Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POSLOVNA ZGRADA SCHNEIDER ELECTRIC HUB-a U NOVOM SADU JEDINSTVENO ZDANJE Posebnim arhitektonskim rešenjima  do veće produktivnosti

13.08.2023. 21:00 14:51
Piše:
Izvor: Dnevnik (V. Fifa)

Nova poslovna zgrada Schneider Electric Hub-a, „InGrid”, svečano je otvorena sredinom juna, nakon što je završeno renoviranje objekta nekadašnjeg novosadskog giganta „Novkabela”, čime su se stekli uslovi da se tim kompanije, koji radi u Novom Sadu, a koji čini oko 900 zaposlenih, stručnjaka iz svih oblasti, posebno energetike i računarstva, preseli u novu zgradu. Ekipa „Dnevnika” obišla je prostorije u kojima rade i borave zaposleni i uverila se da je objekat zaista po mnogo čemu jedinstven u našoj zemlji i šire.

Poznato je da radni prostor ima značajan uticaj na produktivnost, zadovoljstvo zaposlenih i opštu atmosferu u radnom okruženju. Prema pojedinim istraživanjima, između ostalog, povoljno utiče na koncentraciju, produktivnost, kreativnost, zadovoljstvo poslom i smanjenje nivoa stresa.  Poput velikih kompanija, koje posluju na globalnom nivou, a koje odavno primenjuju posebna arhitektonska rešenja i uređenje enterijera koja dokazano imaju pozitivne psihološke efekte na zaposlene, Schneider Electric  je uspeo da u novoj InGrid zgradi stvori najbolje uslove za rad, zdravije i opuštenije okruženje za zaposlene. 

Direktorka ljudskih resursa kompanije Schneider Electric Neda Lang objasnila je za naš list da se u toj kompaniji velika pažnja posvećuje brizi o zaposlenima i tome kako će se oni osećati u prostoru u kome treba da provedu osam sati dnevno. Cilj prilikom projektovanja prostora bio je da se zaposlenima pruže sve pogodnosti kako bi se u toku radnog vremena osećali zadovoljno, ispunjeno, a na taj način i produktivnije. Zgrada ima troslojnu staklenu fasadu i atrijume sa visokim i niskim zelenilom kroz koje su obezbeđeni dodatni izvori dnevne svetlosti i oni predstavljaju posebno osmišljene oaze zelenila za odmor i rad. Enterijer kancelarijskog prostora pruža veći komfor za zaposlene. Prostor se delom prostire na galerijama, čime je očuvan karakter enterijera nekadašnje industrijske hale.

- Prati se temperatura vazduha, vlažnost, nivo svetlosti i buke kao i štetnih i lako isparivih organskih jedinjenja, pa čak i nivo radona - kazala je Neda Lang. - Zgrada je karbonski neutralna, što znači da se objekat snabdeva zelenom energijom iz sopstvene proizvodnje kroz 1.500 metara kvadratnih solarnih panela postavljenih na krovu, a ostatak energije sa zelenim sertifikatom nadoknađujemo kupovinom iz mreže. Prostor je zasnovan na Acitivity work based space modelu otvorenog tipa, koji podrazumeva da zaposleni nemaju fiksna radna mesta, već da u zavisnosti od posla i potrebe mogu organizovati svoj radni prostor na raznim mestima, u manjem ili većem timu, ili izolovano.

Odnos kompanije prema zaposlenima često ume da bude presudan. Kako je pojasnila Neda Lang u toj kompaniji veruju da je fleksibilnost i individualni pristup ka zaposlenima bitan, i zato neprekidno rade na pronalaženju rešenja koja to omogućavaju, što zaposleni prepoznaju, cene i uzvraćaju.

- Zaposleni su u mogućnosti da biraju pogodnosti koje im najviše odgovaraju putem benefit platforme. Postoje pogodnosti koje su fiksne, odnosno koje su neophodne za sve zaposlene, poput životnog osiguranja, privatnog zdravstvenog osiguranja, Family policy - slobodnih dana za rođenje deteta, negu roditelja, posebni benefiti za porodiljsko odsustvo, dodatno školovanje... - istakla je Neda Lang, dodavši da je čitav koncept osmišljen tako da pomaže da zaposleni naprave najbolji balans privatnog i poslovnog života, što je dragoceno u modernom svetu i biznisu.

Preseljenje u novu zgradu i dodatno zapošljavanje, uprkos krizi koja se javila i u IT industriji, potvrđuje planove Schneider Electric-a da u narednim godinama dodatno učvrsti poslovanje u Srbiji i nastavi da širi tim, jer je Srbija poznata kao zemlja u kojoj se mogu naći odlični stručnjaci u svim poljima na kojima ta kompanija radi.

Pokretač IT industrije Srbije

Schneider Electric zaslužan je, ne samo za razvoj IT industrije u Novom Sadu i Srbiji, već i za reputaciju izgrađenu tokom 20 godina postojanja i uspešnog rada u našoj zemlji, koja obezbeđuje još veća ulaganja u taj sektor.

- Ove godine očekivanja su da izvoz IKT usluga dostigne ukupno četiri milijarde evra, a veliki doprinos tome daje upravo Schneider Electric izvozom svojih rešenja za distribuciju energije na sve kontinente širom sveta - rekla je Neda Lang. - Očekujemo stabilan rast broja zaposlenih u narednih nekoliko godina, a cilj nam je da ostvarimo pet do deset odsto rasta svake godine. Ponosni smo što zapošljavamo  preko 300 žena, što je više od 30 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

 Silvia Kovač

 

Autor:
Pošaljite komentar