Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TOPLOTNI UDAR POGODIO I ŠEĆERNU REPU, ALI ZA OVU KULTURU NIJE KASNO Kiša bi mogla da spase i dobro zasladi slatki koren ratarima SADA SU OČI UPRTE KA NEBU DA NE OSTANE "GORČINA" NA RAČUNU

15.08.2024. 09:23 10:01
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Kiša bi još jedino mogla da pomogne šećernoj repi, za razliku od kukuruza i soje, kojima je suša desetkovala prinose.

Uoči početka prerade šećerne repe, fabrike šećera su najavile da će krečne peći u šećeranama u Crvenki, Vrbasu, Kovačici i Pećincima upaliti krajem meseca i od septembra krenuti u preradu industrijske biljke.

I ratari i šećerane sa pažnjom prate meteorološke izveštaje jer još ima vremena da padavine uvećaju prinose šećernoj repi.

Koren industrijske biljke zbog suve klime na nekim njivama ne dostiže ni pola kilograma, premda bi u ovo doba trebalo da teži bar 2,5 kilograma. Zato bi kiša, smatraju poljoprivrednici, pomogla da repa bude krupnija.

Ratar iz Turije, u opštini Srbobran, Jovan Tatić, koji godinama seje šećernu repu, kazao je za Dnevnik da bi svaka kiša uvećala prinose, jer mu iskustvo pokazuje da kiše doprinose da se inustrijska biljka razvija i bude krupnija. - Godina je sušna i repa sada ne napreduje, premda je zdrava - kazao je Tatić.

On očekuje da će imati niže prinose u odnosu na prosečne ukoliko se nastavi sušna klima, ali ako bude bilo padavina, nada se da će imati više repe.

- Bilo je godina kada sam repu vadio početkom septembra i imao prinose od oko 50 tona po hektaru, ali ako sam je vadio u novembru u vreme kada su kiše bile češće, prinos je po hektaru dostigao oko 70 tona po hektaru - naveo je Tatić.

Na poljima ima različite repe, zdrave ali sitne, i one čiji je koren počeo da truli zbog suše (poljoprivrednik Vladimir Francista)

I poljoprivrednik iz Kisača kod Novog Sada Vladimir Francista godinama seje repu i kaže da svaka kiša može da pomogne da se inudstrijska biljka osveži. - Na poljima sada ima različite repe, one zdrave, ali sitne, i one čiji je koren počeo da truli zbog suše - naglasio je Francista. - U zavisnosti od klase njive, repa je različita, ima one koja je teška od 300 grama do pola kilograma i one čiji je koren približno tri kilograma.


Tona 47 evra

Šećernu repu u Srbiji prerađuju dve komapnije u četiri šećerane.

„Helenik šugar” industrijsku biljku prerađuje u Crvenki, a „Sunoko” slatki koren u fabrikama u Vrbasu, Kovačici i Pećincima.

Oba kompanije ratarima finansijski pomažu u proizvodnji industrijske biljke i unapred kažu po kojoj će ceni otkupljivati novi rod.

„Sunoko” će, recimo, repu ove sezone plaćati 47 evra po toni za digestiju od 16 procenata. Poljoprivrednicima je obezbedio po 600 evra avansa po hektaru za početak proizvodnje, bonuse od dva evra po toni za seme i, takođe, dva evra po toni za natprosečni sadržaj šećera.

Ovog proleća, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, pod repom je posejano skoro 46.830 hektara.


Direktor sirovinskog sektora fabrike šećera u Crvenki Nastadin Jovović kazao je za Dnevnik da će krečnu peć upaliti 28. avgusta i da će ove godine kao i ranijih kapaciteti fabrike biti maksimalno iskorišćeni u preradi slatkog korena.

- Zbog suše koja dugo traje očekujemo prosečne prinose, ali ukoliko bude kišovito vreme, rod bi mogao da budu i iznad proseka jer će se repa prerađivati sve do kraja januara naredne godine - naveo je Jovović.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar
SUŠA I VETAR POGODILI VAŽNU POLJOPRIVREDNU KULTURU Šećerna repa proklijala neravnomerno, na njivama svakakva, i lepa i požutela

SUŠA I VETAR POGODILI VAŽNU POLJOPRIVREDNU KULTURU Šećerna repa proklijala neravnomerno, na njivama svakakva, i lepa i požutela

29.04.2024. 08:37 12:17
ŠEĆERNA REPA NAJISPLATIVIJA POLJOPRIVREDNA KULTURA Evo za koliko se razlikuje proizvodnja u Bačkoj u odnosu na Srem i Banat

ŠEĆERNA REPA NAJISPLATIVIJA POLJOPRIVREDNA KULTURA Evo za koliko se razlikuje proizvodnja u Bačkoj u odnosu na Srem i Banat

22.12.2023. 10:14 10:27
POŠTENO RODILO Šećerna repa će se osladiti i fabrikama i ratarima

POŠTENO RODILO Šećerna repa će se osladiti i fabrikama i ratarima

24.11.2023. 09:51 10:03