Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TREĆI DAN 91. MEĐUNARODNOG POLJOPRIVREDNOG SAJMA U NOVOM SADU Džon Dir ČEKA VLASNIKA

21.05.2024. 10:42 10:57
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

I ove godine Novosadski sajam pripremio je poklon-igru za posetioce sa kupljenim ulaznicama.

Poklon je veoma vredan - traktor John Deere 5045, koji daruje Kompanija Kite DOO, pa zato i ne čudi što je interesovanje veliko i kutija u koje se ulaznice ubacuju brzo puni.

Svaka kupljena ulaznica je i kupon, a da bi se učestvovalo u poklon-igri potrebno je na poleđini ulaznice čitko ispisati podatke i potom je ubaciti u kutiju kod Sajamske fontane. Nakon toga treba sačekati četvrtak, 23. maja, u 17 časova kada će biti izvučen kupon s imenom srećnog dobitnika.

Srbija ima vrhunske male pivare

Na Novosadskom sajmu i ove godine nastupa Udruženje malih nezavisnih pivara Srbije, koje broji više od 40 članova. Prvi dolazak ovog udruženja na Međunarodni poljoprivredni sajam poklapa se s godinom njegovog osnivanja – 2018. Na ovogodišnjoj manifestaciji predstavilo se 10 zanatskih pivara, koje su iznele više od 30 vrsta piva, a dve, iz Valjeva i Novog Sada, i sedam vrsta sajdera – gaziranog vina od jabuke sa oko pet odsto alkohola.

Po rečima Mariusa Laoja iz Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, na sajmu prvi put može da se proba domaći sajder, piće koje postaje sve traženije u Srbiji, a novina ima i u ponudi svetlih piva jer se na tržištu pojavilo dimljenom pivo specifičnog mirisa, koje se dobija dimljenjem ječmenog slada.

Na štandu i hali 1a se, uz svetla i tamna piva, mogu probati i crvena, ima i piva s ukusom voća,kao i čokolade i banana. Kraft piva vole da probaju i muškarci i žene, a da bi to i mogli da urade – moraju da budu stariji od 18 godina.

Sve više novca za održivu poljoprivredu

Kako prehraniti osam milijardi stanovnika Zemlje a da se istovremeno ne ugrozi proizvodnja hrane za njihove potomke, jedan je od ključnih globalnih izazova savremenog čovečanstva, koje rešenje traži i pronalazi u konceptu održive poljoprivrede.

Održiva poljoprivreda u Srbiji - pregled situacije, dostupni programi i iskustva korisnika, bila je tema konferencije koju je u Kongresnom centru „Master” organizovao Novosadski sajam.

Govoreći o aktuelnim programima podrške održivoj poljoprivredi kod nas, šef Odseka za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Veljković naglasio je značaj realizacije IPARD programa u suočavanju Srbije s demografskim izazovima, posebno migracijom ljudi sa sela.

- IPARD program se kod nas realizuje od 2017. godine i, posle početnog nepoverenja, interesovanje za korišćenje sredstava je sve veće. Sve je više i projekata koji utiču na razvoj održive poljoprivrede kod nas, bilo da je reč o nabavci savremene mehanizacije ili projektima u oblasti ruralnog turizma - objašnjava Veljković.

Vladimir Jovanović, projektni koordinator Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), ocenjuje da se održiva poljoprivreda u Srbiji sporije kreće u odnosu na druge sektore poljoprivrede ili grane privrede, što je i normalno jer se u poljoprivredi „planira nekako sve laganije”.

Polako, ali sigurno i kod nas se unapređuje svest o značaju održive poljoprivrede, procenjuje Jovanović i zaključuje da to nije slučaj i sa prepoznavanjem ekonomskog interesa u bavljenju tim vidom poljoprivredne proizvodnje.

D. Mlađenović - L. Radlovački

Foto: S. Šušnjević

Autor:
Pošaljite komentar
(VIDEO, FOTO) NOVOSADSKI POLJOPRIVREDNI SAJAM OTVORIO KAPIJE Vrhunska smotra sa 1.200 izlagača iz 40 zemalja VUČEVIĆ: Poljoprivreda su ljudi, ali i nacionalna bezbednost

(VIDEO, FOTO) NOVOSADSKI POLJOPRIVREDNI SAJAM OTVORIO KAPIJE Vrhunska smotra sa 1.200 izlagača iz 40 zemalja VUČEVIĆ: Poljoprivreda su ljudi, ali i nacionalna bezbednost

18.05.2024. 11:01 16:08
91. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU Srpski privrednici doprineli BEZBEDNOSTI HRANE U EU

91. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU Srpski privrednici doprineli BEZBEDNOSTI HRANE U EU

20.05.2024. 10:08 10:54
MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM OD 18. DO 23. MAJA U NOVOM SADU Najbolje od svetske poljoprivrede stiže u Srpsku Atinu

MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM OD 18. DO 23. MAJA U NOVOM SADU Najbolje od svetske poljoprivrede stiže u Srpsku Atinu

15.05.2024. 18:18 18:27