Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Najveći udar pandemije na turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo

22.04.2020. 11:24 11:26
Piše:
Izvor: Turisti u Novom Sadu foto: Dnevnik.rs/arhiva

NOVI SAD: Pandemija koronavirusa i vanredno stanje koji u Srbiji traju već više od meseca značajno su promenili život svih građana i poslovanje u svim privrednim granama. Prvi udar osetile su delatnosti vezane za turizam, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, a po rečima sekretara Udruženja usluga u Privrednoj komori Vojvodine Branislava Mamića, ukoliko vanredno stanje bude ukinuto u maju, kako se sada prognozira, velika je mogućnost da se te delatnosti relativno brzo oporave.

Ukoliko bude tako kako se sada može naslutiti, već u trećem kvartalu bi se u tim delatnostima mogao očekivati oporavak, a da se do početka sledeće godine ublaže posledice sadašnje sitaucije, kaže Mamić. Naravno, dodaje naš sagovornik, teško je sada davati precizne prognoze, ali iako se može reći da će u tim delatnostima pad biti veliki, nadaju se uspešnom oporavku.

Po njegovim rečima, prestankom rada hotela, restorana, turističkih agencija u Srbiji je pogođeno nekoliko desetina hiljada zaposlenih.

U oblasti turzima, hotelijerstva i ugostiteljstva štete će biti velike jer je u tim delatnostima zaposleno oko 60.000 ljudi, samo ih u turističkim agencijama radi oko 7.000, a promet je praktično na nuli. Pojedini hotelijeri su svoje kapacitete ponudili za privremene bolnice, što je izuzetan korak, ali se nadam da to neće biti potrebno, kaže Mamić.

On ukazuje na to da su s posebno velikim problemima suočene turističke agencije jer je posao potpuno stao, uplaćeni aranžmani se i dalje otkazuju.

Posledice sadašnje situacije na tu delatnost biće daleko veće nego u drugim oblastima jer će trajati duže, odnosno psihološki efekti pandemije biće vidljiviji. Ipak, oni koji su uplatili aranžmane a ne mogu da vrate svoj novac, moći će, čim se za to stvore uslovi, putem vaučera tu uplatu da iskoriste za neki drugi aranžman. Kada sve ovo prođe, tražiće se rešenja koja bi obezebdila da se teškoće u što kraćem roku prevaziđu, a pokrenućemo inicijativu da se više usmere ka domaćim destinacijama. Slično je i u ugostiteljstvu. Praktično svi objekti su zatvoreni i mnogi rešenje vide u novoj organizaciji rada – dostavi hrane, da bi se posao održao, zadržali zaposleni, obezbedio priliv novca, ukazuje Mamić.

On naglašava da je veliki broj radnika u tim sektorima trenutno na godišnjem odmoru, te da je i te kako važno da se sačuvaju radna mesta, čemu će doprineti i ekonomske mere Vlade Srbije kao podrška privredi. Poslodavci još imaju vremena da se upoznaju s merama, do 25. aprila apliciraju i na taj način obezbede podršku države, ukazuje Mamić, ističući da se već prvog dana po zvaničnom objavljivanju mera Vlade prijavilo više od 15.000 privrednih subjekata.


Prilagodljivost srpske privrede prednost

Trenutna situacija u privredi će se, bez svake sumnje, odraziti na rast BDP-a, a već sad je izvesno da će on biti manji u odnosu na planirano, kaže Branislav Mamić.

Ipak, dodaje, ohrabrujuće su procene koje govore da je naša privreda prilagodljiva i da će, kad bude uspostavljen uobičajeni ritam života i rada, relativno brzo krenuti napred. 


Ne treba zaboraviti da je trgovina dala veliki doprinos i svim zaposlenima u toj delatnosti dugujemo veliku zahvalnost jer prodavnice prehramebene robe i apoteke rade, praktično, bez prekida. U odnosu na prošlu godinu, u tom sektoru beleži se rast prodaje značajnog broja proizvoda. Naravno, najveći rast u odnosu na isti period prošle godine ostvaren je u prodaji prehrambenih proizvoda, a on je kod, recimo, brašna i ulja, bio veći nekoliko stotina procenata. Robe ima dovoljno, i to se naglašavalo od prvog dana, a osim velikih trgovinskih lanaca, pokazalo se da su male, komšijske radnje, i te kako važne za snabdevanje, ističe Mamić.

Da bi robe bilo u trgovinama, neophodno je da se ona dopremi do potrošača, pa je, ukazuje Mamić, važno znati i da se međunarodni drumski saobraćaj, odnosno transport, odvija, doduše usporeno ali bez većih problema, a slično je i s rečnim saobraćajem.

D. Mlađenović

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
Predsednik PKV: Povratak u normalu biće relativno brz

Predsednik PKV: Povratak u normalu biće relativno brz

21.04.2020. 10:51 10:53
PKV donirala video i audio opremu Matici srpskoj

PKV donirala video i audio opremu Matici srpskoj

11.03.2020. 17:05 17:07