light rain
18°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТОПЛОТНИ УДАР ПОГОДИО И ШЕЋЕРНУ РЕПУ, АЛИ ЗА ОВУ КУЛТУРУ НИЈЕ КАСНО Киша би могла да спасе и добро заслади слатки корен ратарима САДА СУ ОЧИ УПРТЕ КА НЕБУ ДА НЕ ОСТАНЕ "ГОРЧИНА" НА РАЧУНУ

15.08.2024. 09:23 10:01
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Киша би још једино могла да помогне шећерној репи, за разлику од кукуруза и соје, којима је суша десетковала приносе.

Уочи почетка прераде шећерне репе, фабрике шећера су најавиле да ће кречне пећи у шећеранама у Црвенки, Врбасу, Ковачици и Пећинцима упалити крајем месеца и од септембра кренути у прераду индустријске биљке.

И ратари и шећеране са пажњом прате метеоролошке извештаје јер још има времена да падавине увећају приносе шећерној репи.

Корен индустријске биљке због суве климе на неким њивама не достиже ни пола килограма, премда би у ово доба требало да тежи бар 2,5 килограма. Зато би киша, сматрају пољопривредници, помогла да репа буде крупнија.

Ратар из Турије, у општини Србобран, Јован Татић, који годинама сеје шећерну репу, казао је за Дневник да би свака киша увећала приносе, јер му искуство показује да кише доприносе да се инустријска биљка развија и буде крупнија. - Година је сушна и репа сада не напредује, премда је здрава - казао је Татић.

Он очекује да ће имати ниже приносе у односу на просечне уколико се настави сушна клима, али ако буде било падавина, нада се да ће имати више репе.

- Било је година када сам репу вадио почетком септембра и имао приносе од око 50 тона по хектару, али ако сам је вадио у новембру у време када су кише биле чешће, принос је по хектару достигао око 70 тона по хектару - навео је Татић.

На пољима има различите репе, здраве али ситне, и оне чији је корен почео да трули због суше (пољопривредник Владимир Франциста)

И пољопривредник из Кисача код Новог Сада Владимир Франциста годинама сеје репу и каже да свака киша може да помогне да се инудстријска биљка освежи. - На пољима сада има различите репе, оне здраве, али ситне, и оне чији је корен почео да трули због суше - нагласио је Франциста. - У зависности од класе њиве, репа је различита, има оне која је тешка од 300 грама до пола килограма и оне чији је корен приближно три килограма.


Тона 47 евра

Шећерну репу у Србији прерађују две комапније у четири шећеране.

„Хеленик шугар” индустријску биљку прерађује у Црвенки, а „Суноко” слатки корен у фабрикама у Врбасу, Ковачици и Пећинцима.

Оба компаније ратарима финансијски помажу у производњи индустријске биљке и унапред кажу по којој ће цени откупљивати нови род.

„Суноко” ће, рецимо, репу ове сезоне плаћати 47 евра по тони за дигестију од 16 процената. Пољопривредницима је обезбедио по 600 евра аванса по хектару за почетак производње, бонусе од два евра по тони за семе и, такође, два евра по тони за натпросечни садржај шећера.

Овог пролећа, по подацима Републичког завода за статистику, под репом је посејано скоро 46.830 хектара.


Директор сировинског сектора фабрике шећера у Црвенки Настадин Јововић казао је за Дневник да ће кречну пећ упалити 28. августа и да ће ове године као и ранијих капацитети фабрике бити максимално искоришћени у преради слатког корена.

- Због суше која дуго траје очекујемо просечне приносе, али уколико буде кишовито време, род би могао да буду и изнад просека јер ће се репа прерађивати све до краја јануара наредне године - навео је Јововић.

З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар
СУША И ВЕТАР ПОГОДИЛИ ВАЖНУ ПОЉОПРИВРЕДНУ КУЛТУРУ Шећерна репа проклијала неравномерно, на њивама свакаква, и лепа и пожутела

СУША И ВЕТАР ПОГОДИЛИ ВАЖНУ ПОЉОПРИВРЕДНУ КУЛТУРУ Шећерна репа проклијала неравномерно, на њивама свакаква, и лепа и пожутела

29.04.2024. 08:37 12:17
ШЕЋЕРНА РЕПА НАЈИСПЛАТИВИЈА ПОЉОПРИВРЕДНА КУЛТУРА Ево за колико се разликује производња у Бачкој у односу на Срем и Банат

ШЕЋЕРНА РЕПА НАЈИСПЛАТИВИЈА ПОЉОПРИВРЕДНА КУЛТУРА Ево за колико се разликује производња у Бачкој у односу на Срем и Банат

22.12.2023. 10:14 10:27
ПОШТЕНО РОДИЛО Шећерна репа ће се осладити и фабрикама и ратарима

ПОШТЕНО РОДИЛО Шећерна репа ће се осладити и фабрикама и ратарима

24.11.2023. 09:51 10:03