Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SRPSKE JABUKE STIGLE DO INDIJE PA ĆE I DO KINE: Nova tržišta šansa za razvoj voćarstva

18.05.2024. 08:08 09:56
Piše:
Izvor: Pixabay.com/ Dnevnik.rs

Ove sezone imaćemo manje jabuka nego lane za oko 25−30 odsto u odnosu na prošlogodišnju sezonu, kada smo nabrali oko pola miliona tona ovog voća.

Razlog za niže prinose je mraz u pojedinim područjima, koji je oštetio nov rod i verovatno ostavio posledice i na kvalitet voća, što će se znati kada počne berba jabuka za nekoliko meseci.

Bez obzira na to što se očekuje da će jabuka biti manje nego prošle godine, ovog voća smo imali uvek približno oko pola miliona tona i od te količine pokrivali domaće tržište, za koje nam je trebalo od 200.000 do 250.000 tona, i strana tržišta, na koja smo prodavali od 180.000 do 200.000 tona ovog voća.

− Ove sezone ostalo nam je jabuka da zadovoljimo naše tržište i jedan deo za izvoz − kazao je za “Dnevnik” direktor asocijacije “Serbia Does Apples” Gojko Zagorac. − Zaključno sa aprilom (avgust 2023 − april 2024. godine) Srbija je izvezla 135.000 tona jabuka, po prosečnoj ceni od 0,75 evra po kilogramu. Najviše je jabuka izvezeno na Bliski istok − 34,7 odsto, zatim u Rusiju 28,4 odsto, Evropu 28,3 odsto, Indiju 5,7odsto.


Jabuke dugo putuju

− Ova sezona je bila izazovna kada je u pitanju transport jabuka u strane države − napomenuo je Zagorac. − Što se tiče naših granica sa Hrvatskom, Mađarskom i Severnom Makedonijom, kuda jabuke najviše i prolaze, nije bilo velikih problema. Ozbiljni problemi su bili na ulaznim mestima u Rusiju, gde su kamioni u nekim periodima godine čekali i po dve nedelje. Takođe, ozbiljan problem predstavlja i činjenica da transportni brodovi više ne idu kroz Suecki kanal, zbog ratnih dešavanja na Bliskom istoku, pa se tranzitno vreme za pojedine destinacije na Bliskom i Dalekom istoku produžilo za veliki broj dana.


Koliko bismo jabuka mogli da prodamo na kinesko tržište, pošto 1. jula stupa na snagu sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom, a on podrazumeva da ćemo moći da prodajemo i jabuke po nižoj carinskoj stopi?

Zagorac napominje da to trgovanje zavisi od mnogo faktora, kao što su ukupna proizvodnja jabuke u Kini i u Evropi (generalno na severnoj hemisferi), kvalitet jabuke planirane da se pošalje u  Kinu i drugo.

− Kinesko tržište specifično je i izazovno. Kina je najveći proizvođač jabuke na svetu. U 2023. godini su proizveli oko 44,5 miliona tona jabuke, što je skoro čeriti puta više od evropske proizvodnje.

-Oni su takođe i najveći potrošači jabuke, pa jedan deo jabuka i uvoze, najviše iz Novog Zelanda, Čilea i Australije (južna hemisfera), kao i iz SAD, Francuske i Poljske − predočio je Zagorac.

Najzastupljenija sorta jabuka koja se proizvodi i prodaje u Kini jeste fudži , zatim slede sorte gala, crveni i zlatni delišes. To su sorte koje mi možemo da ponudimo tamošnjem tržištu.

− Iako ugovor o slobodnoj trgovini s Kinom važi od 1. jula, još ne znamo fitosanitarne uslove za izvoz jabuka do Kine.

Ukoliko ih budemo prodavali na kineskom tržištu, a nema razloga da u to sumnjamo, pošto su domaće jabuke vrhunskog kvaliteta i prodajemo ih širom sveta, izvoz u Kinu bi mogao da počne tek u septembru, kada stiže novi rod jabuka − zaključio je direktor asocijacije “Serbia does apples” Gojko Zagorac.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar
GDE TREBA DA ČUVATE JABUKE DA OSTANU DUGO SVEŽE? Svi drže na ovom mestu, a to ubrzava truljenje

GDE TREBA DA ČUVATE JABUKE DA OSTANU DUGO SVEŽE? Svi drže na ovom mestu, a to ubrzava truljenje

13.03.2024. 13:08 13:19
ROBOTI ĆE BRATI JABUKE Novi projekat Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i FTN-a se zahuktava

ROBOTI ĆE BRATI JABUKE Novi projekat Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i FTN-a se zahuktava

10.03.2024. 09:28 12:39
NAJVIŠE STRADAJU JABUKE Zbog krize na Crvenom moru ugrožena trgovina svežom hranom

NAJVIŠE STRADAJU JABUKE Zbog krize na Crvenom moru ugrožena trgovina svežom hranom

28.01.2024. 23:18 00:07