light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОРАНИЛА ЖЕТВА УЉАРИЦА У ВОЈВОДИНИ Превисоке температуре и суша УТИЦАЛИ на слабији принос и квалитет; СУНЦОКРЕТ у Банату испод ПРОСЕКА

10.08.2024. 10:30 10:43
Пише:
Извор: Филип Бакић

У Банату је кренула жетва сунцокрета у пуном обиму, док у Бачкој и Срему паори најављују да ће нови род кренути да убирају почетком наредне седмице.

Са првим откосима Банаћани нису задовољни јер су превише високе дневне температуре без кише испржиле зрно, које је пре времена сазрело. Зато сматрају да ће приноси бити испод просека и да ће уљарице, према првим проценама, имати мање за чак 40 одсто у односу на лањску жетву.

Земљорадник из Араца са подручја Града Зрењанина Јанчо Паљи казао је за Дневник да је, у просеку, добио од 700 килограма до 1,5 тона по јутру сунцокрета и да је то мали принос, који уз ниску аконтну цену од 40 динара по килограму неће покрити трошкове сетве.

Осим мањих приноса, Паљи наводи и да је сунцокрет лош по квалитету. - Зрно је ситно, нема тежину, а хектолитарска маса је од 30 до 32, а требало би да буде бар од 37 до 40.

Но, без обзира на то, каже, уљаре ће примати род, али ће из њега исцедити мање уља.

Паљи напомиње да се због суше и тропске климе ове године сунцокрети разликују од њиве до њиве, без обзира на рокове сетве, јер је и онај касније посејан прерано сазрео.


Аконтна цена 40,7 динара

Сунцокрета смо посејали на око 250.000 хектара, а просечан принос је лане био око три тоне.

Код нас је уобичајено да се цена новог сунцокрета формира тек након жетве, а да се за време жетве истакне само аконтна цена. Уљаре су објавиле да ће ново зрно за добављаче коштати по аконтној цени од 37 динара без ПДВ-а, то јест око 40,7 динар са порезом.

То је најнижа цена сунцокрета у односу на околне земље, без обзира на то што је само аконтна, наводе из пољопривредних удружења.

Прошле седмице у Бугарској нови род је вредео 58 динара без ПДВ-а, али у удружењима пољопривредника истичу да цена уљарице скаче и да је сада у Бугарској нови род скупљи. За разлику од прошлнедељног извешаја, када је вредео 450 евра без ПДВ-а, сада је око 460 евра по тони.


- Ове године нема правила у погледу приноса, јер као вишедеценијски произвођач не могу да одредим шта је уз тропску климу у комбинацији са сушом утицало да сунцокрети буду различити на две њиве једна уз другу и да се приноси знатно разликују. Изгледа да је садашња клима била превише екстремна, мада уљарица може да поднесе и сушу и топлоту. Процењујем да и на другим пољима сунцокрета неће бити пуно и да ће га бити мање него прошле жетве за око 40 одсто.

У погледу цене, Паљи каже да је аконтна цена од 40 динара ниска и да једино 50 динара по килограму уз принос од три тоне по хектару и субвенције би могли да покрију трошкове производње. - Нисам задовљан ценом и односом уљара према ратарима. Нажалост, фабрике уља интересује само сировина, не учествују са нама у производњи, за разлику од шећерана које пољопривредницима обезбеђују целокупан репоматеријал за сетву шећерне репе и унапред кажу по којој цени ће откупљивати нову репу. За разлику од шећерана, уљаре само откупљују род, али не од нас, већ од организатора производње код којих се задужујемо за репоматеријал и који род предају уљарама, извозе сунцокрет и зарађују.

З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар
ЖЕТВА УЉАРИЦА НА ПРАГУ, ОТКУПЉИВАЧИ ОТВОРИЛИ ПРВЕ КАРТЕ Уљаре за сунцокрет нуде 40,7 динара, а ево колико паори траже

ЖЕТВА УЉАРИЦА НА ПРАГУ, ОТКУПЉИВАЧИ ОТВОРИЛИ ПРВЕ КАРТЕ Уљаре за сунцокрет нуде 40,7 динара, а ево колико паори траже

03.08.2024. 15:17 15:47
НАЈВАЖНИЈИ ПОСАО У ПОЉОПРИВРЕДИ НА ВОЈВОЂАНСКИМ ПОЉИМА НЕ ИДЕ ГЛАТКО Кукуруз се пресејава, соја још сеје, а сунцокрет у Срему никад бољи

НАЈВАЖНИЈИ ПОСАО У ПОЉОПРИВРЕДИ НА ВОЈВОЂАНСКИМ ПОЉИМА НЕ ИДЕ ГЛАТКО Кукуруз се пресејава, соја још сеје, а сунцокрет у Срему никад бољи

13.05.2024. 11:30 11:46