Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PORANILA ŽETVA ULJARICA U VOJVODINI Previsoke temperature i suša UTICALI na slabiji prinos i kvalitet; SUNCOKRET u Banatu ispod PROSEKA

10.08.2024. 10:30 10:43
Piše:
Izvor: Filip Bakić

U Banatu je krenula žetva suncokreta u punom obimu, dok u Bačkoj i Sremu paori najavljuju da će novi rod krenuti da ubiraju početkom naredne sedmice.

Sa prvim otkosima Banaćani nisu zadovoljni jer su previše visoke dnevne temperature bez kiše ispržile zrno, koje je pre vremena sazrelo. Zato smatraju da će prinosi biti ispod proseka i da će uljarice, prema prvim procenama, imati manje za čak 40 odsto u odnosu na lanjsku žetvu.

Zemljoradnik iz Araca sa područja Grada Zrenjanina Jančo Palji kazao je za Dnevnik da je, u proseku, dobio od 700 kilograma do 1,5 tona po jutru suncokreta i da je to mali prinos, koji uz nisku akontnu cenu od 40 dinara po kilogramu neće pokriti troškove setve.

Osim manjih prinosa, Palji navodi i da je suncokret loš po kvalitetu. - Zrno je sitno, nema težinu, a hektolitarska masa je od 30 do 32, a trebalo bi da bude bar od 37 do 40.

No, bez obzira na to, kaže, uljare će primati rod, ali će iz njega iscediti manje ulja.

Palji napominje da se zbog suše i tropske klime ove godine suncokreti razlikuju od njive do njive, bez obzira na rokove setve, jer je i onaj kasnije posejan prerano sazreo.


Akontna cena 40,7 dinara

Suncokreta smo posejali na oko 250.000 hektara, a prosečan prinos je lane bio oko tri tone.

Kod nas je uobičajeno da se cena novog suncokreta formira tek nakon žetve, a da se za vreme žetve istakne samo akontna cena. Uljare su objavile da će novo zrno za dobavljače koštati po akontnoj ceni od 37 dinara bez PDV-a, to jest oko 40,7 dinar sa porezom.

To je najniža cena suncokreta u odnosu na okolne zemlje, bez obzira na to što je samo akontna, navode iz poljoprivrednih udruženja.

Prošle sedmice u Bugarskoj novi rod je vredeo 58 dinara bez PDV-a, ali u udruženjima poljoprivrednika ističu da cena uljarice skače i da je sada u Bugarskoj novi rod skuplji. Za razliku od prošlnedeljnog izvešaja, kada je vredeo 450 evra bez PDV-a, sada je oko 460 evra po toni.


- Ove godine nema pravila u pogledu prinosa, jer kao višedecenijski proizvođač ne mogu da odredim šta je uz tropsku klimu u kombinaciji sa sušom uticalo da suncokreti budu različiti na dve njive jedna uz drugu i da se prinosi znatno razlikuju. Izgleda da je sadašnja klima bila previše ekstremna, mada uljarica može da podnese i sušu i toplotu. Procenjujem da i na drugim poljima suncokreta neće biti puno i da će ga biti manje nego prošle žetve za oko 40 odsto.

U pogledu cene, Palji kaže da je akontna cena od 40 dinara niska i da jedino 50 dinara po kilogramu uz prinos od tri tone po hektaru i subvencije bi mogli da pokriju troškove proizvodnje. - Nisam zadovljan cenom i odnosom uljara prema ratarima. Nažalost, fabrike ulja interesuje samo sirovina, ne učestvuju sa nama u proizvodnji, za razliku od šećerana koje poljoprivrednicima obezbeđuju celokupan repomaterijal za setvu šećerne repe i unapred kažu po kojoj ceni će otkupljivati novu repu. Za razliku od šećerana, uljare samo otkupljuju rod, ali ne od nas, već od organizatora proizvodnje kod kojih se zadužujemo za repomaterijal i koji rod predaju uljarama, izvoze suncokret i zarađuju.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar
ŽETVA ULJARICA NA PRAGU, OTKUPLJIVAČI OTVORILI PRVE KARTE Uljare za suncokret nude 40,7 dinara, a evo koliko paori traže

ŽETVA ULJARICA NA PRAGU, OTKUPLJIVAČI OTVORILI PRVE KARTE Uljare za suncokret nude 40,7 dinara, a evo koliko paori traže

03.08.2024. 15:17 15:47
NAJVAŽNIJI POSAO U POLJOPRIVREDI NA VOJVOĐANSKIM POLJIMA NE IDE GLATKO Kukuruz se presejava, soja još seje, a suncokret u Sremu nikad bolji

NAJVAŽNIJI POSAO U POLJOPRIVREDI NA VOJVOĐANSKIM POLJIMA NE IDE GLATKO Kukuruz se presejava, soja još seje, a suncokret u Sremu nikad bolji

13.05.2024. 11:30 11:46