Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NA OVOM IMANJU NEMA BERAČA Pogledajte  kako se višnja bere kombajnom , a evo i na koliko hektara

30.06.2023. 12:29 12:57
Piše:
Izvor: Dobro jutro

Ovih dana počela je berba oblačinske višnje na plantažama Zemljoradničke zadruge Beška.

Na 26 hektara zasada, od kojih je dobar deo u punom rodu, vidimo samo nekoliko radnika i agronoma, direktora Dragana Lončara i neizbežnog velemajstora za voćarstvo novosadskog profesora dr Zorana Keserovića.

– Ovde nema berača – objašnjava Lončar – i to je veliko olakšanje, jer su skupi i veoma se teško nalaze. Čitav posao obavlja jedan kombajn, uz traktorsku vuču. Uvezli smo ga pre tri godine iz Poljske i nismo se pokajali. On dnevno obere dva do tri hektara višanja koje su ove godine dobro rodile, kod petogodišnih zasada imamo 10 do 12 tona po hektaru, i uredno ih „pakuje“ u gajbice.

Profesor Keserović dodaje da je ovo jedan od najsavremenijih zasada u Srbiji, lepo zatravljen između redova i dobrim delom navodnjavan, što je veoma važno za prinose. Od starta je sortom i podlogama prilagođen mašinskoj berbi, sa razmacima 4 m između redova i 1,5 m između sadnica i orezivan na kratke mlade rodne grane koje se lako beru. Inače, oblačinska višnja je otporna na niske temperature i veoma dobro se pokazala na ovdašnjih oko 140 metara nadmorske visine. A, veoma je tražena u svetu i obezbedila je mesto među deset naših vodećih izvoznih poljoprivrednih proizvoda.

– Sav rod biće u prvoj klasi – ističe direktor Lončar. – To nam obezbeđuje otkupnu cenu od 55 dinara po kilogramu, plus pdv, a naši troškovi su oko 35 din/kg. Ko nema prvu klasu, može da računa na svega 35 dinara i da tek pokrije troškove proizvodnje. A, bez kombajna čitav ovaj posao ne bi imao smisla, jer bi berači znatno povećavali troškove.

(Dobro jutro)

Autor:
Pošaljite komentar