Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dizel vozi cenu od gotovo 170 dinara litar

12.10.2018. 13:03 13:05
Piše:
Izvor: Dnevnik (F. Bakić)

NOVI SAD: Na benzinskim pumpama u Srbiji poslednjih nekoliko meseci gorivo stalno i pomalo ide uzlaznom putanjom pa je ovih dana za litar potrebno više novca nego prošle nedelje.

Litar bezolovnog benzina prodaje se za oko 157 dinara, što je oko dinar više, dok je litar evrodizela sada skuplji oko dva dinara i košta oko 168. Cene nisu iste na svim pumpama pa je gorivo moguće natočiti i jeftinije, ali i znatno skuplje, posebno na pumpama na auto-putu. I na tržištima u regionu cena goriva raste pa je tako na benzinskim pumpama u Hrvatskoj za litar benzina potrebno oko 1,45 evro u proseku, dok dizel-gorivo u toj zemlji u proseku košta oko 1,41 evro.

Po rečima sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića, više cene goriva u Srbiji posledica su rasta cene nafte i berzanskih kotcija benzina i dizela.

To su referentne cene, na osnovu kojih se određuju cene na veleporodajnom tržištu, kaže Mićović.

Kako dodaje, berzanske kotacije rastu već dva meseca i više su oko 15 odsto, što utiče na cenu goriva na našim pumpama, ali i na tržištima u regionu.

U istom periodu, ukazuje Mićović, nafta je poskupela više, odnosno  barel je skuplji oko 20 odsto.

Kako će se kretati cena nafte zavisi od globlnog tržišta i veoma je teško predvideti bilo šta jer sadašnja promena cene nafte nije posledica tržišnih kretanja, odnosno odnosa ponude i tražnje, već je izazvana drugim faktorima, pre svega političkim, kaže Mićović. 


Šarene cene goriva u Evropi

Na tržištu u regionu gorivo najviše plaćaju vozači u Grčkoj, gde litar bezolovnog benzina košta oko 1,76 evro, a evrodizela oko 1,45, dok je rezervoar najpovoljije natočiti u Makedoniji, gde je za litar bezolovnog benzina potrebno oko 1,22 evro, a evrodizela 1,09.

U Albaniji je za litar obe vrste goriva potrebno oko 1,42 evro, a u Bosni i Hercegovini oko 1,23, odnosno oko 1,18. U Crnoj Gori litar bezolovnog benzina košta oko 1,41 evro, a evrodizela oko 1,25, u Rumuniji vozači za litar benzina plaćaju oko 1,29 evro, a evrodizela oko 1,26, dok je u Sloveniji litar benzina oko 1,50 evro, a evrodizela oko 1,35.

Najskuplje gorovo u Evropi plaćaju vozači u Norveškoj, gde litar bezolovnog benzina košta oko 1,91 evro, a evrodizela oko 1,71. Najpovoljnija cena goriva je u Rusiji, gde i bezolovni benzin i evrodizel koštaju oko 0,60 evra.


Inače, od maja se cena barela „brenta” kretala između 70 i 80 dolara, a proteklih nekoliko nedelja je bila u stalnom rastu i početkom oktobra „brent” je koštao oko 86 dolara, ali sada barel te nafte košta oko 83 dolara. To je u odnosu na početak godine oko 16 dolara više, a oko 20 više nego krajem februara. Ovogodišnja prosečna cena barela „brenta” je nešto viša od 73 dolara i u odnosu na prošlu godinu, kada je bila nešto niža od 55 dolara, barel je skuplji oko 18 dolara.

Na koju će stranu će ići cena nafte i kojom dinamikom malo ko želi da kaže, ali pojedini trgovci naftom procenjuju da bi barel „brenta” do kraja godine mogao koštati 90 dolara. Sve, naravno, zavosi od globalnog tržišta, koje je zbog sukoba Amerike i Irana, kao i drugih sličnih trzavica, sve nestabilnije.

U svakom slučaju, očekuje se i reakcija države jer bi kroz akciznu politiku i ona mogla uticati na sniženje cena naftnih derivata na našim pumpama. Posebno su ugroženi poljoprivrednici i prevoznici, koji gorovo kupuju isto kao i svi drugi vozači.

Brine i činjenica da od cena nafte zavisi i cena gasa, te se i tu mogu očekivati korekcije. Koliko i kada – to već zavisi od složene računice i metodologije po kojoj se cene tog energenta izračunava. Mogućnost minimalnog poskupljenja gasa najavio je i ministar energetike Aleksandar Antić, ali ni on nije mogao precizirati ni kada bi se korekcija mogla dogoditi ni koliko bi eventualno malo poskupljenje moglo iznositi.

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar
Nafta, dolar i akcize pakuju cenu dizela

Nafta, dolar i akcize pakuju cenu dizela

07.06.2018. 09:29 09:32