Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srbija i Kina uskoro modernizuju prugu Beograd-Budimpešta 

05.06.2017. 13:58 14:12
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

BEOGRAD: Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Beogradu sa delegacijom iz Kine o realizaciji infrastrukturnih projekata, pre svega modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, o čemu će biti reči i na trilateralnom sastanku u sredu u Budimpešti.

Ona je, u izjavi novinarima nakon razgovora kazala da je tema bila projekti koji su u utoku, koje smo započeli potpisivanjem memoranduma u Pekingu, pre dve nedelje, dodajući da je za Srbiju izuzetno važna modernizacija pruge ka Budimpešti.



Potvrđene su aktivnosti i dogovoreno je da se u narednom periodu pripremi sve što je potrebno, kako bi u novembru počeli radovi na prvoj deonici Beograd centar - Stara Pazova.



„Dogovorili smo dalji rad na potpisivanju komercijalnog ugovora za treću deonicu između Novog Sada i Subotice, a potom i nastavak radova, odnosno pregovora za potpisivanje komercijalnog ugovora za deonicu na Koridoru 11 Preljina-Požega i dalji razgovori o deonici Požega - Boljare, kako bi se povezali sa Crnom Gorom“, objasnila je MIhajlović.



Ona je podvukla odličnu saradnju sa Kinom, istakavši da je više od 20 srpskih inženjera u stalnom kontakt sa svojim kineskim kolegama.



Najavila je da će za dva dana u Budimpešti učestvovati na važnom trilateralnom sastanku predstavnika vlada Kine, Srbije i Mađarske, na kojem će se razgovati o daljim koracima vezanim za modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta.



Ukazala je da će se u Budimpešti razgovarati o aktivnostima za otpočinjanje radova na toj pruzi, ali i kako da zaista Srbija bude u potpunosti „Koridor odluke“ od Pireja do EU.



„Budući da sada modernizujemo naš deo do granice sa Mađarskom, važno je da sa kineske strane dobijemo informaciju na koji način će se modernizovati južni deo. Srbija će kroz našu zemlju ulagati, ali potrebno je da imamo celu operatvnu deonicu“, naglasila je Mihajlović.



Vang Đenđun generalni direktor Odeljenja za strani kapital i prekomorska ulaganja Nacionalne komisije za razvoj i reforme preneo je da projekat modernizacije pruge Beograd - Budimpešta već ima velike rezultate.



On je podsetio da je prošle godine u novembru potpisan komercijalni ugovor, i da sada postoji i finansijski sporazum za prvu deonicu.



Ukazao je da su na samit „Jedan pojas, jedan put“ u Pekingu lideri Srbije i Kine potvrdili korake koji su završeni i postavili ciljeve za ovu godinu.



„Verujem da će kineski tim tesno saradnjivati sa srpskim i da će se svi radovi završiti u rokovima“, istakao je Vang.



Ambasador Kine u Srbiji Li Manćang kazao je da dve zemlje ulažu velike napore u cilju realizacije rezultata nedavne posete doskorašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Kini.



Prema njegovim rečima Vučić je imao veliku uspešnu posetu Kini i uspešne razgovore sa predsednikom i premijerom Kine. 



„Naši rukovodioci su se dogovodili da u narednih nekoliko godina moramo da realizujemo nekoliko projekata. Mi radimo korak po korak, a Koridor 11 i brza pruga su tek početak. Očekujem još veliki broj porjekata“, istaka je ambasador Li.



Brza pruga od Beograda do Budimpešte za Srbiju je jedan od najznačajnih projekata iz kineskog projekta „Jedan pojas jedna put“ jer se nalazi na glavnoj ruti od Grčke luke Pirej do centralne Evrope.



Modernizacija, rekonstrukcija i izgradnja pruge Beograd - Budimpešta imaće izuetan zančaj na učešće železničkog transporta u robnim tokovima u Srbiji, jer kvalitetnija železnička infrastruktura doprinosi povećanim zahtevima za prevoz robe, imajući u vidu najave da se može očekivati povećanje prevoza robe iz luke Pirej ka severoj Evropi.



Ovaj projekat je konkretizovan na samitu premijera 16 država centralne i istočne Evrope i premijera Kine koji je održan novembra 2013. u Bukureštu, i deo je programa kine za infrastrukturna ulaganja za koja je Peking tada izvoio 10 milijardi dolara.



Tri strane - Kina, Srbija, Mađarska - su formirale trilateralnu Radnu grupu 2014. u Pekingu, koja je zadužena za praćenje svih aktivnosti na realizaciji ovog strateški važnog plana, jer glavni i najbrži izvozni pravac ka zemljama EU.



Ta pruga će povezati Beograd ne samo sa Budimpeštom, već i Bečom i drugim evropskim gradovima.



Kada bude bila završena građani će od Beograda do Novog Sada putovati pola sata, a do Subotice manje od sat vremena.



Sredinom maja je Mihajlović sa Eksim bankom potpisala sporazum o zajmu u vrednosti od 350 miliona dolara, od čega je 85 odsto, odnosno 297,6 miliona dolara kredit Eksim banke, a 15 odsto učešće Srbije i odnosi se na rekonstrukciju i modernizaciju prve deonice brze pruge od Beograda do Budimpešte, odnosno od Beograda centar do Stare Pazove.



Očekuje se da će modernizacijom pruge brzina kretanja voza biti do 200 kilometara na čas, a rekonstrukcija 184 kilometara kroz Srbiju odvijaće se u tri faze.

Autor:
Pošaljite komentar