Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

91. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU Danas PORODIČNI DAN

22.05.2024. 09:48 10:22
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Izloženi eksponati na 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu izazivaju veliko interesovanje posetilaca pa je već prvog dana na ulicama Novosadskog sajma bila velika gužva.

Slično se može očekivati i danas jer je Porodični dan, što znači da cela porodica, s decom do 14 godina, bez obzira na to koliko ih ima, sajam može da poseti uz jednu ulaznicu kupljenu za 800 dinara.

Kapije Novosadskog sajma otvorene su od 9 do 19 časova, a ulaznica košta 800 dinara, za kolektivne posete 600 dinara, dok su ulaznice za kolektivne posete, đaka i studenata, decu od 7 do 14 godina i penzionere 400 dinara. 

Svaka kupljena ulaznica je i kupon za učestvovanje u poklon igri, a najsrećniji posetilac postaće vlasnik traktora John Deere 5045. Ko će to biti, biće poznato sutra u 17 časova.

Šta sve može da se gaji na pola kvadrata

Kako bi se brojnim posetiocima Novosadskog sajma predstavio idealan način za mini-proizvodnju određenih povrtarskih i cvetnih kultura, kao i začinskog i lekovitog bilja, i ove godine je svima dostupna Bio-bašta, koju realizuju Institut za ratarstvo i povrtarstvo NS seme, Poljoprivredna škola u Futogu i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović”.

– Sve se može uzgajati na manjem prostoru, a treba voditi računa o kombinovanju biljaka, kao i o tome da imaju dovoljno vode i prihrane – objašnjava nastavnik hortikulture u Poljoprivrednoj školi Gordana Knežević.

U jednoj kvadratastoj žardinijeri, čije stranice iznose 50 centimetara, može da stane i pet različitih biljaka: paradajz, tikvice, aloja, kadifa, bosiljak, peršun. A sva ta semena takođe je moguće nabaviti na štandu Bio-bašte, koji se nalazi na uglu glavne ulice i puta ka Manježu. Zbog specifičnog salašarskog ambijenta nemoguće je ne uočiti je.

– Još ranije sam primetila da se ljudi odlučuju za ovakav vid proizvodnje, naročito kad su u pitanju terase i drugi manji prostori, koji su dovoljni za formiranje bio- bašte – zaključuje Gordana Knežević.


Poštovati sve koji se vrate na selo

– Srbija prepoznaje mlade poljoprivrednike kao kategoriju od 2016. godine, dok je u Evropi to zastupljeno već 65 godina – rekao je sekretar Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika SUMP Aleksandar Milovanović, organizator konferencije o mladima u poljoprivredi kod nas i u Evropskoj uniji .

Iako smo, po njegovim rečima, malo zakasnili, ipak smo na dobrom putu, a cilj događaja je da se, uz razmenu iskustava, i uči na greškama.

– Treba da radimo na tome da država odvoji više finansija za mlade poljoprivrednike, ali i da podignemo svest o tome da se mora razmišljati u skladu sa savremenim načinom života i da ta pravila primenimo – ističe Milovanović.

Pokrajinska vlada prepoznaje značaj dugoročnog ulaganja i subvencionisanja mladih u poljoprivredi, a ove godine za tu namenu izdvojeno je 200 miliona dinara

Pokrajinska vlada i Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prepoznaju značaj dugoročnog ulaganja i subvencionisanja mladih u poljoprivredi, a ove godine za tu namenu izdvojeno je 200 miliona dinara.

– Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada je skoro 800 mladih poljoprivrednika dobilo sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, mi subvencionišemo i do 90 odsto ulaganja, praktično poklanjamo početak poljoprivredne proizvodnje – rekao je podsekretar Aleksandar Panovski. – Pozivamo sve mlade poljoprivrednike da se udruže jer se tako stvara sinergija, koja je osnov za dalji napredak.

– Nemamo šta spektakularno da naučimo od predstavnika zemalja EU, ali je bitno da ažuriramo godinu iza nas, da vidimo šta se očekuje ove godine i koji su izazovi za naredne – rekao je poljoprivrednik iz Bačke Palanke Milan Bulajić. –Da se ja pitam, uveo bih mnoge novine, ali najbitnije je da se status mladog poljoprivrednika koji se vrati na selo poštuje i ceni, da se pruži podrška, a treba i povećati motivaciju mladih da se vrate na selo.


Ambasadori pripremali nacionalne specijalitete 

Partner međunarodnog poljoprivrednog sajma je Evropska unija. Na EU paviljonu u hali 1 svakodnevno se organizuje niz programa jer je EU svoj nastup osmislila tako da predstavi dosadašnju podršku poljoprivrednom sektoru u Srbiji, ali i onu na koju domaći poljoprivrednici mogu da računaju u budućnosti. Tako ovih dana stručnjaci iz Srbije i EU razgovaraju o zdravlju životinja, kvalitetu hrane, održivoj proizvodnji, ekološkim aspektima poljoprivrede, digitalizaciji, zelenim inicijativama, IPARD programu, novim tehnologijama u poljoprivredi i drugim značajnim temama, uz osvrt na dobre prakse u EU.

Pored toga, posetici su u prilici i da prisustvuju pripremi jela nacionalnih kuhinja država članica EU. I ne samo to, već i da ih probaju, jer kuvanje startuje baš u vreme ručka, specijalitete pripremaju predstavnici ambasada država članica EU.

Svoje kulinarsko umeće prikazao je i šef Delegacije EU u Srbiji Emanele Žiofre, koji je spremao specijalit iz Italije, preciznije sa Sicilije – arančine. Posetioci sajma mogli su da probaju i specijaltete koje su pripremali i ambasadori Nemačke, Češke, Poljske, Francuske i Holandije, a danas će svoje znanje u pripremanju hrane pokazati ambasadori Austrije i Slovačke.

D. Mlađenović - L. Radlovački

Foto: S. Šušnjević

Autor:
Pošaljite komentar
TREĆI DAN 91. MEĐUNARODNOG POLJOPRIVREDNOG SAJMA U NOVOM SADU Džon Dir ČEKA VLASNIKA

TREĆI DAN 91. MEĐUNARODNOG POLJOPRIVREDNOG SAJMA U NOVOM SADU Džon Dir ČEKA VLASNIKA

21.05.2024. 10:42 10:57
OVAKVO ČUDO NISTE VIDELI: KOMBAJN OD 500.000 EVRA! Najatraktivnije mašine Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu!

OVAKVO ČUDO NISTE VIDELI: KOMBAJN OD 500.000 EVRA! Najatraktivnije mašine Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu!

20.05.2024. 17:03 17:18
91. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU Srpski privrednici doprineli BEZBEDNOSTI HRANE U EU

91. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU Srpski privrednici doprineli BEZBEDNOSTI HRANE U EU

20.05.2024. 10:08 10:54