overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Србија и Кина ускоро модернизују пругу Београд-Будимпешта 

05.06.2017. 13:58 14:12
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас у Београду са делегацијом из Кине о реализацији инфраструктурних пројеката, пре свега модернизацији пруге Београд-Будимпешта, о чему ће бити речи и на трилатералном састанку у среду у Будимпешти.

Она је, у изјави новинарима након разговора казала да је тема била пројекти који су у утоку, које смо започели потписивањем меморандума у Пекингу, пре две недеље, додајући да је за Србију изузетно важна модернизација пруге ка Будимпешти.



Потврђене су активности и договорено је да се у наредном периоду припреми све што је потребно, како би у новембру почели радови на првој деоници Београд центар - Стара Пазова.



„Договорили смо даљи рад на потписивању комерцијалног уговора за трећу деоницу између Новог Сада и Суботице, а потом и наставак радова, односно преговора за потписивање комерцијалног уговора за деоницу на Коридору 11 Прељина-Пожега и даљи разговори о деоници Пожега - Бољаре, како би се повезали са Црном Гором“, објаснила је МИхајловић.



Она је подвукла одличну сарадњу са Кином, истакавши да је више од 20 српских инжењера у сталном контакт са својим кинеским колегама.



Најавила је да ће за два дана у Будимпешти учествовати на важном трилатералном састанку представника влада Кине, Србије и Мађарске, на којем ће се разговати о даљим корацима везаним за модернизацију пруге Београд - Будимпешта.



Указала је да ће се у Будимпешти разговарати о активностима за отпочињање радова на тој прузи, али и како да заиста Србија буде у потпуности „Коридор одлуке“ од Пиреја до ЕУ.



„Будући да сада модернизујемо наш део до границе са Мађарском, важно је да са кинеске стране добијемо информацију на који начин ће се модернизовати јужни део. Србија ће кроз нашу земљу улагати, али потребно је да имамо целу оператвну деоницу“, нагласила је Михајловић.



Ванг Ђенђун генерални директор Одељења за страни капитал и прекоморска улагања Националне комисије за развој и реформе пренео је да пројекат модернизације пруге Београд - Будимпешта већ има велике резултате.



Он је подсетио да је прошле године у новембру потписан комерцијални уговор, и да сада постоји и финансијски споразум за прву деоницу.



Указао је да су на самит „Један појас, један пут“ у Пекингу лидери Србије и Кине потврдили кораке који су завршени и поставили циљеве за ову годину.



„Верујем да ће кинески тим тесно сарадњивати са српским и да ће се сви радови завршити у роковима“, истакао је Ванг.



Амбасадор Кине у Србији Ли Манћанг казао је да две земље улажу велике напоре у циљу реализације резултата недавне посете доскорашњег премијера Србије Александра Вучића Кини.



Према његовим речима Вучић је имао велику успешну посету Кини и успешне разговоре са председником и премијером Кине. 



„Наши руководиоци су се договодили да у наредних неколико година морамо да реализујемо неколико пројеката. Ми радимо корак по корак, а Коридор 11 и брза пруга су тек почетак. Очекујем још велики број порјеката“, истака је амбасадор Ли.



Брза пруга од Београда до Будимпеште за Србију је један од најзначајних пројеката из кинеског пројекта „Један појас једна пут“ јер се налази на главној рути од Грчке луке Пиреј до централне Европе.



Модернизација, реконструкција и изградња пруге Београд - Будимпешта имаће изуетан занчај на учешће железничког транспорта у робним токовима у Србији, јер квалитетнија железничка инфраструктура доприноси повећаним захтевима за превоз робе, имајући у виду најаве да се може очекивати повећање превоза робе из луке Пиреј ка северој Европи.



Овај пројекат је конкретизован на самиту премијера 16 држава централне и источне Европе и премијера Кине који је одржан новембра 2013. у Букурешту, и део је програма кине за инфраструктурна улагања за која је Пекинг тада извоио 10 милијарди долара.



Три стране - Кина, Србија, Мађарска - су формирале трилатералну Радну групу 2014. у Пекингу, која је задужена за праћење свих активности на реализацији овог стратешки важног плана, јер главни и најбржи извозни правац ка земљама ЕУ.



Та пруга ће повезати Београд не само са Будимпештом, већ и Бечом и другим европским градовима.



Када буде била завршена грађани ће од Београда до Новог Сада путовати пола сата, а до Суботице мање од сат времена.



Средином маја је Михајловић са Ексим банком потписала споразум о зајму у вредности од 350 милиона долара, од чега је 85 одсто, односно 297,6 милиона долара кредит Ексим банке, а 15 одсто учешће Србије и односи се на реконструкцију и модернизацију прве деонице брзе пруге од Београда до Будимпеште, односно од Београда центар до Старе Пазове.



Очекује се да ће модернизацијом пруге брзина кретања воза бити до 200 километара на час, а реконструкција 184 километара кроз Србију одвијаће се у три фазе.

Аутор:
Пошаљите коментар