PRAVO ILI FALSIFIKAT Ovo su trikovi pomoću kojih ćete u radnji prepoznati LOŠE MASLINOVO ULJE (VIDEO)
Iako smo nacija koja više voli svinjsku mast i suncokretovo ulje, mnogi se okreću mediteranskoj ishrani, a nje nema bez maslinovog ulja.
Za maslinovo ulje obično važi izreka "koliko para toliko muzike", ali novac definitivno nije jedini kriterijum prema kojem treba birati ovaj proizvod.
Ovo je posebno važno ako ga čovek ne nabavlja direktno od proizvođača, već u prodavnicama, u kojima su police zatrpane raznoraznim vrstama maslinovog ulja, deklarisanog na svakakve načine, uvezenog iz Evrope i šire, neretko mešanog sa drugim vrstama ulja ili pak izrađenog od nekvalitetne sirovine.
U slučaju takvih ulja, ponekad se više isplati uzeti neko obično biljno, nego platiti više za loše maslinovo. Iapk, uz pomoć nekoliko trikova moguće je ipak među ponuđenim konzumnim proizvodima odabrati onaj koji pruža najbolju vrednost za novac i time napraviti najbolje za kućni budžet.
Proizvođači se služe raznim smicalicama - često uljima stavljaju prefiks “premijum”, ali ako na etiketi nigde ne stoji oznaka da je reč o ekstra devičanskom ulju koje ima najveći kvalitet, radi se o lošem ulju pa onda treba gledati da ga barem ne platite previše.
Ako uzimate ekstra devičansko, pažljivo čitajte etiketu: ekstra devičansko nije isto što i devičansko ulje: ono ima nešto više masnih kiselina i uopšte je manjeg kvaliteta. Sva ostala ulja nose etiketu “maslinovo ulje” ili “maslinovo ulje za kuvanje”. Oni su ustvari mešavina običnog i devičanskog ulja i nemaju bogat ukus.
Kod kupovine treba obratiti pažnju i na godinu berbe, kao kod vina. Ipak, mnogi proizvođači izbegavaju da napišu ovaj podatak, zašto? Zato što se preporučuje da se kupuje ulje od maslina obranih za najviše dve godine.
Izbegavajte i ulja u providnim bocama jer imaju veću mogućnost da užegnu.
Na policama je moguće naći i ulje od komine masline, a ono je vrlo jeftino zbog niske nutritivne vrednosti.
Zato je najvažnije čitati deklaracije.