Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sezonski radnici dobro plaćeni na moru, sobaricama 900 evra, pica-majstorima 2.000...

20.06.2022. 08:13 08:20
Piše:
Foto: Ilustracija/pixabay.com

Letnja sezona se zahuktava, a oni koji tokom narednih nekoliko meseci žele da odlazak na more spoje s radom u ugostiteljstvu u prilici su da biraju i gde će raditi i koliko će zaraditi jer je potražnja za ugostiteljskim radnicima ogromna.

Mnogo je više ponuda za posao nego što je onih koji se na posao javljaju, pa mnogi poslodavci ostaju kratkih rukava. Potrebni su svi profili radnika u ugostiteljstvu i izvesno je da ih nema dovoljno, a kako kažu u agencijama za zapošljavanje razloga za taj nedostatak je mnogo - neki koji su u ugostiteljstvu radili tokom pandemije koronavirusa ostali su bez posla, pa su radno mesto potražili u nekoj drugoj sferi, a deo njih je otišao u inostranstvo.  

Deficit ovog kadra primetan je i u Srbiji, pa zato nije teško zamisliti s kakvim se problemima susreću poslodavci u Crnoj Gori i Hrvatskoj, zemljama koje tokom leta angažuju ogroman broj ljudi u oblasti ugostiteljstva. Već sad je jasno da su put ove dve zemlje, ali i mnogih drugih, pošli mnogi građani Srbije, ali je još jasnije da su potrebe i dalje velike. O tome svedoči i veliki broj oglasa u kojema se traže radnici različitih profila, sa iskustvom, i sa znanjem stranih jezika, ali i bez tog uslova - oglasa uvek ima.


Deficit i u Srbiji

Shodno broju raspisanih oglasa u Srbiji, radnici u ugostiteljstvu su među najdeficitarnijim zanimanjima. Pojedini restorani traže praktično sve vrste profila: kuvar, pomoćni kuvar, šanker, čistačica, pomoćni konobar, perač suđa... Sasvim je moguće da su mnogi koji su u njima radili sada angažovani u nekoj drugoj zemlji jer su plate daleko više nego ovde. Naime, plate koje se nude, recimo, kuvarima, koji su i najtraženiji i najbolje plaćeni, uglavnom se kreću od oko 65.000 do oko 90.000 dinara, a ima i onih koji su spremni da za ovu poziciju odvoje i nešto više novca. Ipak, izgleda da to nije dovoljno da se radna mesta popune. 


Traže se kuvari, pomoćni kuvari i pomoćni radnici u kuhinji, pica i roštilj majstori, recepcionari, barmeni, šankeri, konobari, poslastičari sobarice, čistačice, a traženi su i trgovci, pekari, mesari... a na sve te pozicije mogu se javiti zainteresovani stari od 18 do 65 godina. Oni koji su u ovom poslu kažu i da su zarade više nego ranije, a da su poslodavci, budući da nema dovoljno kadra, spremni da određene uslove vezane za znanja i veštine bez kojih ranije nije moglo da se konkuriše za posao - ublaže. I pored toga, mnoga radna mesta ostaju prazna.

Iako se zarade uglavnom dogovoraju; može se dobiti slika o tome koliko se može zaraditi u Hrvatskoj. Plate za kuvare kreću se u rasponu od 1.350 do 2.250 evra, pica i roštilj majstori mogu da zarade od oko 1.600 do oko 2. 000 evra, barmeni i konobari od 900 do 1.300, recepcionari od oko 850 do 1.400 evra, pomoćni radnici u kuhinji do 1.200, pomoćni kuvari od oko 1.200 do 1.350, poslastičari od 1.350 do 1.600, sobarice od 800 do 900 evra, a traženi su i trgovci kao i majstori različitih profila. Ovi kadrovi potrebni su bukvalno na celom Hrvatskom primorju - od Dubrovnika do Umaga. Gotovo bez razlike poslodavci obezbeđuju hranu i smeštaj, kao i radnu dozvolu, a posebno se plaća rad nedeljom i praznikom. 

Oni koji se odluče da odu put Crne Gore, zaradiće dobro, ali manje nego u Hrvatskoj. I u Crnoj Gori su traženi svi profili radnika, a visina plate zavisi od mesta gde se radi, kategorizacije hotela, apartmana ili restorana. Najveći broj poslodavaca obezbeđuje smeštaj i hranu, ima i onih koji snose troškove dolaska radnika iz Srbije. Posao je mahom sezonski - ali ima i poslodavaca spremnih da zaposlenima obezbede stalan posao. Što se tiče plata, kuvari mogu da zarade do 1.800 evra, poslastičari s iskustvom oko 1.500 evra mesečno, konobari i i šankeri oko 600, pomoćni radnici u kuhinji oko 650 evra, sobarice oko 450...

Kako kažu u Agenciji za posredovanje u zapošljavanju “Agava” u Novom Sadu, u Hrvatskoj je veliki manjak radnika u ugostiteljstvu, ali ih ni u našoj zemlji izgleda nema dovoljno jer se na raspisana radna mesta ne javlja dovoljan broj ljudi.

- Sarađujemo, uglavnom, s poslodavcima iz Istre i put Hrvatske već je otišlo više od 400 ljudi - kažu u ovoj agenciji. - Oni su angažovani do kraja sezone, uglavnom do kraja oktobra, a krenuli su još polovinom aprila.  Plate su različite i zavise od toga šta se i gde radi, pa tako kuvari mogu da računaju na platu od 1.500 do 2.200 evra, konobari oko 1.300 evra, sobarice 800, pomoćni radnici u kuhinji oko 1.000 evra... Traže se i radnici u trgovini, suvenirnicama, za prodaju sladoleda, a zarada je oko 1.000 evra. Svi poslodavci s kojima sarađujemo zaposlenima obezbeđuju smeštaj i hranu, radne dozvole, kao i putne troškove do mesta u kojima će raditi - Pula, Vrsar, Medulin, Rabat...

  D. Mlađenović

Piše:
Pošaljite komentar