Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Velika potražnja za kuvarima s iskustvom

06.08.2020. 11:44 11:49
Piše:
Izvor: pmf.uns.ac.rs

U poslednjih nekoliko godina na tržištu rada veoma su traženi radnici zanatskih struka, a među njima su i kuvari i ostali radnici u ugostiteljstvu. I pored toga što je, zbog koronavirusa, rad restorana značajno promenjen, za kadrovima neophodnim u kuhinji potreba i dalje postoji.

Svakodnevno se oglašavaju radna mesta baš za te struke – kuvar, pica-majstor, roštilj-majstor, pomoćni radnik... i oglasi su stalno otvoreni.

Nesporno je da tog kadra nema dovoljno i da je mnogo razloga za to – a između ostalog i to što je ugostiteljskih objekata sve više, pa time i raste potreba za tom strukom, a i mnogi su odavno otišli da rade u inostranstvu. Sada situacija jeste nešto drugačija jer mnogi ugostiteljski radnici nisu otišli da rade izvan Srbije, ali i dalje nedostaju stručni i iskusni kuvari.  Kao i uvek, na to što su mnoga radna mesta u kuhinji upražnjena i što su oglasi stalno raspisani – glavni akteri, poslodavci i kuvari, različito gledaju.

Kao najvažniji razlog što se gotovo stalno traže radnici za iste pozicije, potencijalni poslodavaci najčešće navode da mnogi, pre svega mladi ljudi, neće da rade. Uz to, ističu da je malo kuvara koji su za tu struku školovali, da oni koji se jave za posao bez ranijeg znanja i iskustva, nisu spremni da uče, te da je kuvara s iskustvom veoma teško naći. S druge stane, kuvari pričaju potpuno drugačiju priču i ukazuju na to da poslodavci veoma često odstupaju od onoga što se dogovori na samom početku i kad je reč o zaradama, ali i radnom vremenu, da se neretko radi i više i duže za platu manju od dogovorene i da je to razlog što je izmena radnika česta.

– Mnogo je onih koji bi mogli raditi, ili naučiti da rade u ugostiteljstvu, ali kao da nisu zainteresovani za to i već dugo muku mučim da pronađem nekoga – kaže vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u Novom Sadu. – Dnevnica je 2.000 dinara, plus 200 dinara za troškove prevoza, novac i isplata je odmah i svakog dana – ali ni to nije dovoljna motivacija da neko dođe da radi. Mnogi se raspituju kakvi su uslovi rada i plata, obećaju da će doći – i na tome se završi.

Slično pričaju u još jednom objektu – potencijalni radnici prihvate uslove koje poslodavac nudi, ali posle probnog rada odu.

– Nedostatak radnika nije nov i već četiri godine imamo veliki problem pri zapošljavanju, a spremni smo da primimo i one koji nemaju odgovarajuću struku, ali sve to jako teško ide – kažu u tom objektu. – Iskusnih kuvara sve je manje jer su mnogi otišli da rade u inostranstvu – pre svega u Nemačkoj, ali drugim zemljama, a oni koji rade u sezoni, bilo letnjoj ili zimskoj, često se ne vrate. 

S druge strane, kuvari ističu da se, osim što se mnogi poslodavci ne pridržavaju dogovorenog, neretko degradira njihovo znanje i umeće, a da se često rade i poslovi koji nisu u opisu radnog mesta. Ukazuju i na to da je za posao i te kako važno iskustvo, koje se pre svega stiče radom, ali i da je mnogo onih koji se tim poslom bave, a nisu zainteresovani za to, što se odražava na kvalitet pripremljene hrane i nije dobro ni za koga, posebno ne za goste i poslodavce.


Timski rad i atmosfera

Rad u kuhinji je, kažu kuvari, izuzetno složen i da bi sve bilo u najboljem redu važno je da svi svoj deo posla rade kako treba i na vreme. - Rad u kuhinji odlikuje timski rad, a veoma je važno i to kakva je radna atmosfera - ukazuje jedan od naših sagovornika. - To su jako bitni faktori uz koje je rad uspešan i kvalitet krajnjeg proizvoda visok, a ako nedostaju - rezultat je suprotan i to se vrlo brzo oseti na onome što gostima stiže na sto.  


– Poslodavci bi najradije zaposlili kuvara s bogatim iskustvom, koji zna kako se radi i brzo se uklapa u radnu sredinu, ali često nisu spremni da dovoljno plate njihov angažman – kaže jedan kuvar. – Zarada se, najčešće, dogovara po satu, uglavnom su obezbeđeni topli obrok i troškovi prevoza – tako bude rečeno na početku, ali neretko se dogovoreno ne poštuje. Posao u kuhinji je naporan, radi se šest dana u nedelji, do kasnih noćnih sati, ali i rano ujutro, i to nije problem jer je to priroda posla i ako neko nije na to spreman, to i nije posao za njega, ali je važno i da se rad i umeće vrednuju na odgovarajući način.

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar
ZANIMANJE KOJE SE TRAŽI Kuvarima kašika upala u med

ZANIMANJE KOJE SE TRAŽI Kuvarima kašika upala u med

20.06.2020. 16:32 16:33