Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RASPISAN KONKURS POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA POLJOPRIVREDU Za nove ribnjake Vojvodina daje 20 miliona dinara

18.04.2024. 10:35 11:03
Piše:
Izvor: F. Bakić

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs za dodelu sredstava za podizanje novih ribnjaka i rekonstrukciju postojećih u Vojvodini za 2024. godinu, radi unapređenja načina korišćenja neobradivog poljoprivrednog zemljišta, a u cilju unapređenja ribarstva u Vojvodini, koji će biti otvoren do 24. maja. 

Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuje je 20 miliona dinara, bez poreza na dodatu vrednost, a po jednoj prijavi se odobrava za podizanje novih i rekonstrukciju postojećih ribnjaka do pet miliona dinara. Takođe, treba napomenuti da iznos sredstava za podršku rekonstrukcije ribnjaka ne može biti veći od 500.000 dinara po hektaru, a iznos sredstava za podršku podizanju novih ribnjaka ne može biti veći od 800.000 dinara po hektaru. Predmet konkursa je podizanje novih i rekonstrukcija postojećih ribnjaka, na površini ne manjoj od jednog hektara i ne većoj od 100 ha, koji se nalaze u Vojvodini. 

Predmet konkursa je podizanje  novih i rekonstrukcija postojećih ribnjaka, na površini ne manjoj od jednog hektara i ne većoj od 100 ha, koji se nalaze u Vojvodini

U konkursu je navedeno da se pod objektima podrazumevaju isključivo objekti za proizvodnju ribe i to: rastilišta, mladičnjaci, tovilišta, zimovnici, izlovni i obodni kanali. 

Naglašeno je i da sekretarijat dodeljuje bespovratna sredstva u obimu do 70 odsto od ukupne vrednosti zemljanih radova bez PDV-a, dok preostali iznos ugovorenih sredstava obezbeđuje korisnik sredstava. Podnosilac prijave za podizanje novih ribnjaka može podneti samo jednu prijavu po konkursu ili najviše dve prijave po podnosiocu za rekonstrukciju postojećih ribnjaka za najviše dva zasebno registrovana ribnjačka objekta - ribnjaka.Region Vojvodine, da podsetimo, mogao bi biti vodeći u ribarstvu ovog dela Evrope jer ima velike slobodne neplovne površine, po procenama čak i 100.000 hektara, koje se zbog slabe plovnosti ne mogu koristiti za druge namene već za podizanje šaranskih ribnjaka.

70  odsto vrednosti  zemljanih  radova subvencija

 

Imamo potoke, reke, jezera, kanale, podzemne vode, sirovine za proizvodnju ribe - pšenicu, kukuruz, soju, ječam. kapacitete za proizvodnju ekstrudirane hrane…

Podrška pokrajine je važna kako bi se smanjio uvoz, a ojačala domaća proizvodnja. U proteklih dvadesetak godina uvoz ribe kretao se između 20.600 do 36.000 tona, što je Srbiju koštalo od 49,4 miliona dolara do 102 miliona dolara. Proizvodnja ribe u deceniji iza nas je u padu i kreće se od 13.013 tona (iz akvakulture 7.629 i 5.384 tone iz otvorenih voda) i 7.278 tona (5.070 iz akvakulture i 2.208 tona iz otvorenih voda).

 


Poštom i lično

Prijava sa potrebnom dokumentacijom može se dostaviti poštom na adresu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Bulevar Mihajla Pupina 16, 21000 Novi Sad, sa naznakom „Konkurs – izgradnja novih ribnjaka i rekonstrukcija postojećih – ne otvarati”.

Moguća je i lična dostava na pisarnici Pokrajinskih organa uprave u zgradi Pokrajinske vlade, svakog radnog dana od 9 do 14 časova.


 

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, pojedemo nešto više od pet kilograma ribe po glavi stanovnika, a što je manje od svih zemalja EU. Nezvaničan, ali tačniji podatak, govori da godišnje po stanovniku pojedemo oko sedam kilograma ribe. 

D. U. - D. Ml

 

Autor:
Pošaljite komentar
U ribnjacima se može upecati solidna zarada

U ribnjacima se može upecati solidna zarada

18.05.2020. 08:58 09:00
RIBOLOVCIMA NA RADOST Ribnjak „Bager“ u Plandištu poribljen sa oko 315 kilograma šarana

RIBOLOVCIMA NA RADOST Ribnjak „Bager“ u Plandištu poribljen sa oko 315 kilograma šarana

01.11.2023. 11:27 11:42