Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Posle osam godina pekati više ne morau da peku hleb “Sava“

06.02.2019. 08:59 09:01
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Od početka ovog meseca pekari u Srbiji više nisu u obavezi da u proizvodnji imaju 40 odsto hleba ”sava” i ovoj vekni mogu sami da oređuju cenovnu granicu.

To, pak, znači i da nema više obaveznog hleba od brašna T-500 po ceni do 46 dinara.

Naime, nakon osam godina krajem prošlog meseca prestala je da važi Vladina Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500. Dok su pekari zadovoljni odlukom Vlade Srbije da ne donese novu Uredbu o proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 , građani su zabrinuti da više neće imati jeftinog hleba. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež objašnjava da je poslednji u nizu preduzetničkih inicijativa iza koje je stala komora , a Vlada Srbije prihvatila, upravo bila predlog da proizvođači budu oslobođeni obaveze da proizvode određenu količinu takozvanih “belih vekni” od brašna T-500 i da ih prodaju po propisanoj ceni.

30 odsto dnevne proizvodnje morao biti narodni hleb

Po rečima  sekretara Udruženja za prehrambenu industriju PKS Dimitrija Ivanovića, više nije bilo ekonomskog opravdanja za dalje produžavanje ove uredbe donete još 2010.godine, na šta su ukazale i temeljne analize tržišta Mnistarstva trgovine, turizma i telekomunikacije. Da više zaista nema ekonomske opravdanosti u nametanju pekarima ovakve Uredbe, složio se i Miloš Marković, direktor marketing kompanije “Don don”.

- Kako je na tržištu već mogo da se nađe hleb istog kvaliteta, čak i jeftiniji od propisane cene, ne očekujemo da će doći do bilo kakvih promena. Takođe, Uredba je obavezivala i proizvođače da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T-500 u količini od najmanje 30 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba- istakao je Marković.- Iako se u Srbiji generalno i dalje više u ishrani koristi beli hleb, poslednjih godina pokazalo se da se u sve većoj meri traže i kvalitetnije vrste hleba. Zato se sada stvaraju uslovi za širi plasman raznovrsnijeg hleba koji će potrošačima pružiti veći izbor i bolji kvalitet.

250 mlinova imamo, a koliko menje u sivom

Za razliku od njega Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, ističe da nema ekonomske opravdanosti da se Uredba ukine , kao ni da beli hleb poskupi.

- To je jednostavno “lov u mutnom”. Kod nas ima više od 250 mlinova, koliko li samo uđe žita na crno i brašna. Kada je Uredba ukinuta, evidencije više nema, a ni ekonomske opravdanosti – smatra Papović.- Pekari ne treba da zarađuju na hlebu, već na kiflama. Sramota je da se na hlebu zarađuje. Uz to trba naglasiti i da je zabranjeno kartelsko udruživanje i da se oni dogovaraju oko cene. Do juče je hleb bio 30 dinara, a mogli su finu zaradu da imaju na specijalnom hlebu.


Poskupela pšenica dovela do veće cene vekne

Kako je u nekim pekarama u Srbiji došlo do poskupljenje vekne belog hleba za nekoliko dinara, potrošači su to povezali sa ukidanjem Uredbe o proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica tvrdi da je proizvođačka cena hleba bila niska, pa je zato došlo do usklađivanja cena, te da poskupljenje nema veze sa ukidanjem  uredbe, već sa tim da je pšenica “otišla” sa 17 na 23 dinara.


On ne spori da je tržište slobodno i da svi “mogu da rade šta god hoće” i prave šta žele, ali strahuje da će ukidanje ovog propisa dovesti da pekare ponude manje jeftinijeg hleba, a više specijalnih skupih vekni.

- Na belom hlebu pekari dobro zarade, a narod najviše pljačkaju na specijalnom hlebu – tvrdi Papović.

LJ. Malešević

Piše:
Pošaljite komentar