Vegapčić – ukusni posni ćevapčić porodice Bogdanović
Ćevapi su specijalitet bez kog se gotovo ne može zamisliti roštilj.
Odnedavno, zahvaljujući porodici Bogdanović, ovaj specijalitet dobio je i svoju vegansku varijantu – vegapčić, pa se sa ovim ćevapima može i postiti, ali i zdravo hraniti, jer su pravljeni od proklijalog semena pšenice. Kada je pripremljen, a najbolje se sprema prženjem u fritezi, zaista izgleda kao mesni ćevap, ali je, bez obzira na odustvo mlevenog mesa, ovo veoma ukusan proizvod. Tome svedoči i na hiljade podeljenih i prodatih vegapčića na upravo završenom 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, ali i Velika zlatna medalja Novosadskog sajma za ovaj proizvod.
Kako nam kaže Bogdan Bogdanović, direktor firme „Živi 100“ iz Kraljevaca, za ovu bezmesnu poslasticu zaslužan je splet okolnosti, jer su inicijalno pravili organsku hranu za životinje, a onda je u nizu eksperimenata sa proklijalom pšenicom napravljena i hrana za ljude i to ne samo veganski ćevapi, već više proizvoda kako za jelo, tako i za piće.
- Počeli smo 2014. godine kada smo napravili klijarnik. Hteli smo da proizvodimo organsko meso, odnosno stočnu hranu baziranu na proklijalom semenu. Uspeli smo da proizvedemo organsko meso, izbacili smo ga na tržište, i to meso je mnogo bolje, ukusnije, zdravije, sa drugačijim organoleptičkim svojstvima. Ali zbog papiroloških problema nismo mogli da ga izvezemo, pa smo bili isključivo usmereni na naše tržište. Sticajem okolnosti, na jednom festivalu u Beogradu, bilo je vreme posta, napravili smo ćevap od proklijale pšenice da imamo nešto posno na štandu. To se jako lepo pokazalo i mi smo dnevno na tom festivalu po 1.000 ćevapa prodavali. Pokazalo se da se ljudima svidelo, da je potrebno našem i inostranom tržištu, primetili smo veći potencijal i preorijentisali smo se potpuno na veganske proizvode – navodi Bogdanović.
Osim vegapčića, u njihovom saortimanu postoje i vegapčić burgeri, vegapčić nadev koji je zamena za mleveno meso i koji je na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu takođe nagrađen Velikom zlatnom medaljom.
- Prevashodno je to smišljeno za post, ali su vegani i vegetarijanci više oduševljeni ovim proizvodima. To je nešto novo ne samo na našem već i na svetskom tržištu. Kao zamena za meso postoje prizvodi od soje, leblebije, pasulja, ali, koliko mi je poznato, mi smo jedini koji smo napravili zamenu za meso od proklijalog semena – kaže Bogdan.
Osim ukusa, ovi proizvodi od proklijalog semena imaju i druge kvalitete.
- Seme kad počne da klija ono promeni strukturu i postane višestruko hranljivije, bogatije. Sada kad već imamo veliki klijarnik, odlučili smo se da sve proizvode pravimo od proklijalog semena. Pored zamena za meso, pravimo i prah od ječmene i pšenične trave koja se prodaje po zdravim hranama, hladno ceđeni sok od pšenične i ječmene trave za imunitet koji se prodaje zaleđen. U planu su i proklijale grickalice. To su nam tražili ljudi iz Skandinavije. Biće cela jedna linija proklijalih semena za grickanje - kaže direktor „Živi 100“.
Njihovi proizvodi mogu se naći u Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji, a u planu je otvaranje novog tržišta u Češkoj. Kako navodi Bogdan Bogdanović, evropsko tržište je veoma pogodno za ove proizvode imajući u vidu trend rasta broja vegetarijanaca i vegana. Proizvodi su prihvaćeni u restoranima specijalizovanim za vegeterijansku hranu i sto je posebno zanimljivo uzeli su ga u distribuciju restorani i fast fudovi specijalizovani za tradicionalni srpski roštilj kao posnu varijantu.
Tekst i foto: Aleksandar Savanović