Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Jelena Tanasković u Crvenoj Crkvi POLJOPRIVREDNICI SALETELI MINISTARKU PITANJIMA KAKO DO SUBVENCIJA I VEĆE PENZIJE

20.09.2023. 09:30 10:37
Piše:
Izvor: Dnevnik/R. Hadžić

U sklopu redovnih obilazaka poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Vojvodine, koje Ministartsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realizuje od marta, ministarka Jelena Tanasković  bila u Crvenoj Crkvi (opština Bela Crkva) i Skorenovcu (opština Kovin).

U oba mesta su je dočekali čelnici lokalnih samouprava, kao i brojni poljoprivtrednici s kojima je razgovarala o tekućim dešavanjima i problemima s kojima se proizvođači susreću.

- Obnavaljanje mehanizacije, poljoprivredne penzije, subvencije, cene otkupa mleka, samo su neke od tema o kojima smo razgovarali sa poljoprivrednicima u opštinama Kovin i Bela Crkva - rekla je Tanasković i podelila svoje razočarenje nakon što je čula da neke mlekare ucenjivački otkupljuju mleko po ceni od 34 dinara, iako je minimalna definisana cena 40 dinara. - Ovi obilasci su se pokazali jako korisni i dobri, jer nama u Ministarstvu znači da čujemo i vidimo šta se konkretno dešava, šta poljoprivrednike muči, popričamo sa njima i mislim da je to veoma korisno. Do sada smo puno toga popravili, tereni su specifični što ne možemo da znamo ako smo u Beogradu, koliko god gledali statistiku i sve što imamo ispred sebe, ipak je teren nešto drugo i ovo što od marta radimo je prava stvar. Kad završimo s obilascima po Vojvodini, preći ćemo na ostatak Srbije. Jako sam zadovoljna svim što sam videla do sada na terenu, to su sve ljudi koji su ceo život posvetili poslu kojim se bave, jer poljoprivreda je takva, puno toga ne zavisi od vas lično, mnogo faktora je uključeno, pogledajte šta nam rade klimatske promene i u skladu sa tim moramo da pravimo brze reakcije i to je ono što je najviše doprinelo razumevanju i poboljšanju situacije. Drugo, kad oni čuju od mene sve što ih zanima, kad im objasnite da ne možemo sve stvari da uradimo, što je potpuno razumno, pa kad im se da jasno i konkretno obrazloženje, i oni reaguju drugačije.

Ministarka je podelila razočarenje kada je čula da neke mlekare ucenjivački otkupljuju mleko po ceni od 34 dinara, iako je minimalna definisana cena 40 dinara

Da je poseta ministarke Tanasković opštinama Bela Crkva i Kovin od velikog značaja za lokalne poljoprivrednike potvrdile su predsednice tih lokalnih saouprava - Violeta Simić prilikom obilaska firme „Sedam jezera“ u Crvenoj Crkvi, i Sanja Petrović tokom posete skorenovačkoj porodici David.

- Mi smo u našim strateškim dokumentima poljoprivredu detektovali kao granu od koje mislimo da živimo u budućnosti - istakla je Simić. - Uz sve probleme koji postoje trenutno, ima zaista primera dobre prakse, kao što je ova destilerija „Sedam jezera“. S obzirom na to da su naše strateško opredeljenje poljoprivreda i turizam, ovo nam je značjna poseta.


Kukuruz i tovna goveda

U Skorenovcu porodica David se već decenijama bavi ratarstvom i stočarstvom, uzgajajući prevashodno kukuruz, koji im je ove godine odlično rodio jer će biti devet tona po hektaru, kao i nekoliko tovnih goveda. Kako je domaćin Adrian David pojasnio, obrađuje 20 hektara zemlje s poprilično zastarelom mehanizacijom, zbog čega planira da se prijavi na predstojeće konkurse za bespovratna sredstva.


Kada je reč o destileriji „Sedam jezera“ ona postoji od 2011. godine, kada su Branko Popović i Vladimir Šinžar krenuli sa voćnjacima, da bi stigli do toga da rebrendiraju svoj proizvod, podignu ga na viši nivo uloživši oko 900.000 evra u 18 hektara zasada kruške i kajsije, novu opremu, tehnologiju i mehanizaciju. Od države i pokrajine su dobili ukupno oko dva miliona dinara za nove zasade i nabavku nove opreme za preradu voća.

L. Radlovački


 

Autor:
Pošaljite komentar