few clouds
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Руси из Србије траже храну, скупа вина, чоколаду

09.04.2022. 11:25 11:31
Пише:
Фото: pixabay.com/ilustracija

Све је врелије и на домаћем тржишту и сектору трговине због руско–украјинске кризе и економских санкција које је западни свет увео Руској Федерацији. То се може закључити на основу досадашњих искустава домаћих велетрговаца са колегама трговцима на велико из РФ, које их затрпавају захтевима за куповинама домаће робе широке потрошње.

Мада овдашњи велетрговци нерадо причају о навонасталој пословној сарадњи, потврђују да из дана у дан расте интересовање руских трговачких кућа за домаћим производима. Спомињу и инокомпаније из ЕУ које су све до увођења санкција биле велики извозници у РФ, а да сада због санкција траже посреднике у том послу међу српским велетрговинама.

За месец и по дана од када траје сукоб РФ–Украјина код нас је регистровано више од 20 трговачких фирми на велико. Чак 12 руских фирми чија је делатност неспецијализована трговина на велико која подрзумева буквало све, од хране до кућне хемије, пријавило је пословање у Агенцији за привредне регистре. У истој Агенцији навели су за “Дневник” регистровано је по једно предузеће за промет на велико воћем и поврћем, парфимеријским и козметичким производима и текстилом. Пословање је пријавила и једна трговина на велико храном, пићем и дуваном. Две фирме уписане су у АПР ради трговине на велико дрветом, грађевинским материјалом и санитарном опремом. Једна је покренула посао промета електронским и телекомуникационим деловима и опремом. Основана је и трговина на мало посредством поште или преко интернета. 


Више од 300 фирми регистровало бизнис 

Према подацима АПР од почетка војног сукоба  РФ у Украјини од 24. фебруара до 4. априла регистровано је  оснивање 318 привредних субјеката ( 95 привредних друштава  и 223  предузетника) из Руске Федерације .

У исто време пословање је у АПР пријавило и пет привредних друштава и један преузетник, чији су оснивачи физичка и правна лица из Украјине. 

Претежна делатност привредних друштава  чији су оснивачи из Руске Федерације и Украјине је рачунарско програмирање (23 привредна друштва и 133  предузетника), консултанске активности у вези са пословањем и осталим управњањем ,консултанске  делантости у области  informacionne технологије , делантост ресторана и покретних  угоститељских објеката пословања , изградња стамених и нестамбених  зграда, делатност  рекламних агенција.


Из Сектора за трговину Уније послодаваца Србије Душко Марјановић каже за “Дневник” да су домаћа трговачка предузећа на велико претрпана позивима колега из Русије, који овде траже не само робу широке потрошње која подразумева храну, пиће, козметику, кућну хемију… до премијум програма, дакле скупљих производа које раније нису куповали на српском тржишту већ у развијеним западним економијама.

- Раније премијум програм, односно скупа домаћа алкохолна пића и кондиторски производи, није налазио купце на руском тржишту, али су сада тражени. И вина која се нису извозила у РФ сада се могу без проблема продати, као и друга алкохолна пића .Буквално све што су пре санкција куповали у ЕУ, сада траже од нас - навео је Марјановић.

Он претпоставља да ће у наредном периоду потражња за домаћом робом на руском тржишту бити још израженија и каже да овдашњи велетрговци чине напоре да изађу у сусрет колико могу.

- Очекујемо да Руси сопствени увоз и извоз убудуће остваре са земљама које им током специјалне војне операције у Украјини нису увеле санкције и да сарадња настала на тој основи буде у наредном периоду дугорочна. Управо потражња за српским производима је знак да се руски велетрговци оријентишу на овдашње тржиште и да на дуге стазе планирају спољнотрговинску разамену са Србијом – наглашава Марјановић. 

Истовремено, саговорник “Дневника” истиче да се велике трговачке компаније у свету чије су земље забраниле пословање са Русијом сада налазе на мукама, вероватно већ, каже, праве губитке, па овде траже излаз – посреднике како не би изгубили огромно тржиште. 

З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар