Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Spas za hotele u Adi, Sečnju, Senti, Bačkoj Topoli, Kikindi

10.09.2020. 10:40 10:42
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Turistička privreda doživela je krah pojavom epidemije koronavirusa i da bi se bar malo ublažile posledice, spasila delatnost i zadržla radna mesta, država novčanim podsticajima pokušava da pomogne. To bi ovoj grani privrede tebalo da omogući da posle epidemije brže stane na noge i opet značajno doprinese prilivu deviza.

Dražava  sada pomaže hotelijere koji do 15. septembra mogu da se prijave kako bi dobili 350 evra u dinarskoj protivvrednosti po krevetu i 150 evra po sobi. Uslov za to je da do 31. decembra ove godine ne otpuste više od deset odsto zaposlenih i da su do izbijanja epidemije pozitivno poslovali,nisu u stečaju i ne rade pounapred pripremljenom planu reorgranizacije. Za to je obezbeđeno 1,2 milijarde dinara, a na spisku je 70 gradova i opština iz kojih se za mogu javiti turistički poslenici.

Osim hotela u velikim gradovima, poput Beograda, Novog Sada, Subotice… koji su privređivali zahvaljujući dolasku i noćenju velikog broja  stranih turista, na spisku su i hoteli u opštinama koje nisu bile na meti stranih gostiju. Reč je o hotelima koji prihod nisu ostvarivali od boravka gostiju, već su zaradu sticali organizacijom svadbenih veselja,  rođendana i drugih porodičnih okupljanja koja su zbog epidemije kovid-19 izostala.

Pored hotela u gradovima na pomoć u Vojvodini mogu da računaju i hoteli u Adi, Sečnju, Senti, Bačkoj Topoli, Kikindi, Staroj Pazovi, Sremskim Karlovcima, Temerinu, Novom Bečeju, Opovu, Pećincima, Rumi , Kuli i Vrbasu.  U ovim hotelima zaposleno je, u proseku, 20 radnika i po rečima vlasnika i upravnika  državna pomoć im znači život io otvara mogućnost da se tokom zime sačuva egzistenciju i održi delatnost.

Direktor hotela “Crveni cvet” u Sečnju Milan Radovanović ukazuje da poslovanje hotela održavaju gosti iz poslovnog miljeai da se, zahvaljujući tome, do sada nije zadužio. Po njegovim rečima, opstanku su doprineli i prateći sadržaji - poput biciklističke staze i ribolova pa tu i tamo naiđe po koji domaći ribolovac ili biciklista, za razliku od dosašnje prakse i dolaska većeg broja gostiju iz Rumunije.


„Stari Banat” deci dobar

Po rečima upravnice hotela “Stari Banat” “ u Opovu Olivere Mihajlović, pre izbijanja epidemije prihod je ostvarivan vikendom kada su organizovana veća porodična okupljanja, svadbena veselja, proslave  rođendana, krštenja…

- Bar dva puta godišnje gosti hotela su bili naši ljudi koji rade u inostranstvu, a boravili su više dana - kaže Olivera Mihajlović. - Od proleća do kasno u jesen posećivalo nas je izmđeu 4.000 i 5.000 predškolaca iz Beograda, upoznavali se s prirodnim lepotama Banata i svraćali u hotel na ručak. Sve to je sada izostalo, pa će zbog zabrane okupljanja  ove godine izostati Dečji kamp “Mia patria” za decu od 9 do 14 godina koji dolaze iz dijaspore dolaze i upoznaju se sa zemljom iz koje potiču.  Sada je zbog epidemije sve pusto, ali se 24 sobe, mahom jednokrevetne,i pet novih apartmana, moraju održavati kako bi gosti, koji će, nadam se uskroo početi da dolaze ponovo, uživali u boravku u hotelu.


– Videćemo kako će biti kada počne sezona lova jer su kapaciteti bili popunjeni do epidemije, a gosti su bili strani i domaći lovci - kaže Radovanović, navodeći da je od države stigla uplata za 12 zaposlenih.

Zahvaljujući gostima iz Novog Sada i Beograda hotel “Biser” u Panoniji , na 12 kilometara od Bačke Topole, nije stavio ključ u bravu. Gosti uglavnom dolaze vikendom na jednodnevni izlet kako bi uživali u razgledanju kaštela iz 1846. godine i parku prirode,  koji su u neposrednoj blizini i pod zaštitom države.

- Živimo od tih poseta jer gosti svrate na piće i eventuanlno na ručak – kaže upravnica hotela Tamara Ivanišević i navodi da preduzeće u kojem rade 24 radnika uspava da se održi i zahvaljujući tome što je u hotelu prodavnica u kojoj se snabdevaju meštani Panonije pa se i od špeceraja dobije dinar.

Po njenim rečima, koristili su podsticaje koje je država davala u vidu minimalca, a i sada će konkurisati. Ona ukazuje da u hotelu ima 19 soba i 27 kreveta.

Z. Delić

 



U „Kristal” u Pećincima se dvoume

Jedan od retkih hotela čiji se menadžmet  dvoumi da li da uzme  državne podsticaje je hotel “Kristal” u Pećincima, a razlog za to je zabrana otpuštanja zaposlenih.

Direktor Milan Višnjevčanin kaže da je posao bukvalno potpuno stao pošto Pećinci nisu turistička destinacija za domaće goste, a sada nema ni onih u tranzitu, koji su prošlog leta dolazili u hotel da prenoće i doručkuju na putu ka moru. Nema ni svadbi, poslovnih ručkova, seminara … a to je, praktično, najznačajniji izvor prihoda.

- U hotelu radi 17 zaposlenih i ne želimo nikoga da otpustimo jer su Pećinci malo mesto i svi se znamo, ali  šta da radimo ako epidemija potraje, gostiju ne bude, a troškovi – računi i plate moraju se svakog meseca izmiriti  - ukazuje Višnjevčanin.

 

Autor:
Pošaljite komentar