Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KIŠA NAPOKON POKRENULA NAJVAŽNIJI JESENJI POSAO NA VOJVOĐANSKIM POLJIMA Setva pšenice kasni, ali može da se nadoknadi, EVO I KAKO

02.11.2023. 09:47 10:17
Piše:
Izvor: Dnevnik/F. Bakić

Kiša od pre dva dana izvela je ratare na polja da uzoru i pripreme njive za setvu pšenice koja kasni.

Na većini njivama još uvek ima biljnih ostataka preostalih od žetve kukuruza, soje i suncokreta, a na malobrojnim urednim poljima ne vidi se da je žito počelo da niče.

Zato je kiša od pre dva dana dušu dala suvim oranicama da posejana pšenica proklija i ulila nadu zemljoradnicima da vredi pokušati iznova početi ekonomsku godinu u poljoprivredi.

„Žita Srbije” predviđaju da će pšenicom biti posejano oko 600.000 hektara. Otprilke te površine su bile pod žitom i pretprošle godine a prošle jeseni hlebno zrno je bilo zauzelo, prema istom izvoru, više od 720.000 hektara.

600.000 hektara očekuje se da će biti posejano pšenicom (direktorkaŽita SrbijeSunčica Savović)

Po rečima direktorke „Žita Srbije” Sunčice Savović za „Dnevnik” setva je u toku i biće završena krajem novembra.

- Očekujemo da pod žitom budemo imali kao i ranijih godina oko 600.000 pšenice - kazala je direktorka i navela da setva kasni, ali je i žetva kukuruza soje i sunckoreta kasnila, pa je to jedan od razloga zašto se dočekao novembar sa neposejanim hlebnim zrnom.

U ataru sela Čenej kod Novog Sada zatekli smo juče poljoprivrednika Ćiru Zeljkovića, koji će ove jeseni posejati manje žita nego lane. - U velikom sam minusu jer je pšenica jeftina, ali ne smem ostaviti zemlju praznu - kazao je Zeljković.

Po njegovim rečima, narednih dana će sejati, a juče je tanjirao.

- Nisam mogao pre da uđem u polje jer je zemlja bila suva. Sada ću samo sa setvospremačem da pređem preko oranice i posejem soptveno seme. Veštak nisam korisito i neću, možda na proleće ukoliko pšenica bude skuplja - kazao je Zeljković.


Ratari moraju čuvati žito od glodara

Dr Vladimir Aćin sa Insituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad u izjavi za „Dnevnik” smatra da za setvu pšenice nije kasno, jer ima još dve sedmice da se taj posao obavi.

- U proteklih nekoliko godina zbog tople jeseni i blage zime pšenica koja je sejana do 15. novembra imala je dobar kvalitet zrna i prinose, pa je ratari mogu sejati. Oni malobrojni, koji su seme pšenice položili u crnicu pre dve, tri sedmice, sada se mogu nadati da će konačno videti pšenicu na površini oranica - kazao je dr Aćin.

Naš sagovornik preporučuje ratarima da tanjiračama pređu kreko polja, jer oranje upravo zbog suše nije moguće na svim parcelama, pošto kiše nije bilo ravnomerno u svim regionima.

Ukazao je da setvu pšenice dodatno otežava najezda glodara koji sada još uvećavaju troškove setve, pošto ih treba uništavati zaštitnim sredstvima.

- Glodara ima baš puno duž njiva jer suvo i tolo vreme pogoduje njihovom razmožavanju pa su samo skupa zaštitna sredstva lek da posejanoj pšenici ne naude - istako je dr Aćin.


Zapravo, to su i razlozi zašto posejana pšenica nije već proklijala i njive nisu još uzorane, a žito posejano. Niska cena pšenice koja sada vredi malo više od 21 dinar kilogram i jeftin kukuruz, suncokret i soja ratare je dovelo u situaciju da ne vide način da izađu iz dugova, pokriju troškove proizvodnje ne samo pšenice, već i drugih kultura prema trgovcima za repromaterijal zadužen prilikom setve kukuruza, soje i suncukreta.

Stručnjak za pšenicu dr Mirislav Malešević istakao je za „Dnevnik” da ratari ne treba da klonu već pokušaju da setvu pšenice obave jer svaka godina u agraru se razlikuje u odnosu na prošlu.

- Godina jeste teška, žito je jeftino, a troškovi proizvodnje skupi, ali šta ako se desi pa cena pšenici skoči i da još klima bude baš kako treba da rod bude berićetan - ističe dr Malešević

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar
SETVA SE SPOTIČE O JEFTINU I NEIZVEZENU PŠENICU Ove godine sigurno manje posejane, da li je potrebno brinuti?

SETVA SE SPOTIČE O JEFTINU I NEIZVEZENU PŠENICU Ove godine sigurno manje posejane, da li je potrebno brinuti?

30.09.2023. 09:03 09:06
PŠENICA IZ OVOGODIŠNJEG RODA OD 20,30 do 24 din/kg

PŠENICA IZ OVOGODIŠNJEG RODA OD 20,30 do 24 din/kg

01.07.2023. 09:42 09:44
NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ! Grmljavina, kiša i pljuskovi stigli u Vojvodinu i Podrinje

NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ! Grmljavina, kiša i pljuskovi stigli u Vojvodinu i Podrinje

31.10.2023. 17:57 18:06