Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SOLARNI PANELI REŠENJE ZA SKUPE ENERGENTE Proizvodnja struje po kućama se isplati nakon desetak godina

30.09.2023. 11:37 11:47
Piše:
Izvor: Pixabay.com

Sve skuplji energenti poput struje i gasa, ponovo aktuelizuju proizvdnju struje iz solarnih panela koje se mogu postaviti na krovovima privatnih kuća.

Efikasno korišćenje energije i racionalna potrošnja energenata već duže vreme je sve veći prioritet u celom svetu. Čine se napori da se što je moguće više, uz klasične energente, koriste obvnovljivi izvori energije i tako ostvare uštede, ali i benefiti - i kad je reč o energentima, životnoj sredini i kućnomn buyetu. Među faktorima koji su doprineli sve većem okretanju alternativnim izvorima, bez sumnje su i energetska kriza s kojom se Evropa suočila početkom prošle godine, sve skuplji energenti i upozorenja da ih neće biti dovoljno, ali i sve veća svest potrošača da je važno energente trošiti racionalno jer oni klasični nisu neiscrpni, a korišćenje obnovljivih izvora energije dobro je i za čoveka i za prirodu.

Dobra strana korišćenja obvnovljivih izvora energije je to što su oni dostupni. Za korišćenje energije sunca potrebno je postaviti solarne panele, a solarni sistemi mogu da se postave na kuće, ali i zgrade, ukoliko se stanari u okviru stambene zajednice dogovore o tome. Naravno, potrebno je uložiti dosta novca, ali se ulaganje nakon određenog broja godina isplati i potrošaču donosi korist. Kako bi se viškovi energije koji se tada proizvedu mogli koristiti, potrebno je da postoji odgovarajuća zakonska regulativa koja omogućava da kupac može biti i proizvođač struje, što je u Srbiji moguće. Dakle, potrošač može biti prozjumer, odnosno i kupac i proizvođač struje, a taj status omogućava da se proizvodi struja za sopstvenu potrošnju, ali i da se proizvedeni viškovi, koji se ne potroše odmah nego skladište u elektroenergetski sistem, povuku kada je potrošnja veća od proizvodnje.


Količina struje ograničena snagom priključka

Količina struje koju kupac/proizvođač može da proizvodi ograničena je na osnovu snage priključka koju ima, a proizvodnja ne sme biti veća od njegove godišnje potrošnje. To, zapravo, znači da se količine koje će biti isporučene u mrežu utvrđuju na godišnjem nivou i ukoliko proizvodnja u tom periodu nadmaši potrošnju, razlika ispručene količine u mrežu kupcu/potrošaču neće biti plaćene.


Po rečima stručnjaka za energetiku Željka Markovića, ulaganje u solarne panele, odnosno proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, isplati se nakon desetak godina, što je oko polovine veka trajanja solarnih sistema. Uz to, ostvaruje se i niz pozitivnih efekata - štedi se sopstveni novac, potom i energija, povećava se proizvodnja zelene energije i pozitivno utiče na zaštititu životne sredine. Vrednost investicije zavisi od snage elektrane sa solarnim panelima i kreće se oko evro po vatu instalisane snage. Za većinu domaćinstava dovoljna je elektrana snage od tri do pet kilovata, što bi ih koštalo od 3.000 do 5.000 evra.

- Visina ulaganje u ovakve sisteme zavisi od instalisane snage, a određeno je karakteristikama potrošnje - kaže Marković. - Na cenu utiče mnogo faktora, razlikuje se od kupca do kupca i kreće se od 0,7 evra po vatu instalisane snage do 1,1 evro za privredu, dok je za domaćinstva cena nešto viša. Prosečan rok isplativosti takve investicije za privredu je od šest do osam godina, a kod domaćinstava, kod kojih je isplativost investicije u direktnoj vezi s potrošnjom, između devet i deset godina. To je u skladu s važećim standardima jer se, praktično, duže od polovine veka trajanja ovakvih sistema struja troši besplatno. Ipak, najvažnije je da onaj ko želi da bude kupac/proizvođač struje stavi na papir sve troškove, utvrdi koji mu je sistem potreban i koji želi da koristi i proveri njegovu isplativost pa tek onda krene u investiciju.

On ističe da je za one koji imaju status kupca/proizvođača sada situacija povoljnija nego prošle godine, odnosno da se period povrata sredstava uloženih u solarne panele smanjuje.

- Od početka ove godine porez na dodatu vrednost više se ne obračunava na kompletnu preuzetu energiju, već samo na razliku, pa se time smanjuje period povrata investicije, a na to utiče i cena struje jer je poslednjih godinu dana električna energija nekoliko puta poskupljivala - kaže Marković.

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar