Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nema tajne o 314 firmi s državnim vlasništvom

12.01.2022. 16:32 16:36
Piše:
Izvor: Tanjug/video/APR

Pred privrednicima, ali i javnosti, od Nove godine je dostupna  jedinstvena baza podataka o privrednim subjektima u kojima Republika Srbija ima vlasništvo.

Podaci se nalaze u u okviru Registra privrednih subjekata koji putem inovativne digitalne platforme omogućavaju transparentnost podataka, jednostavnu i brzu pretragu željenih informacija. Projekat je  uradilo  Ministarstvo privrede u saradnji sa Agencijom za privredne registre.

Direktor Agencija za privredne registre Milan Lučić naveo je da APR trenutno vodi 10 registara i evidencija kao poverene poslove iz nadležnosti Ministarstva privrede.

APR vodi 10 registara i evidencija

- Zajedno s resornim ministarstvom, koje nam pruža punu institucionalnu i stručnu podršku, napravili smo Elektronsku evidenciju privrednih subjekata u kojima Republika Srbija ima vlasništvo, koja se sada nalazi  na internet stranici Agencije – rekao je Lučić. - U okviru evidencije objavljuje se pregled poslovnih podataka, pravni status i procenat učešća države u vlasništvu privrednih subjekata, podaci o osnivanju i promenama registrovanim u tim i drugim subjektima koji imaju uticaj na privredne subjekte u vlasništvu Republike Srbije.

On je naglasio da se, pored toga, objavljuju i odluke registratora, na osnovu kojih su registrovani osnivanje i promene podataka o članovima, zakonskim zastupnicima, članovima nadzornih i izvršnih odbora, kapitalu, ograncima i drugi statusni podaci privrednih subjekata, kao i osnivačka akta, statuti i druga dokumenta ovih subjekata, koja se registruju u okviru Registra privrednih subjekata u APR.


Ispunjena potreba ministarstva

Pomoćnica ministarke privrede Dubravka Drakulić navela je da je  ostvarivanje ove zamisli bilo sistematski i sveobuhvatno.

- Ministarstvo je time ispunilo višegodišnju potrebu za objedinjavanjem podataka u jednu interaktivnu evidenciju i to ne samo svih PSRS već i njihovih zavisnih društava, kao i njihove imovine, a sve u cilju podrške države u primeni razloga vlasništva i upravljanju portfeljem državnih preduzeća – istakla je Dubravka Drakulić. -  Posebno se zahvaljujemo na brzoj i efikasnoj saradnji timu APR-a, koji su uz maksimalnu  angažovanost ljudskih resursa Ministarstva privrede - Sektora za javna preduzeća i Sektora za privatizaciju, uzajamnom saradnjom ispunili ovu važnu aktivnost i pre roka definisanog propisima.


- Putem pretraživača dostupni su podaci za 314 privrednih subjekata, a evidencija će se automatski ažurirati podacima iz Registra privrednih subjekata, pa će APR, uz ostale poslovne i finansijske podatke koje trenutno objavljuje, obezbediti i transparentnost poslovnih podataka o privrednim subjektima u vlasništvu države – predočio je Lučić.

Pomoćnica ministarke privrede Dubravka Drakulić izjavila je da je to prvi korak u ispunjenju Akcionog plana u okviru Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu naše zemlje za period od  2021. do 2027. godine.

- Namera Strategije ogleda se u održivom i efikasnom upravljanju privrednim subjektima u vlasništvu države, što odražava posvećenost Vlade reformi ove oblasti, povećanju koristi od državnog vlasništva za građane, kao i ostvarivanju strateških i razvojnih ciljeva i zaštite opšteg interesa Republike Srbije - kazala je Dubravka Drakulić.- Započeta reforma javnih preduzeća će se nastaviti na sveobuhvatan način i proširiti na sva PSRS, što će predstavljati važnu polugu u razvoju sveukupne ekonomije naše zemlje. Baza podataka omogućiće dostupnost mnogim podacima do kojih se do sada dolazilo na teži način, ali i predstavlja još jedan korak u digitalizaciji privrede.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar