Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Žito u silosima može samo da čeka bolju cenu

14.07.2016. 20:26 11:39
Piše:

Država ne može uticati na cenu pšenice, koja se formira na tržištu, ali ima prostora da se

poljoprivrednicima pomogne kroz pojačanu kontrolu inspekcijskih službi da bi se sprečile eventualne zloupotrebe u otkupu i omogućila fer cena, saopštili su  resorni ministri nakon sastanka s predstavnicima poljoprivrednih udruženja i asocijacija.

– Poljoprivrednicima će se pomoći da udruženi zakupe određena javna skladišta – izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković nakon sastanka kojem je prisustvovao i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Sastanku su prisustvovali predstavnicii otkupljivača, mlinarske industrije, kao i Direkcije za robne rezerve.

– Svi smo se okupili sa željom da razmotrimo situaciju u vezi s trenutnom cenom pšenice na tržištu. Svi smo zaključili da je ona u ovom trenutku nedovoljna za poljoprivredne proizvođče, ali je zajednički stav da to nije nikakva novina u odnosu na prethodne godine i da je cena uvek najniža u vreme otkupa, a pogotovo ova godina karakteristična je po velikim prinosima – rekla je ministarka Bogosavljević Bošković.

Ona je navela da je evidentno da se viša cena postiže u kasnijim mesecima, a ne sada, kada proizvoda ima najviše na tržištu.

– Posvećeni smo pomoći poljoprivrednicima da postižu što veće prinose i bolji kvalitet proizvoda – rekla je Snežana Bogosavljević Bošković.

Kako je navela, Ministarstvo priprema i pravilnik o kvalitetu pšenice, brašna i konditorskih proizvoda, koji će biti objavljen u narednih mesec dana.

– Očekujem da će pravilnik dati svoj doprinos boljoj ceni na tržištu za one koji proizvode kvalitetniju pšenicu – poručila je ministarka.

Ministar Ljajić rekao je da je uobičajeno da, kada postoji rekordni prinos, i cena u skladu s ponudom bude niža.

– Mi se nadamo da će u narednim danima cena pšenice ići naviše i da, samim tim, naši poljoprivredni proizvođači mogu biti zadovoljni cenom na tržištu – rekao je Ljajić. – Država tu ne može uticati, ali možemo pomoći i to će se i uraditi – a to je jedna od glavnih primedbi da se proizvođači zakidaju na plaćanju PDV-a –pojačaćemo inspekcijske, poreske i finansijske kontrole jer želimo regularnu fer utakmicu na tržištu.

Poljoprivrednici su prethodnih dana iskazali nezadovoljstvo zbog niske otkupne cene koja je pala ispod 15 dinara i smatraju da bi trebala biti najmanje 18 dinara. Direktor Udruženja „Žita Srbije” Vukosav Saković podsetio je na to da je pre nekoliko dana cena kilograma bila 16 dinara, a da je sada niža i od 15 dinara.

– Srbija nije tako veliki proizvođač da bi mogla diktirati cenu, ona se može uklapati u postojeće cene i mi treba da izvučemo maksimum – rekao je Saković, ističući da se pšenica prodaje godinu dana. – Većina proizvođača će se truditi da sačeka veću cenu. Po njegovim rečima, poljoprivrednici su imali šansu da prodaju žito po znatno boljim cenama, nekoliko dinara većim od sadašnje, ali je problem to što je i na svetskom tržištu cena pšenice pala.      

M. Stakić

 

Bez obećanja Robnih rezervi

Predsednik asocijacije „Banatski paori” Nenad Manić rekao je da su poljoprivrednici zadovoljni sastankom.

– Svesni smo činjenice ko i kako određuje cenu i zadovoljni što odlazimo s obećanjem da će nam država pomoći da dođemo do skladišnih kapaciteta da bismo pšenicu mogli prodavati onda kada je cena najpovoljnija – rekao je Manić novinarima nakon sastanka.

On je naveo da su poljoprivrednici dobili i obećanje da će se učiniti sve da se spreče zloupotrebe koje su na štetu poljoprivrednika kada je u pitanju cena. Na pitanje da li je bilo obećanja da će Direkcija za robne rezerve pomoći da se otkupe određene količine pšenice, Manić je rekao da nije.

Autor:
Pošaljite komentar