Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Svinjetina skuplja od 60 do 70 dinara po kilogramu

22.04.2017. 09:21 10:36
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Cene svinjskog mesa ovih dana ponovo visoko lete, a gde će se zaustaviti, ostaje da vidimo.
Sveže svinjsko meso poskupelo je u novosadskim mesarama između 60 i 70 dinara po kilogramu, pa je kilogram buta, u zavisnosti od prodavaca, koštao od 499 do 539 dinara.

Inače, poskupljenje svinjetine traje, mic po mic, već nekoliko dana, a  od juče ujutro su u primeni novi cenovnici.

Suhomesnati svinjski proizvodi nisu poskupeli. Međutim, ukoliko rast svežeg mesa bude potrajao, ni prerađevine neće ostati po starom.  

Kilogram buta, od prodavaca do prodavaca, koštao od 499 do 539 dinara

Svinjetina nije poskupela jedino u mesarama Industrije mesa „Matijević” iz Novog Sada, ali će i one u ponedeljak svežu svinjetinu prodavati skuplje.

U „Neoplanti” kilogram svinjskog buta košta 539 dinara, mleveno se prodaje za 537, a svinjskiv vrat bez kostiju 699 dinara. U „Neoplantinim” mesarama meso je u protekloj nedelji poskupelo dva-tri puta. 

I novosadska mesara „Štrand” svinjetinu prodaje skuplje: svinjski but od pre neki dan košta 540 dinara.

„Kamendin” svinjski but nudi za 499 dinara, a po najvama, i danas će u mesarama tog prerađivača svinjetina otići gore, ali mesari ne znaju koliko.

Trgovci kažu da se ne oseća pad prometa zbog više cene, ali da potrošači tek po računima primete da je svinjetina poskupela. Jesti se mora, ali se odavno ne kupuje na kilograme već na komade i grame pa je tako i sada.

Po rečima izvršnog direktor u Trgovinskoj radnji za promet svežeg mesa i mesnih prerađevina „Štrand” Predraga Avramovića, jedini razlog za poskupljenje sveže svinjetine je malo tržište.

“Velika je potražnja za tovnim svinjama a ponuda slaba, čak ni u privatnim oborima kod individualnih seljaka nema svinja – kaže Avramović“.Pre desetak dana kilogram žive vage svinja koštao je od 155 do 160 dinara, a sada cena žive mere je 195 dinara.


Matijević: Novo poskupljenje oko Đurđevdana

Najveći srpski prerađivač mesa Petar Matijević očekuje da će svinjetina poskupeti oko Đurđevdana, to jest za dve sedmice jer nema svinja za klanje.

Po njegovim rečima, i u Evropi je cena žive vage otišla gore pa se u proseku kilogram prodaje za 1,5 evro. Ali, dok su kod nas svinje poskupele zbog slabe podude, u Evropi su, kaže Matijević, cene tovnih svinja skočile zbog veće tražnje svežeg mesa.

“Evropljani su shvatili da je sveža svinjetina ukusnija od ribe” , kaže on.

I u Industriji mesa „Đurđević” kažu da je poskupljenje svinjetine usledilo samo zbog slabe ponude tovnih svinja, pa je tako u Sremu kilogram žive vage dostigao i 200 dinara.

“Poskupeće i mesne prerađevine čim nestane zaliha mesa za preradu”kaže direktor Industrije mesa „Đurđević” Jovica Grujić. Logično je da posle poskupljenja svežeg mesa poskupe i prerađevine.    

Z. Delić

Piše:
Pošaljite komentar
Svinjetina ozbiljno ugrozila kućni budžet

Svinjetina ozbiljno ugrozila kućni budžet

11.08.2016. 21:14 11:39
Svinjetini se mora skresati cena

Svinjetini se mora skresati cena

02.08.2016. 21:07 11:39
Svinjetina dobila krila

Svinjetina dobila krila

22.07.2016. 20:04 11:39
Tabaković: Bankarski sistem otporan na šokove, svinjetina gura inflaciju

Tabaković: Bankarski sistem otporan na šokove, svinjetina gura inflaciju

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je bankarski sistem u Srbiji, uprkos spoljnim izazovima uključujući i Bregzit, ostao stabilan i otporan
27.07.2016. 11:57 11:39