Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Unutrašnje migracije za poslom - 120 hiljada građana godišnje

18.07.2018. 09:25 09:29
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, lane je 120.355 lica promenilo mesto prebivališta unutar Srbije.

Prosečna starost onih koji su lane promenili prebivalište je 34 godine i tri meseca, što znači da je reč o radno sposobnim osobama. Međutim, nisu svi promenili prebivalište zbog posla jer podaci RZS-a pokazuje da je od ukupnog broja lica koja su se lane presilila, 35 odsto aktivno, osam odsto je to učinilo iako ima lične prihode, a čak 57 odsto su izdržavana lica.

Beogradski region i Vojvodina i dalje su privlačniji za preseljenje i trajnije naseljenje od Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije, jer statistički podaci pokazuju da je u tim delovima naše države broj stanovnika koji su se odselili veći od broja onih koji su se naselili.

Najviše stanovnika lane se doselilo u Beogadski region – 49.494, dok je u region Vojvodine stiglo njih 27.362. U istom perodu, dakle tokom prošle godine, iz Beogradskog regiona odselilo se njih 43.057, a iz Vojvodine 26.692. Kada se od broja doseljenih oduzme broj odseljenih, dolazi se do podatka da je Beogradski region sada „bogatiji” za 6.437 lica, a Vojvodina za 670.

Kao i prethodnih godina, najviše lica koja su se doselila u Vojvodinu došlo je u Južnobačku oblast – 10.980. Uz to treba dodati podatak da se lane iz te oblasti odselilo 9.205 lica, što znači da je razlika između jednih i drugih 1.775.  U Severnobanatskoj oblasti stiglo je lane 1.708 lica, a otišlo 1.960, pa je saldo između jednih i drugih u minusu, i to za 252 lica. U Severnobačkoj oblasti došlo je 2.603 lica, a odselilo se 2.385, i tu je saldo u korist doseljenih 218. Srednjobanatska oblast lane je primila 2.244 novodoseljenih, a iz nje se odselilo 2.540 lica, što znači da je 296 više otišlo nego što je došlo. Negativan saldo između doseljenih i odseljenih beleži i Sremska oblast, u koju je lane pristiglo 4.169 lica, a iz nje otišlo 4.316.

7.802 lica se prošle godine doselilo u Novi Sad

U sam Novi Sad tokom prošle godine doselilo se 7.802 lica, i to 4.271 iz drugog regiona, 2.311 iz druge lokalne samouprave u okviru Južnobačkog okruga i 1.220 iz drugog naselja u okviru samog grada. Od ostalih lokalnih samouprava u okviru Južnobačke oblasti, najveći priliv zabeležen je u Bačkoj Palanci – 553, zatim Vrbasu – 443 i Temerinu – 485.


Radna mesta dovode novo stanovništvo

Koliko otvaranje novih radnih mesta i dolazak dobrih stranih investitora znači za migraciju stanovništva dobro ilustruje primer opština Pećinci, Stara Pazova i Ruma, koje se smatraju liderima stranih ulaganja. Tako je u Pećince lane stiglo 360 lica, u Staru Pazovu 975, a u Rumu 748, i to su jedine sremske opštine koje su zabležile pozitivan saldo odnosa pristiglih i otišlih.


34 godine i tri meseca starost lica koja su se lane preselila

Šefica Odseka Republičkog zavoda za statistiku za demografiju Gordana Bjelobrk objašnjava za „Dnevnik” da je teško tačno reći zbog čega dolazi do unutrašnje migracije, i dodaje da otvaranje novih radnih mesta svakako utiče na odluku naših građana da promene mesto boravka.

– Beograd, Novi Sad i Niš ostali su i prošle godine destinacije u koje ima najviše novih građana – rekla je Gordana Bjelobrk. – Sama ta činjenica može značiti da se upravo u tim najvećim gradovima u Srbiji lakše može naći radno mesto. Međutim, to ne mora biti jedini razlog migracija radno sposobnog stanovništva. Svakako da na promenu prebivališta utiče i udaja, a to dokazuje veliki procenat upravo ženskih osoba. Takođe, univerzitetski centri u najvećim gradovima u Srbiji su mesta gde mladi nakon završetka fakulteta odlučuju da se nastane ukoliko mogu da dobiju radno mesto.

LJ. Malešević

Autor:
Pošaljite komentar