Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Stiže vruće leto za cene dizela i benzina?

04.06.2021. 09:20 09:22
Piše:
Izvor: Dnevnik (F. Bakić)

Cena nafte na svetskom tržištu već duže vreme raste, a barel nafte tipa “brent” košta oko 71 dolar.

To, svakako, utiče i na cenu goriva na svim lokalnim tržištima, pa, naravno, i na našem jer gorivo, takođe, već neko vreme ide naviše. Od početka ove godine litar goriva je skuplji, u proseku, za oko 15 dinara. U januaru je litar bezolovnog benzina, u proseku, koštao oko 134,50 dinara, a sada je za istu količinu potrebno dvadesetak dinara više - 154,50 dinara, što je rast od oko 14 odsto. Litar evrodizela je, s januarskih 142,50 dinara u proseku, otišao na oko 157,50 dinara, odnosno sada je 15 dinara skuplji, a u procentima je to oko 10 odsto, pokazuje analiza Udruženja naftnih kompanije Srbije. Od januara do sada tečni naftni gas poskupeo je za nešto manje od 10 odsto, pa je umesto 76,50 dinara, koliko je ovo gorivo koštalo počekom godine, sada potrebno oko 84 dinara, odnosno 7,50 dinara više.

Cena goriva u velikoj meri zavisi od cene nafte, ali ima i drugih faktora, među kojima je i potražnja, koji utiču na to. Budući da je potražnja sve veća jer se veliki broj država posle pandemije koronavirusa postepeno “otključava”, uskoro počinje i sezona godišnjih odmora i više je vozila na putevima, očekuje se da će se taj trend i nastaviti.

50 odsto skuplja nafta, dok je gorivo poskupelo oko 10 procenata

- Cena sirove nafte na svetskom tržištu raste još od oktobra prošle godine i to se vidi i na našim pumpama - kaže sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović. - Za poslednjih šest meseci sirova nafta je znatno poskupela jer od 40 dolara po barelu sada je cena došla na oko 70 dolara, što znači da je porasla skoro 50 odsto dok je gorivo poskupelo oko 10 procenata.

Prema njegovim rečima, u novembru prošle godine cena sirove nafte je rasla, a cena goriva je bila u padu i to pokazuje uticaj cene sirove nafte na cenu goriva. Ukazujući da naftne kompanije određuju cenu na osnovu cene svojih troškova, on je istakao da se ne može reći da li će prošlonedeljno malo povećanje cene nafte uticati na cenu goriva.

- Posledica promene cene nafte u stvari je posledica očekivanja, pa se tako nešto desilo početkom marta kada je barel stigao do 69 dolara, ali je nakon toga cena pala, pa je svako ko je tada kupio naftu izgubio jer se cena tek posle tri meseca vratila na 70 dolara - kaže Mićović.


Gubitak novca u budžetu

Otvaranje granica i mogućnost putovanja ponovo aktualizuje odlazak građana Srbije da kupe gorivo na benzinskim pumpama u susednim zemljama, gde je jeftinije. To se posebno odnosi na Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, u kojima litar goriva košta oko 35 dinara manje nego u našoj zemlji.

- Odlazak u susedne zemlje i sipanje goriva tamo gde je cena povoljnija je prisutno i sada, mada ne u tolikoj meri kao nekada - kaže Tomislav Mićović. -  To što neko sipa gorivo u svoj rezervoar nije sivo tržište, iako jeste gubitak novca za budžet Republike Srbije, ali svakako ne treba dozvoliti situaciju da se gorivo preveze i prodaje u našoj zemlji.


Cene nafte bi ovog leta mogle privremeno da skoče na 80 dolara po barelu ili više, jer se potražnja oporavlja vrlo brzo, saglasni su međunarodni tržišni analitičari.

Ponovno otvaranje ekonomija već je dovelo do rasta cena sirove nafte za oko 40 posto od početka 2021. godine, a intenziviranje putovanja tokom letnje sezone odmora u SAD, kao i povećanje robnog tranporta i obnavljanje avio-saobraćanja, mogli bi dodatno da pritisnu cene, navodi se u prilogu američke TV stanice CNBC. Za potrošače to znači da bi efekte poskupljenja goriva, do kojeg obično dolazi početkom leta, mogli da osete kasnije tokom sezone.

D. Mlađenović

 

Autor:
Pošaljite komentar