Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Cene uljarica i žitarica beleže rast: Soja blizu 80 dinara, a kukuruz oko 27 dinara

25.09.2021. 11:26 11:28
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Cene osnovnih ratarskih kultura beleže rast u odnosu na lane i po svoj prilici biće i skuplje nego tokom prošle ekonomske godine.

Te 2020. godine žitarice i uljarice su, u proseku, bile skuplje za 30 odsto u odnosu na 2019.godinu, s tim da su cene nekih poljoprivrednih kultura zabeležile i rast cena od 60 odsto, a recimo soja se prodavala po duplo višoj ceni.

Rod ove uljarice još nije sasvim skunut, ali su već na početku žetve neki otkuljivači novi usev plaćali 72 dinara sa PDV-om, a lane je tokom zime soja koštala po rekordnoj ceni od 94 dinara sa PDV-om.

Ove sedmice na Produktnoj berzi Novi Sad ponderisana cena soje sa PDV-om bila je 79,2 dinara, što ukazuje da vrednost soje raste.

- Imajući u vidu vremenske prilike u kojima je uljarica sazrevala, za očekivati je da će cena soje i dalje ići nagore jer su prinosi znatno niži od lanjskih – kaže direktor Produktne berze Novi Sad Miloš Janjić za „Dnevnik“.

On podseća da se prošle žetve sojom trgovalo preko berze od 44 dinara po kilogramu, dok je novi rod započeo trgovanje po ceni od 75,9 dinara, što je rast od blizu 35 odsto.


Tona brašna 280 evra

Direktor Poslovnog udruženja „Žitounije“ Zdravko Šajatović kaže da je tokom jula i avgusta prodato 260.000 tona žita u izvoz, što je, kako je naveo, solidna količina. Osim pšenice, izvezli smo i brašna tip 500. U letnjim mesecima, julu i avgustu, prodato je van 21.500 tona. Ova namirnica prodavana je od 240 do 250 evra po toni, ali je već u septembru dostigla 280 evra po toni. Kilogram brašna u pakovanju od 25 kilograma za pekarsku i konditorsku indsutriju košta 34 dinara po kilogramu, naveo je Šajatović.


Slično je i sa kukuruzom, koji je poskupeo za 23,8 odsto u odnosu na zabeleženu cenu roda iz 2020. godine (21, 4 dinar). Posmatrajući početak trgovanja, i kod kukuruza je evidentno da će se poljoprivredni proizvod prodavati po višim cenama u odnosu na prošlu žetvu. Razlog je isti kao i kod soje, manji prinosi zbog velike suše - rekao je Janjić.

Ratatri tek kreću da žanju kukuruz .Ove sedmice vreme im to nije dozvolilo, ali se očekuje da će tokom vikenda krenuti po rod.

Pošto je tek početak žetve kukuruza, poljoprivrednici su, navodi Janjić, uzdržani u pogledu ponude novog useva.

- Prvi ugovor za novo kukuruzno zrno zaključen je prošle sedmice na Produktnoj berzi Novi Sad od 26,4 dinara. Međutim, ove sedmice nastavio se uzlazni trend ove žitarice, koja je dostigla 26, 8 dinara.

- Na berzi u Novom Sadu ponderisana cena kukuruza sa PDV-om ove nedelje bila je 27,1.

Trgovanje suncokretom novog roda započeto je u martu ,podseća direktor Produktne berze, kada je zaključen prvi terminski ugovor, po ceni od 400 evra po toni. - Tokom aprila terminski ugovori su zaključivani u cenovnom rasponu od 410 do 450 evra po toni. Prvi ugovori na spot tržištu (prodaja robe po dnevnoj ceni) zaključeni su krajem avgusta, kada se ovom uljaricom trgovalo po cenama od 470 do 473 evra po toni.

Janjić kaže da je od početka godine prometovane ukupno 7.959 tona suncokreta.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu trenutno se ovom uljaricom trguje po ceni od 63,8 dinara. U odnosu na predhodni period, trenutno je slabija ponuda suncokreta, zbog smanjenja operativne robe koja se nudi na robno-berzanskom tržištu. Lane je suncokret na kraju žetve koštao 39,6 dinara, što je, gledajući sadašnju cenu uljarice, skok od blizu 30 odsto.

Pšenica je skinuta pre dva i po meseca, ali je na tržištu, kaže direktor Janjić, primetno pojačana tražnja žita od strane domaćih trgovaca i izvoznika, što utiče na bolju cenu u odnosnu na period žetve.

- Trenutno se pšenicom trguje od 28,8 do 29,1, u zavisnosti od kvaliteta i brzine njenog preuzimanja. Do sada je preko Produktne berze Novi Sad prometovano oko 20.000 tona pšenice iz 2021.godine. U žetvi je novo žito koštalo 22 dinara, pa je tako pšenica u odnosu na period kada se rod skidao, početkom jula, skuplja za 30 odsto.      

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar
Cene žitarica u blagom padu, promet opao više

Cene žitarica u blagom padu, promet opao više

30.07.2021. 15:58 15:59
Rastu cene žitarica i uljarica

Rastu cene žitarica i uljarica

30.01.2015. 18:35 21:09