Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Projekti za veću pošumljenost Vojvodine

12.09.2021. 16:17 16:26
Piše:
Izvor: Ekološki pokret Vrbasa

Pošumljenost površina u Vojvodini iznosi svega oko šest odsto i tako je već nekoliko decenija, a smatra se da optimalna šumovitost treba da bude oko 14 odsto.

Kako bi dali svoj doprinos u rešavanju problema nedostatka šuma, predstavnici Mreže “Pošumimo Vojvodinu” su se prijavili za konkurs Mladih istraživača Srbije “Ekosistem - podrška reformama u zaštiti životne sredine” sa željom da pokrenu stvari u toj oblasti i tako su prihvaćena dva projekta. 

Kako za “Dnevnik” kaže koordinatorka projekta u Novom Sadu Dušica Milenković iz Pokreta gorana Novog Sada,  osam odsto nedostatka šuma je veliki procenat koji je teško dostići, jer je Vojvodina žitnica i svaki kvadratni metar se koristi za poljoprivredu, a otkako su površine postale privatna vlasništva, mnogo je teže doći do slobodnih područja koja se mogu pošumiti...

- Nekada smo imali drvorede uz puteve, železnice, vodne tokove a sada toga više nema, jer nisu nadoknađeni nakon što su posečeni – kaže Dušica Milenković. - Projekat “Šuma zove na dijalog” će biti realizovan kroz više akcija koje će se sprovoditi u tri grada: u Novom Sadu, gde su predstavnici Pokret Gorana Novog Sada i Dečija ekološka akademija, zatim u Vrbasu ( Ekološki pokret Vrbasa ) i Sremska Mitrovica (Ruralni centar “Sova”). Radićemo na obrazovanju dece u osnovnim školama o tome koliko su šume važne i zašto ih treba čuvati i podizati ako je moguće. Drugi deo je organizovanje okruglih stolova i fokus grupa sa svim zainteresovanim stranama u rešavanju  problema nedostatka šuma, kao i sastanke sa onima koji donose odluke o tome kako će se i šta finansirati. Imaćemo i tri primera praktične sadnje u pomenutim gradovima ili njihovoj okolini.

Kako kaže, projekat se realizuje od avgusta u trajanju od pet meseci i u našem gradu se do sada pripremao edukativni materijal.

- Radimo sajt mreže “Pošumimo Vojvodinu” kako bi građani mogli da imaju sve bitne informacije na jednom mestu, a počeli smo dogovore sa školama, jer sa decom nameravamo da realizujemo edukativne radionice – objašnjava naša sagovornica. - Nakon praktične sadnje deca koja su bila najaktivnija biće nagrađena jednodnevnim motivacionim izletom u neko zaštićeno prirodno dobro, ne bi li ih i tako stimulisali da ostanu aktivni u zaštiti prirode.

Ekološki pokret Vrbasa (EPV) je realizovao četiri radionice sa mališanima, a kako je objasnio Ratko Đurđevac iz te organizacije, prva se ticala urbane kulture i fitnes vežbanja sa mladim volonterima pod nazivom “Zdravo i zeleno!”

- Izveli smo kombinovanu radionicu sa mladim volonterima EPV u centru Vrbasa i na letnjem fitnes vežbalištu, uz članice sportskog udruženja „Euridika” – objašnjava Đurđevac. - Kroz radionicu smo nastojali da nadgradimo znanje i interesovanje školske dece, mladih volontara EPV za lokalni ambijent. Učili smo da okrećemo glavu i usmeravamo pogled, da uočavamo sklad i nesklad i u tome prepoznamo trud i slogu, kao nerad i razjedinjenost.

Početkom septembra je realizovana druga radionica u koju su bili uključeni i đaci Eko tima iz OŠ “Vuk Karayić” iz Crvenke, radi nastavka saradnje na zajedničkim ekološkim aktivnostima. Deca iz te škole su, uz svoju nastavnicu tehničkog Jelenu Kerekeš, tokom prethodnih godinu dana održavali svoje ekološko dvorište i vredno sakupljali sekundarnu sirovinu koju su im besplatno ustupili njihovi sugrađani.

- Deci smo dali novi impuls za angažovanje i nastavak doprinosa javnom interesu za čistiju i zeleniju Crvenku – poručio je naš sagovornik, dodavši da je pao dogovor da jedan od prioriteta bude ozelenjavanje i pošumljavanje, ispitivanje javnog mnenja i animacija građana da se u većoj meri uključi u ideje i akcije zelenog školskog tima.

Po njegovim rečima, radna kampanja EPV u Lazinom parku u Vrbasu realizovana je u vidu treće radionice. Ekološki pokret Vrbasa je sa mladim

volonterima, članovima invalidima, uz podršku donatora i saradnika sproveo niz aktivnosti u oplemenjivanju najveće zelene oaze u Vrbasu - Lazinom parku, koji je ujedno i najvažniji vazdušni filter za građane Vrbasa. Napravljeno je i postavljeno ekološko ćoše, letnja učionica za aktivnosti na otvorenom, a ofarbano je i pedesetak klupa i mostića, postavljene su nove korpe...

- U okviru nedeljne akcije imali smo i malu radionicu sa volonterima na kojoj smo ih upoznali sa ciljevima projekta i odakle dolazi podrška – kaže Đurđevac. - Potom su deca saznala i za rizik posetioca parka – ambroziju, koja nije poštedela ni ovu javnu površinu. Najavili smo im i nove akcije i našu nameru da ovaj potez na jesen dodatno pošumimo i ozelenimo.

Sve aktivnosti se realizuju putem projekta “Šuma zove na dijalog”, u okviru programa “EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine”, koji sprovode Mladi istraživači Srbije (MIS), uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida). Projekat realizuju 4 članice mreže „Pošumimo Vojvodinu” - Pokret gorana Novog Sada, Ekološki centar Vrbas, Ruralni centar Sova i Dečija ekološka akademija, dok je nosilac projekta Pokret gorana Novog Sada.

 Ivana Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar