Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Rusi iz Srbije traže hranu, skupa vina, čokoladu

09.04.2022. 11:25 11:31
Piše:
Foto: pixabay.com/ilustracija

Sve je vrelije i na domaćem tržištu i sektoru trgovine zbog rusko–ukrajinske krize i ekonomskih sankcija koje je zapadni svet uveo Ruskoj Federaciji. To se može zaključiti na osnovu dosadašnjih iskustava domaćih veletrgovaca sa kolegama trgovcima na veliko iz RF, koje ih zatrpavaju zahtevima za kupovinama domaće robe široke potrošnje.

Mada ovdašnji veletrgovci nerado pričaju o navonastaloj poslovnoj saradnji, potvrđuju da iz dana u dan raste interesovanje ruskih trgovačkih kuća za domaćim proizvodima. Spominju i inokompanije iz EU koje su sve do uvođenja sankcija bile veliki izvoznici u RF, a da sada zbog sankcija traže posrednike u tom poslu među srpskim veletrgovinama.

Za mesec i po dana od kada traje sukob RF–Ukrajina kod nas je registrovano više od 20 trgovačkih firmi na veliko. Čak 12 ruskih firmi čija je delatnost nespecijalizovana trgovina na veliko koja podrzumeva bukvalo sve, od hrane do kućne hemije, prijavilo je poslovanje u Agenciji za privredne registre. U istoj Agenciji naveli su za “Dnevnik” registrovano je po jedno preduzeće za promet na veliko voćem i povrćem, parfimerijskim i kozmetičkim proizvodima i tekstilom. Poslovanje je prijavila i jedna trgovina na veliko hranom, pićem i duvanom. Dve firme upisane su u APR radi trgovine na veliko drvetom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom. Jedna je pokrenula posao prometa elektronskim i telekomunikacionim delovima i opremom. Osnovana je i trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta. 


Više od 300 firmi registrovalo biznis 

Prema podacima APR od početka vojnog sukoba  RF u Ukrajini od 24. februara do 4. aprila registrovano je  osnivanje 318 privrednih subjekata ( 95 privrednih društava  i 223  preduzetnika) iz Ruske Federacije .

U isto vreme poslovanje je u APR prijavilo i pet privrednih društava i jedan preuzetnik, čiji su osnivači fizička i pravna lica iz Ukrajine. 

Pretežna delatnost privrednih društava  čiji su osnivači iz Ruske Federacije i Ukrajine je računarsko programiranje (23 privredna društva i 133  preduzetnika), konsultanske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravnjanjem ,konsultanske  delantosti u oblasti  informacionne tehnologije , delantost restorana i pokretnih  ugostiteljskih objekata poslovanja , izgradnja stamenih i nestambenih  zgrada, delatnost  reklamnih agencija.


Iz Sektora za trgovinu Unije poslodavaca Srbije Duško Marjanović kaže za “Dnevnik” da su domaća trgovačka preduzeća na veliko pretrpana pozivima kolega iz Rusije, koji ovde traže ne samo robu široke potrošnje koja podrazumeva hranu, piće, kozmetiku, kućnu hemiju… do premijum programa, dakle skupljih proizvoda koje ranije nisu kupovali na srpskom tržištu već u razvijenim zapadnim ekonomijama.

- Ranije premijum program, odnosno skupa domaća alkoholna pića i konditorski proizvodi, nije nalazio kupce na ruskom tržištu, ali su sada traženi. I vina koja se nisu izvozila u RF sada se mogu bez problema prodati, kao i druga alkoholna pića .Bukvalno sve što su pre sankcija kupovali u EU, sada traže od nas - naveo je Marjanović.

On pretpostavlja da će u narednom periodu potražnja za domaćom robom na ruskom tržištu biti još izraženija i kaže da ovdašnji veletrgovci čine napore da izađu u susret koliko mogu.

- Očekujemo da Rusi sopstveni uvoz i izvoz ubuduće ostvare sa zemljama koje im tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini nisu uvele sankcije i da saradnja nastala na toj osnovi bude u narednom periodu dugoročna. Upravo potražnja za srpskim proizvodima je znak da se ruski veletrgovci orijentišu na ovdašnje tržište i da na duge staze planiraju spoljnotrgovinsku razamenu sa Srbijom – naglašava Marjanović. 

Istovremeno, sagovornik “Dnevnika” ističe da se velike trgovačke kompanije u svetu čije su zemlje zabranile poslovanje sa Rusijom sada nalaze na mukama, verovatno već, kaže, prave gubitke, pa ovde traže izlaz – posrednike kako ne bi izgubili ogromno tržište. 

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar