Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Rekordna naplata poreza na dodatu vrednost

01.01.2018. 13:07 13:12
Piše:
Izvor: Dragana Marković, direktorka Poreske uprave Srbije Foto: Dnevnik.rs

Poreska uprava Srbije dobila je ove godine pohvale za rad. Svetski poznata konsultantska kuća „PricewaterhouseCoopers”  radila je za potrebe Svetske banke izveštaj o poslovanju poreskih uprava u širem regionu.

PU Srbije dobila je najbolju ocenu za oblast Istočne Evrope  i Centralne Azije za procese vezane za administriranje poreza nakon podnošenja poreskih prijava.

Da ove ocene nisu bile bez osnova govori i podatak da je godina na izmaku bila veoma dobra i u naplati poreskih prihoda. Pre svih to se odnosi na porez na dodatu vrendost od koga se po prvi put u državnu kasu slilo preko 300 milijardi dinara. Naredna godina doneće nastavak refomi PU Srbije kao i nastavak borbe protiv sive ekonomije.

O tome šta PU Srbije čeka u narednom periodu direktorka Dragana Marković kaže za “Dnevnik”:

- U protekle tri godine načinjen je bitan iskorak u našem radu. Rezultati su vidljivi pre svega u realizaciji naplate osnovnih poreskih prihoda, što je bitan doprinos fiskalnoj konsolidaciji Srbije.

U 2018 imaćemo dosta izazova. Poreska administracija treba da postane efikasna  sa modernim informacionim sistemom. Poslovni procesi moraju biti jednostavni, razumljivi i u skladu sa najboljom međunarodnom praksom. Cilj nam je da izgradimo sistem utvrđivanja, nalpate i kontrole poreskih prihoda koji će biti efikasan i smanjiti broj organizacionih jedinica. Težimo da u PU rade visokoobrazovani stručnjaci koji će poreskim obveznicima pružati profesionalne usluge, kroz moderan sistem upravljanja. Da to ide po planu,  govori  i pohvala koju smo dobili nakon istraživanja koje je naručila Svetska banka .

Koliko će ove godine biti ubrano prihoda? Koliko plaćeni porezi učestvuju u prihodu državne kase i kakvi su planovi za 2018?

- Poreski prihodi su ove godine naplaćeni u većim iznosima od planiranih. To je vrlo bitno za dugoročnu makroekonomsku stabilnost države. Kompelne podatke znaćemo nakon 31. decembra. Za prvih 11 meseci 2107. naplatili smo ukupno preko 1.034 milijardi dinara. To je za tri odsto više nego lane. Od poreza na dobit slilo se 112 milijardi  što je za 40 odsto više nego u 2016.


Nova nagradna igra

„Uzmi račun i pobedi” bila je veoma popularna nagradna igra. Ove godine je planirana repriza. Šta na polju edukacije poreskih obveznika očekujemo od PURS?

- Kampanje kao što je bila “Uzmi račun” podižu svest građana o potrebi da dobrovoljno plate porez. To je odlična prevencija u borbi protiv sive ekonomije. Tu je i kampanja “Poreski čas” gde posećujemo škole i osnovcima  objašnjavamo koje su sve prednosti dobrovoljnog plaćanja poreza. Nastavićemo i sa dobro prepoznatom kampanjom “Porez plati da ti se dobrim vrati”.


Veoma je bitno napomenuti da bruto naplata poreza na dodatu vrednost u 2017. iznosi 300 milijardi dinara i za 16 milijardi je veća nego lane. Prihod od PDV je po prvi put u Srbiji premašio pomenutu sumu. To govori ne samo o našem radu, već i da je bitno povećana privredna aktivnost u Srbiji. Znatno je uvećana i suma povraćaja novca obvzenicima PDV-a na 191 milijardu dinara ili za 40 milijardi više nego prethodne godine. Povećana je i naplata doprinosa za obavezno socijalno i zdravstveno osiguranje na 556 milijardi ili sedam procenta više nego lane.

Koliko je pored većih privrednih aktivnosti tome doprinela i borba protiv sive ekonomije?

- Poreska uprava Srbije je ključna instiucija u toj borbi, ali ne i jedina. Borba protiv sive ekonomije nije samo skup pojedinačnih mera koje se donose. Uspeh se postiže samo ako sve institucije sistema deluju dobro organizovano i zajednički protiv ovog problema. U narednom periodu i dalje ćemo na tome raditi u saradnji sa policijom, carinom i inspekcijskim službama. Na ovoj problematici posebno rade Poreska policija i kontrola. Oni će i u 2018 imati puno posla.

A kakvi su rezultati rada Poreske policije u 2017?

- To je pre svega 1.560 podnetih krivičnih prijava protiv 2000 lica a za gotovo 1.700 krivičnih dela. Istovremeno za 116 prekršilaca određen je pritvor. Utvrdili smo da su oni izbegli da plate preko 11 milijardi dinara poreza. Najviše je toga bilo kod PDV-a: četiri milijarde. Sledi izbegavanje poreza i doprinosa na prihode građana u iznosu od 3,5 milijardi dinara, pa akciza i poreza na dobit - preko milijarde. Moram da napomenem da smo otkrili za tri odsto više  utaja i to sa manjim brojem inspektora, što je pre svega rezultat rada na složenijim predmetima. U 2018. rad poreskih policajaca biće usmeren i na otkrivanje preduzeća koja pomažu privredniicma u izbegavanju plaćanja poreza. Tu mislim na “peračka” i “fantomska preduzeća”. Oni su i najveći generatori sive ekonomije. U 2017. otkrili smo 125 takvih firmi. Akcizni proizvodi su uvek zanimljivi za poslenike iz sive zone. Ove godine smo u saradnji sa kolegama iz drugih državnih organa otkrili i oduzeli 30 tona duvana u listu, preko 12 tona rezanog duvana, kao i preko 2,1 milion paklica cigareta. Tu je zatim 3.000 litara raznih alkoholnih pića i 11.000 litara nafte i derivara .

Poreski inspektori su ove godine  bili  česti gosti i na turističkim manifestacijama i festivalima. Koliko su terenske kontrole bitne?

- U 2017 bilo je ukupno 18,5 hiljada kontrola, a gotovo svaki treći bio je prekršilac. U 11.690  slučajeva kontrolisali smo obračun javnih  prihoda. U 40 odsto slučajeva utvrđene su nepravilnosti i podnete odgovarajuće  prijave. Tako smo otkrili nove prihode u iznosu od 15,7 milijardi dinara  i to najviše od  PDV - sa 8,3 miliajrde. Kod poreza i doprinosa  po odbitku to iznosi 4,6 milijardi, a kod  poreza na dobit 1,9 milijardi.

Kontrola prometa preko fiskalnih kasa obavljena je kod 6,5 hiljada obveznika. U 39 odsto kontrola konstatovane su nepravilnosti i podneti zahtevi za pokretanje prekršajnih prijava. Privremeno je zatvoreno  2.000 lokala. Zanimljivo je da je utvrđeno čak deset odsto više nepravilnosti u vikend kontrolama nego radnim danima. Očigledno da se tada ne nadaju poseti poreskih inspektora.

Dušanka Vujošević

Autor:
Pošaljite komentar
Svetska banka: Poreska uprava Srbije najbolja u Istočnoj Evropi

Svetska banka: Poreska uprava Srbije najbolja u Istočnoj Evropi

28.11.2017. 10:40 10:41