light rain
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Веће премије помогле сточарима

04.03.2023. 10:32 10:40
Пише:
Извор: С.Шушњевић/На газдинству Ненада Мировића у Бачком Добром Пољу

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић посетила је фарму крава PP Фекетић у Фекетићу у општини Мали Иђош и повратника из Аустралије Ненада Мировића, који од пре седам година у Бачком Добром Пољу, у општини Врбас, гаји малине и друго бобичаство воће, шири производњу и због великих материјалних улагања у машине и хладњачу окупља велики број коопераната из села и околине.

Министарка је у оба места имала и састанке са тамошњим пољопривредницима.

Како се незванично могло чути, са министарском су разговарали земљорадници који се баве разноврсним пољопривредним пословима. Сусрет с њом улио им је наду да су на добром путу да наставе да раде и шире послове.

Породица Мировић рад у печалби заменила сопственим огњиштем и са потомцима почела да шири газдинство, увећава производњу бобичастог воћа и окупља све већи број коопераната из Бачког Доброг Поља и околине

- Пољопривредници виде наш труд и дају нам подршку за будући рад - казала је министарка Танасковић после сусрета са паорима у оба места. - Састанци су били добра прилика да разменимо мишљења. Углавном, долазимо до заједничких ставова поводом бројних проблема и недоумица. Сточари који се баве млечним говедарством задовољни су што је премија за млеко сада 15 динара, а подстицај по грлу стоке 30.000 динара - навела је министарка и казала да код појединих пољопривредних удружења сада превладава мишљење да би било боље да су тражили веће подстицаје по грлу стоке него повећање премије за млеко. Али без обзира на та колебања у мишљењима, сточари су задовољни досадашњим учинком и сматрају да млечно говедарство иде добрим путем у превладавању садашњих проблема.

Приликом посете PP Фекетић чуло се да фарма има 490 музних крава које дневно дају 17.5000 литара млека и "белу реку" шаљу млекари у Сомбору. Оно чиме се фарма може похвалити, чуло се незванично, јесте што је дневни музни просек 36 литара млека. Фарма има укупно 1.250 грла стоке, коју не чине само музне краве већ и јунад и мушка телад.

Министарка Танасковић посебно је истакла као добар пример породице Мировић, која је рад у печалби заменила сопственим огњиштем и са потомцима почела да шири газдинство, увећава производњу бобичастог воћа и окупља све већи број коопераната из Бачког Доброг Поља и околине.


За приплодна грла 4,2 милијарде динара

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић рекла је да је јуче исплаћено 4,2 милијарде динара субвенција заосталих од прошле године за подстицај у сточарству за квалитетна приплодна грла. Навела је да је обрађено 17.000 захтева по тој основи.

Споменула је да је Народна банка Србије ставила мораторијум на репрограм кредита откупљивачима малина како би испунили обавезе према воћарима.

- Пошто малине ускладиштене у хладњачама због мање потражње и ниже цене нису успели да продају, одлучено је да им се кредити одложе да би воћари добили паре, што је још један пример да држава води рачуна у овом примеру о воћарској производњи - предочила је министарка.


- Тако породица Мировић доприноси развоју сваког газдинства и локалне самоуправе уопште - казала је министарка и навела да је то добар пример да се становништво упосли и задржи на свом кућном прагу.

Власник фирме ДОО "Мировић" Ненад Мировић казао је да је прво почео да гаји малине, а онда и јагоде, потом је купио и хладњачу и почео да откупљује и тргује овим воћем,али и боровницом.. - Временом сам куповао машине потребне за бобичаство воће и из године у годину имао све већи број коопераната - казао је Мировић и навео да сада планира да се бави прерадом вишања и шљива, јер у Бачком Добром Пољу има под вишњама 30 хектара.

З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар