drugačiji. Za mene je to bio svojevrfstan master klas. Radoš Bajić je proveo mnogo vremena pričajući mi neke stvari o srpskoj filmskoj industriji i kako da budem najbolja verzija sebe. 

Budući da tek razume i govori srpski jezik, ali nedovoljno da bi na njemu samostalno komunicirao, Stivenu je na samom snimanju pomogla supruga Jelena Mur, koju publika zna iz filma „Dara iz Jasenovca” i serije „Pevačica”. 

– Jelena je stala uz mene na snimanju pre nego što sam iole znao srpski i pomogla je da projekat prođe glatko. Ne bih menjao to iskustvo ni za šta. Bilo je neprocenjivo za naš odnos da vidimo kako radimo zajedno u profesionalnom smislu. To je bilo sjajno i za našu vezu – priča Mur i dodaje da on i njegova supruga već razmišljaju o narednim zajedničkim projektima, kako u Srbiji, tako i u Americi. – Jelena i ja smo otvorili sopstvenu produkcijsku kuću i radimo na pripremi nekih projekata. Reći ću samo da radimo na tome da sakupimo još nekoliko američko-srpskih koprodukcija za budućnost kako bismo nastavili da gradimo most čiji su temelji postavljeni sa „Herojima Halijarda”.

        Vladimir Bijelić

Autor:
Pošaljite komentar