Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(VIDEO, FOTO) NOVOSADSKI POLJOPRIVREDNI SAJAM OTVORIO KAPIJE Vrhunska smotra sa 1.200 izlagača iz 40 zemalja VUČEVIĆ: Poljoprivreda su ljudi, ali i nacionalna bezbednost

18.05.2024. 11:01 16:08
Piše:
Izvor: Dnevnik (S. Šušnjević)

U Novom Sadu će od danas do 23. maja biti održan 91. međunarodni poljoprivredni sajam, na kojem će se predstaviti 1.200 izlagača iz Srbije i još oko 40 zemalja.


Sajam je otvorio Premijer Srbije Miloš Vučević otvorio i tom prilikom rekao da je ta manifestacija duboko ukorenjena u Novi Sad.

Vučević je dodao da je budžet za poljoprivredu u odnosu na 2012. godinu uvećan 3,5 puta. "Mislim da je važna stvar da je partner ovogodišnjeg sajma EU jer je to snažna poruka da ne dobijamo samo poruke šta treba da uradimo nego da pokažemo i šta Evropska unija ima i donosi na korist našim građanima i da to nisu protokoli već stvari koje menjaju život na bolje. Poljoprivreda je duboko ukorenjena u Srbiji i to je bitno za sveukupnu ekonomiju. Mi neke stvari moramo da popravimo, ali postoji volja sa strane EU komisije da se dobre i velike stvari realizuju u Srbiji i to jesu evropske vrednosti", kazao je Vučević.

Evropska unija je ovogodišnji partner Poljoprivrednog sajma, a prema rečima komesara EU za poljoprivredu Januša Vojčehovskog Srbija će imati koristi kad bude deo poljoprivredne EU porodice. "Sajam ima dugu tradiciju jer okuplja ljude da razgovaraju o poljoprivredi. Ova godina je posebno značajna jer je Evropska unija partner. Za mene kao komesara ovo je sjajna prilika da budemo rame uz rame u nečemu što je važno svima nama jer poljoprivreda je deo života od kog svi zavisimo. Ovaj sektor se suočava sa rastućim pritiscima i mora da odgovara na nove izazove", kazao je Vojčehovski.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković istakla je da je Poljoprivredni sajam jedan od svetski poznatih simbola Novog Sada. "Za sve nas je važno da sajam i ove godine prati svetske trendove i opravdava svoju veličinu. Posebno me raduje što pored podrške Pokrajinske vlade, ovaj 91. poljoprivredni sajam ima snažnu podršku Evropske unije. Razvoj poljoprivredne proizvodnje među najvišim je prioritetima nove pokrajinske vlade", kazala je Gojković. Prema rečima gradonačelnika Grada Novog Sada Milana Đurića, sa zahvalnošću treba pominjati sve one koji su sebe ugradili u Novi Sad i dali svoj doprinos sajmu. "Zato se zahvaljujem Milošu Vučeviću, a meni je ostalo da nastavim njegova velika dela. To je poziv da jačamo i Novi Sad i sajam i da to bude mesto okupljanja porodica sa verom u našu svetlu budućnost, kazao je Đurić.

Kako su najavili organizatori manifestacije, tokom šest dana posetiocima će na Novosadskom sajmu biti predstavljena najsavremenija tehnička i tehnološka dostignuća i primena nauke u poljoprivredi. Najznačajnije celine ove najveće priredbe i agrobiznis događaja u ovom delu Evrope biće izložbe poljoprivredne mehanizacije, stoke, organskih proizvoda, ali i različiti stručni, poslovni i naučni skupovi. Biće organizovano i ocenjivanje kvaliteta proizvoda i usluga. Zemlja partner 91. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Evropska unija.

Tokom svih šest dana biće održan veliki broj stručnih i poslovnih konferencija, foruma i prezentacija. Posetioce očekuju i Dan stočara, Dan voćara, Dan žitara, Dan dobavljača − Agrobiznis 2024, kao i konferencije Održiva agrarna proizvodnja 2024. i Obnovljivi izvori energije i održiva poljoprivreda iz perspektive korisnika. Komisije Novosadskog sajma ocenjivaće kvalitet oko 30 robnih grupa.  Radno vreme sajma tokom svih šest dana je od 9 do 19 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 800 dinara, grupne koštaju 600 dinara po osobi, a za kolektivne posete đaka i studenata, kao i dece od sedam do 14 godina i penzionere, ulaznica je 400 dinara.

U sredu, 22. maja, porodični je dan i tada će cela porodica s decom do 14 godina, bez obzira na to koliko ih ima, moći da poseti sajam s jednom kupljenom ulaznicom po ceni od 800 dinara.

I ove godine pripremljena je poklon-igra, a sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u njoj. Najsrećnijeg posetioca očekuje traktor “džon dir 5045d”. 

„Dnevnik” na sajmu

Među izlagačima je i “Dnevnik Vojvodina pres”, koji će se posetiocima i poslovnim partnerima predstaviti u hali Master Novosadskog sajma. “Dnevnik”, najstariji dnevni list u Vojvodini na srpskom jeziku, ušao je u devetu deceniju postojanja i poznat je i prepoznatljiv po brojnim tekstovima i reportažama vezanim za poljoprivredu.

Čitaocima uvek nudi aktuelne vesti, informacije, tekstove koji se tiču srpskog agrara. Uz to, “Dnevnik” je jedan od najaktuelnijih medija kada su u pitanju subvencije i konkursi za podsticaj u svim oblastima poljoprivrede.

Savremene tehnologije i društvene mreže, koje iz dana u dan napreduju i diktiraju plasman informacija, doprinele su da portal “Dnevnika” −  dnevnik.rs − prilagodi novoj, ali i staroj čitalačkoj publici, te se i tamo mogu pročitati tekstovi vezani za poljoprivredu. “Dnevnik” je aktivan i na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru, a sadržaji se mogu pratiti i na modernoj aplikaciji za smart telefone.

D. Ml.

 

Autor:
Pošaljite komentar
TOKOM POLJOPRIVREDNOG SAJMA JKP „PARKING SERVIS” OBEZBEDIO 1.400 PARKING MESTA Cena dnevne karte 250 dinara

TOKOM POLJOPRIVREDNOG SAJMA JKP „PARKING SERVIS” OBEZBEDIO 1.400 PARKING MESTA Cena dnevne karte 250 dinara

17.05.2024. 07:39 07:41