Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Veće premije pomogle stočarima

04.03.2023. 10:32 10:40
Piše:
Izvor: S.Šušnjević/Na gazdinstvu Nenada Mirovića u Bačkom Dobrom Polju

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković posetila je farmu krava PP Feketić u Feketiću u opštini Mali Iđoš i povratnika iz Australije Nenada Mirovića, koji od pre sedam godina u Bačkom Dobrom Polju, u opštini Vrbas, gaji maline i drugo bobičastvo voće, širi proizvodnju i zbog velikih materijalnih ulaganja u mašine i hladnjaču okuplja veliki broj kooperanata iz sela i okoline.

Ministarka je u oba mesta imala i sastanke sa tamošnjim poljoprivrednicima.

Kako se nezvanično moglo čuti, sa ministarskom su razgovarali zemljoradnici koji se bave raznovrsnim poljoprivrednim poslovima. Susret s njom ulio im je nadu da su na dobrom putu da nastave da rade i šire poslove.

Porodica Mirović rad u pečalbi zamenila sopstvenim ognjištem i sa potomcima počela da širi gazdinstvo, uvećava proizvodnju bobičastog voća i okuplja sve veći broj kooperanata iz Bačkog Dobrog Polja i okoline

- Poljoprivrednici vide naš trud i daju nam podršku za budući rad - kazala je ministarka Tanasković posle susreta sa paorima u oba mesta. - Sastanci su bili dobra prilika da razmenimo mišljenja. Uglavnom, dolazimo do zajedničkih stavova povodom brojnih problema i nedoumica. Stočari koji se bave mlečnim govedarstvom zadovoljni su što je premija za mleko sada 15 dinara, a podsticaj po grlu stoke 30.000 dinara - navela je ministarka i kazala da kod pojedinih poljoprivrednih udruženja sada prevladava mišljenje da bi bilo bolje da su tražili veće podsticaje po grlu stoke nego povećanje premije za mleko. Ali bez obzira na ta kolebanja u mišljenjima, stočari su zadovoljni dosadašnjim učinkom i smatraju da mlečno govedarstvo ide dobrim putem u prevladavanju sadašnjih problema.

Prilikom posete PP Feketić čulo se da farma ima 490 muznih krava koje dnevno daju 17.5000 litara mleka i "belu reku" šalju mlekari u Somboru. Ono čime se farma može pohvaliti, čulo se nezvanično, jeste što je dnevni muzni prosek 36 litara mleka. Farma ima ukupno 1.250 grla stoke, koju ne čine samo muzne krave već i junad i muška telad.

Ministarka Tanasković posebno je istakla kao dobar primer porodice Mirović, koja je rad u pečalbi zamenila sopstvenim ognjištem i sa potomcima počela da širi gazdinstvo, uvećava proizvodnju bobičastog voća i okuplja sve veći broj kooperanata iz Bačkog Dobrog Polja i okoline.


Za priplodna grla 4,2 milijarde dinara

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je da je juče isplaćeno 4,2 milijarde dinara subvencija zaostalih od prošle godine za podsticaj u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla. Navela je da je obrađeno 17.000 zahteva po toj osnovi.

Spomenula je da je Narodna banka Srbije stavila moratorijum na reprogram kredita otkupljivačima malina kako bi ispunili obaveze prema voćarima.

- Pošto maline uskladištene u hladnjačama zbog manje potražnje i niže cene nisu uspeli da prodaju, odlučeno je da im se krediti odlože da bi voćari dobili pare, što je još jedan primer da država vodi računa u ovom primeru o voćarskoj proizvodnji - predočila je ministarka.


- Tako porodica Mirović doprinosi razvoju svakog gazdinstva i lokalne samouprave uopšte - kazala je ministarka i navela da je to dobar primer da se stanovništvo uposli i zadrži na svom kućnom pragu.

Vlasnik firme DOO "Mirović" Nenad Mirović kazao je da je prvo počeo da gaji maline, a onda i jagode, potom je kupio i hladnjaču i počeo da otkupljuje i trguje ovim voćem,ali i borovnicom.. - Vremenom sam kupovao mašine potrebne za bobičastvo voće i iz godine u godinu imao sve veći broj kooperanata - kazao je Mirović i naveo da sada planira da se bavi preradom višanja i šljiva, jer u Bačkom Dobrom Polju ima pod višnjama 30 hektara.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar